Hoppa till huvudinnehållet

Häktades för grovt vapenbrott – omhäktade för nytt grovt vapenbrott

Publicerad:
Foto: JESSICA GOW / TT

Två män gjorde inbrott i en fastighet i Nora och stal jaktvapen. När polisen skulle stoppa dem i norra Karlskoga så körde de på polisbilen. De greps och häktades. Nu har männen omhäktats, misstänkta för ett nytt grovt vapenbrott efter en husrannsakan i en bostad norr om Linnebäck.

De två männen, en man i 35-årsåldern från Hagfors och en man i 40-årsåldern från Borlänge, misstänks för ett inbrott som skett i Rockersholm i Nora kommun som skedde den 26 oktober. Där ska de trängt sig in i en fastighet och ur bostaden ska männen bland annat ha stulit ett flertal jaktvapen. Ägaren till fastigheten larmade själv polisen

Därefter åkte de mot Karlskoga och vid Granbergsdal i Karlskoga försökte polisen spärra av vägen med en bil och när förövarna kom körde de med flit in i en av polisbilarna så den blev obrukbar. Även männens bil gick sönder så de kunde gripas på plats. När polisen gick igenom bilen påträffades ett flertal jaktvapen som stals vid inbrottet.

Männen anhölls samma dag och häktades någon dag senare misstänkta för sabotage mot blåljusverksamhet, grovt vapenbrott och inbrottsstöld.

Bostad i Karlskoga

Under utredningen framkom att en av männen hade en koppling till en bostad strax norr om Linnebäck i Storfors kommun. Åklagaren, Rebecca Hällgren, som leder utredningsarbetet hävdar att en av männen haft sin bostad där.

Den 10 november togs beslutet att det skulle genomföras en husrannsakan i fastigheten.

– I fastigheten påträffades ett stulet jaktgevär och gods som faller under lagen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor men jag vill inte gå in på vad det är för gods. Vapnet är stulet vid ett annat tillfälle i Värmland. I fastigheten påträffades även narkotika.

Hon vill inte uttala sig om i fall det finns fler personer som är misstänkta, men vill samtidigt inte utesluta att det kan bli så.

Väcka åtal

Åtal ska senast veckas den 4 januari, ett datum som Rebecca Hällgren inte tror de hinner klart till.

– Sedan är det så att i ärendet finns en del analyser hos NFC, (Nationellt forensiskt centrum) och vi är beroende av att de blir färdiga innan det går att väcka åtal och det är för tidigt att säga om jag kommer ha resultaten redovisade till den 4 januari.

De båda männen finns med under flera punkter i belastningsregistret där bland annat misshandel, narkotikabrott finns med och mannen i 40-årsåldern har tidigare dömts för grovt vapenbrott.

Mannen i 40-årsåldern häktas nu på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och narkotikabrott.

Mannen i 35-årsåldern häktas nu på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott, stöld, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och narkotikabrott.

Artikeltaggar

ÅtalBrottBrott & blåljusHagforsKarlskogaLinnebäckNarkotikabrottNFCRebecca HällgrenStorfors kommunVapenbrott

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.