Hoppa till huvudinnehållet

Stora problem med halkan – SMHI varnar

Publicerad:
SMHI varnar för plötslig ishalka på flera håll. Foto: Johan Hallnäs

Blixthalkan orsakar problem på flera håll i landet.

Busslinjer har ställts in, flera trafikolyckor har rapporterats och sjukhus vittnar om halkolyckor.

I Laholm tvingas skolorna hålla stängt till följd av de glashala vägarna.

Det råder fortsatt risk för plötslig ishalka i stora delar av landet, sedan ett nederbördsområde rört sig upp över landet och regn fallit på kalla vägbanor.

Under natten varnade SMHI för halka i ett stort område från Småland upp till Dalarna och sydligaste Norrland. På tisdagsmorgonen är det främst stora delar av Svealand, Gästrikland och Hälsingland som är drabbat.

Den milda luften fortsätter norrut, och under tisdagen kan blixthalkan slå till även i stora delar av Jämtlands län och på eftermiddagen i Ångermanland och nordligaste Medelpad.

– Där har de just nu i huvudsak snöfall, men det kommer att gå över i lokalt duggregn med inslag av underkylt regn, så det kommer bli halt även där, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Många trafikolyckor

– Mild luft rör sig in och övergår i regn som faller över vägbanor som ligger på minussidan. Då fryser regnet till is när det når backen och det blir glashalt.

I stora delar av södra Sverige hade temperaturen vid åttatiden på tisdagen klättrat över nollan. Men trots plusgrader i luften kan temperaturen på marken ligga på nollan eller strax därunder.

– Sätter man sig i bilen och termometern visar på en plusgrad och det regnar – ta det försiktigt, säger Emma Härenstam.

När nederbördsområdet på måndagen drog in över landet ställde det till stora bekymmer. Hallandstrafik och Västtrafik drog in bussar. På flera håll i västra Sverige var busslinjer fortsatt inställda på tisdagsmorgonen.

Halt på gatorna i Lund.
Halt på gatorna i Lund. Foto: Johan Nilsson/TT

I Östergötland och Jönköping inträffade under måndagskvällen flera trafikolyckor till följd av halkan.

En personbilsolycka på Öland ledde under måndagseftermiddagen till att både brandbil och bärgningsbil hamnade i diket.

På en del håll vittnar vården om långa köer när folk har halkat, bland annat i Lund och Malmö. På ortopedkliniken i Karlstad har det varit besvärligt med framför allt fotledsfrakturer och lång väntan för patienterna.

– Vi har fått ta in extra läkare och extra sjuksköterskor. Vi har haft fullt upp och vi jobbar på så gott vi kan, säger sjuksköterskan Linda Pettersson till NWT.

Skolan inställd

På tisdagen är också all grundskoleundervisning inställd i Laholms kommun till följd av halkan.

– Men vi håller fritidshemmen öppna så att föräldrar som inte kan lösa sin omsorg på något annat sätt får ha dem på fritidshemmen enligt ordinarie öppettider, säger skolchefen Richard Mortenlind till Hallandsposten.

På tisdagskvällen är ett nytt regnområde på väg in över landet. SMHI har utfärdat en ny varning för plötslig ishalka mellan klockan 19 och 23.

– Det gäller norra Värmland och delar av Dalarna. Söder därom är det ganska lugnt, säger Emma Härenstam.

Temperaturen de närmaste dagarna väntas ligga på plussidan dag som natt i Götaland och södra Svealand. I norra Svealand och norrut kan det däremot frysa på igen, och lokalt kan det förekomma ishalka.

Julveckan inleds med blixthalkaSMHI varnar för plötslig ishalka

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadDalarnaEmma HärenstamHalkaKarlstadLaholmLundOrtopediRegnSMHITrafikVäderVärmlands länVästtrafik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.