Till Minne

Familj
PUBLICERAD:
Foto: FREDRIK PERSSON
Till minne av Margareta Aronsson

Margareta Aronsson (1927-2022) var Stockholmsflickan som kom att bli jordbrukarhustru i Sinnerud, Åtorp. Förutom arbetet på gården så arbetade Margareta även som hushållslärare. Trots en stor arbetsbörda så fann Margareta tid till ideellt engagemang, främst inom Nysunds församling som kyrkvärd och förtroendevald samt i Nysunds hembygdsförening.

Margareta var med och bildade Nysunds hembygdsförening 1976 och valdes till föreningens första ordförande. Hon kom sedan att vara aktiv i styrelsen ända fram till 2020. Margareta var drivande inför nytryckningen av Nysundsboken år 2000 och redaktör för tillägget som omfattade åren 1938-1999.

I den ålder då andra börjar fundera på pension, började Margareta att läsa kurser i arkeologi på Karlstads universitet. Ständigt intresserad av att lära sig något nytt, nyfiken och påläst. De gamla pilgrimsledernas sträckning genom Nysundsbygden var för Margareta av särskilt intresse. Hon var också den, som genom idogt arbete, bidrog till att den arkeologiska utgrävningen på Sunds ägor kom till stånd 1998-1999. Förhoppningen var att hitta lämningar av det medeltida Skogsbo kapell där pilgrimer stannade till på sin väg mot Nidaros.

Margareta har varit en del av min barndom och uppväxt, som väninna till min mamma och genom umgänget mellan våra familjer. Från det att jag var i 20-årsåldern så umgicks Margareta och jag även på egen hand, främst förenade genom vårt historieintresse men även på opera- och teaterbesök. Margareta var en härlig vän och alltid intressant att diskutera med. Hon kunde vara disträ till sättet och letade ofta efter en bok eller ett papper men förr eller senare kom det tillfälligt borttappade fram. Detta gav många gånger upphov till hjärtliga skratt!

Vår sista utflykt gick till Södra Råda nyuppförda träkyrka då invigning hölls i början av juni i år. Vi njöt av vacker musik i kyrkan och imponerades av hantverket. På vägen hem bestämde vi att innan sommaren var slut så skulle vi äta lunch på Sjökrogen i Otterbäcken. Som så ofta kom annat emellan och tiden rann i väg.

Nu blir det inga fler utflykter eller samtal, men jag känner stor tacksamhet över att Margareta har funnits i mitt liv.

Vännen Gunilla

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.