Hoppa till huvudinnehållet

Amalia till landslagets A-trupp: ”Målet är en plats bland de tio bästa på EM”

Publicerad:
Amalia Josbo och hennes egna uppfödning Lady Evelin.
Amalia Josbo och hennes egna uppfödning Lady Evelin. Foto: Privat

Karlskogaryttaren Amalia Josbo är 2023 uttagen till paralandslagets A-trupp. Förra året fanns hon med i utmanartruppen.

– Nu är det full satsning med EM som det stora målet nästa år. Samtidigt som jag ser ännu längre framåt mot Paralympics 2024, säger hon.

Med tanke på att hon tidigare i år slutade tolva i dressyr-VM tillsammans med Lady Evelin har hon ännu högre förhoppningar nu, även om de flesta konkurrenterna om de mest framskjutna placeringarna kommer från Europa: Belgien, Nederländerna och Storbritannien.

– Topp 10, det vore coolt. Det ser jag som målet. Topp 8, det vore en dröm. Det är förstås jättehård konkurrens och vi måste ha en riktigt bra dag men jag känner att det hänt så himla mycket sedan sommarens VM, att vi gjort så stora framsteg.

Helt annan nivå

Amalia Josbo, tävlande för Karlskoga Dressage Club, anser att det fortfarande finns mycket utveckling i Lady Evelin som blir tolv år vid årsskiftet.

– Om hon sätter det på tävling som hon visar på träning kommer det att bli ännu bättre. Hon har nosat på en helt annan nivå jämfört med tidigare och är på väg att ta de steg framåt som kommer att krävas då jag vill upp på en betydligt svårare och högre nivå än vi varit tidigare.

På väg uppåt

Ekipaget är på väg uppåt även när det gäller ”vanliga” tävlingar.

– I Mantorp ska vi debutera i MsvB:5, en klass jag behöver få en viss procent i för att kvalificera mig för att rida MsvA:1. Att nå den nivån är mitt mål för 2023.

– Vi kommer ha mycket nytta att vara med i sådana sammanhang. Det gör oss ännu mer konkurrenskraftiga i paratävlingar.

EM och NM

EM äger rum första veckan i september, i Riesenbeck i Tyskland. Det stora målet innan dess är Nordiska mästerskapet som i år avgörs i Norge i samband med midsommarhelgen.

– Det finns flera intressanta internationella tävlingar innan dess även om inget är spikat ännu.

Det som närmast kan bli aktuellt är tävlingarna på Blue Hors i Danmark. I mars.

Därefter nämner hon:

* Kronenberg, Nederländerna

* Waregem, Belgien

Längre fram, efter EM i Tyskland, hägrar den stora drömmen – målet med den långsiktiga satsning som hon gör: Paralympics 2024.

Individuell tolfteplats för Josbo i VM: ”Roligaste jag någonsin gjort”Äntligen får Amalia gråta glädjetårar

Artikeltaggar

Amalia JosboHästsportKarlskoga Dressage ClubLady Evelin

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.