Hoppa till huvudinnehållet

Boktips till jul: Underhållande läskigheter, julromantik och krig

Publicerad:

Många väljer nu ljudboken, men för den som vill ha en hård klapp under granen så är det heller inte så dumt med en klassisk bok att hålla i handen. Vi tipsar om tre böcker i tre olika genrer.

Underhållande läskigheter

1793 - Serieromanen av Niklas Natt och Dag, (Forum)

När "originalet" gavs ut 2018 recenserade jag den i positiva ordalag. I år har vi att göra med samma best men i ett annat format.

För en best är vad det är; både till storlek och innehåll. I storformat målas det upp en allt annan än vacker bild av det gamla Stockholm. En på alla sätt och vis minst sagt smutsig tid.

Det börjar med att ett lik utan armar, ben, tänder och tunga hittas på Södermalm. Sedan får de färgstarka huvudkaraktärerna vara med om en hisnande resa och som läsare vill jag inte att boken ska ta slut.

Grunden är densamma som i förlagan men själva Bellman Noir-romanens innehåll är förenklat i och med serieformatet. Därmed inte sagt att det är en "enklare" bok. Nu erbjuds nämligen fördjupning i Stockholms (och Sveriges) historia i form av författarkommentarer om den historiska bakgrunden och källmaterialet.

Bearbetningen till serieroman har gjorts av ett italienskt team av manusförfattare och tecknare i samarbete med författaren. Det lyckade slutresultatet i form av läsglädje modell större talar för sig själv.

1793 är helt enkelt smaskig läsning för de som tycker om historiska romaner i deckarstil och inte minst seriealbum och det är högst troligt att boken kommer att ligga inslagen under en och annan julgran.

Magnus Bergström

Julromantik

Åtta dagar med dig av Jean Melzer, (Lovereads)

Vad är väl en jul utan en romantisk film eller bok? Jean Melzers debutroman passar definitivt i den genren men har en liten ny touch.

Huvudpersonen Rachel Rubenstein-Goldblatt har en stor hemlighet, hon är judinna och älskar julen. Hon är författare till en rad framgångsrika julböcker, som hon skrivit under pseudonym. Som dotter till en högt respekterad Rabbi i New York är hennes kärlek till julen någon som hon inte kan skylta med. För att göra Rachels liv ännu lite mer komplicerat lever hon med diagnosen kroniskt trötthetssyndrom.

När hennes förlag utan förvarning vill att hon skriver en romantisk Chanukka-roman vet hon inte var hon ska börja. Hon bestämmer för att få tag på en biljett till årets mest omtalade Matzah ball, som arrangeras av ingen mindre än hennes ungdomskärlek Jacob Greenberg.

Boken är lättläst, trivsam och man får en hel del kunskap om judendommens Chanukka-firande på köpet.

Initierat om världsläget

Mina krig av Carl Bildt, (Albert Bonniers bokförlag)

Carl Bildt behöver för de flesta ingen närmare presentation. Som tidigare statsminister, utrikesminister och med en rad EU- och FN-uppdrag är han Sveriges internationellt mest kända nu levande statsman.

I memoarboken Mina krig berättar han om sina upplevelser från en rad krigs- och krishärdar sedan sent 1980-tal. Han redogör sakligt för vad som hänt, för möten och förhandlingar.

Det är en bok som tar med läsaren bakom kulisserna på ett otroligt initierat sätt. En stor del av boken ägnas åt Ukraina och Ryssland.

Men det som saknas är de personliga reflektionerna. Vad tyckte och kände han själv? Det som hade behövts för att få den här memoarboken att lyfta är en gnutta mer mänsklig touch.

Maria Andersson

Artikeltaggar

BöckerBonniersCarl BildtFilmerFNFörfattareJulLitteraturNew YorkNKPSödermalmStockholm

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.