Sonja Lumme: Nyktra och trygga vuxna är den bästa julklappen för barnen

Familj
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
För många är jultiden ett välkommet avbrott i vardagen. En tid för umgänge med familj och vänner. En tid då barn och vuxna njuter av varandras sällskap.
Men inte för alla, för alldeles för många barn är jultiden förknippad med oro, ångest, bråk och rädsla.

Drygt en femtedel av alla barn i Sverige växer upp med åtminstone en förälder med alkoholmissbruk. Lägger man till alla de barn som i sin närhet har andra vuxna med en problematisk relation till alkohol är siffran betydligt högre. För dessa barn är jullovet och jultiden ofta allt annat än gemytlig.

Själv har jag haft tur och har bara vita jular i mitt bagage. Men jag är väldigt bekant med känslan av att vara ett barn bland vuxna som är oberäkneliga och frånvarande. Den lilla Sonja skulle kunna skrika sig hes för att få vuxna att lyssna, men med årens lopp har jag lärt mig att ilska sällan ger önskad effekt, tvärtom. Jag har lärt mig att det som finns och känns i en människa ofta är bra mycket mer komplext än vad som syns på ytan. Därför säger jag det så mjukt och varmt som jag bara kan; du har ett val.

Att kombinera den salta julmaten med en julöls sötma ger för många ett mervärde till julbordet. Och inget fel med det. Högst på min och många andras önskelista står ändå att vuxna redan innan festligheterna drar i gång tar ett aktivt beslut, ett beslut att prioritera barns behov av trygghet och närvarande vuxna högre än ett rus. Som i så många andra situationer kan det även inför högtiderna vara skäl att ta sig tid att tänka igenom hur man vill agera i en viss situation, innan man är mitt uppe i den. Låt oss vara förkloka istället för efterkloka.

Försök titta på dig själv med barnets ögon, finns det risk för att du när du dricker alkohol kan uppfattas som förändrad, obehaglig eller kanske till och med riktigt skrämmande? Var behöver du dra din gräns för att inte uppnå det stadiet? Gör ett ”klara av-test”; om barnet råkar ut för en olycka eller behöver få prata med dig om något allvarligt som hänt, är du tillgänglig då, på alla plan? Utgå ifrån hur du önskar att en barnvakt skulle agera runt ditt barn, lägg samma förväntningar på dig själv. Kanske viktigast av allt, lyssna på ditt barn. Barn känner av när vuxna har druckit, ofta tidigare än vi kan ana. Ta dig tid att lyssna på ditt barns oro, och ta den på allvar.

Det kan kännas ledsamt att barn påverkas så mycket av hur vuxna väljer att agera, men är det inte lite tröstande också, att vi har möjligheten att välja att agera så att barnen runt oss mår bra. Oberoende av om du är någons förälder eller en vuxen som ibland finns där barn finns, så spelar ditt agerande roll. Låt vår målsättning vara att alla barn redan vid tjugondag Knut börjar tjata om när nästa julgran ska tas in, hur länge det är kvar tills jullovet startar och hur tokigt men mysigt det blev då knäcken kokade över och hela familjen kunde skratta åt kaoset tillsammans.

Sonja Lumme