Hoppa till huvudinnehållet

USÖ går upp i stabsläge – platsbrist och hög smittspridning

Publicerad:
Akutmottagning för vuxna vid Universitetssjukhuset Örebro. Arkivbild.
Akutmottagning för vuxna vid Universitetssjukhuset Örebro. Arkivbild. Foto: Lars-Göran Jansson

Det råder högt tryck på Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ) som nu har gått upp i stabsläge. Det bekräftar regiondirektör Rickard Simonsson för Nerikes Allehanda.

Sjukhuset lider av personalbrist och dessutom brist på vårdplatser. På måndagen gick USÖ upp i stabsläge med anledningen av den ansträngda situationen.

– Ja, det stämmer, det finns ett stabsläge utifrån platsläget, säger Rickard Simonsson till Nerikes Allehanda.

– Men orsakerna är flera, fortsätter Simonsson.

Smittspridningen av RS-virus, influensa och covid-19 fortsätter att öka i stadig takt, vilket enligt Rickard Simonsson bidragit till beslutet att gå upp i stabsläge.

Regiondirektör Rickard Simonsson bekräftar att Universitetssjukhuset gått upp i stabsläge. Arkivbild.
Regiondirektör Rickard Simonsson bekräftar att Universitetssjukhuset gått upp i stabsläge. Arkivbild. Foto: Per Lindgren

Region Örebro län har sedan tidigare gått ut med en uppmaning till föräldrar att inte söka vård på akuten om situationen inte är akut, på grund av den redan höga belastningen på barnakuten i Örebro.

Den höga smittspridningen har lett till att fler behöver sjukhusvård. Förra veckan konstaterades drygt 800 nya fall av covid-19 i länet. Det är en ökning med drygt 200 fall jämfört med veckan innan. Det uppger Region Örebro län i ett pressmeddelande.

Kulminerar i januari

Folkhälsomyndigheten (FHM) rapporterar samtidigt att vi sannolikt kommer att se en fortsatt ökning av covid-19 de kommande veckorna. Enligt de senaste prognoserna kommer en topp av smittan att märkas av i början till mitten av januari.

– Den ökning vi nu ser beror på att de virusvarianter av SARS-CoV-2 som sprids har förmågan att undgå immunförsvaret, säger smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen i ett pressmeddelande.

Mätningar från avloppsvatten visar också på fortsatt ökade virusnivåer.

Det pågår ingen allmän provtagning av covid-19 – den är begränsad till patienter och personer som arbetar med smittade patienter.

Privatpersoner som blir sjuka uppmanas att stanna hemma vid sjukdom och använda snabbtester som finns att köpa på till exempel apotek.

Fakta

Så skyddar du dig och dina anhöriga från allvarlig sjukdom

Vaccination mot covid-19 och influensa bästa skyddet mot allvarlig sjukdom och död. Vaccination mot influensa har dessutom effekt vad gäller smittspridning.

Det är inte för sent att vaccinera sig – influensasäsongen har bara börjat.

Se till att du är frisk när du träffar andra.

Sätt dig inte på en buss, ett tåg eller vistas i andra offentliga miljöer när du är sjuk.

Hosta och nys i armvecket och tänk på att ha god handhygien.

Källa: Region Örebro län

Fotnot: Stabsläge är ett beredskapsläge där ledning eller nyckelfunktioner inom till exempel sjukvården eller polisen samlas och utvärderar information, beredda att snabbt sätta igång verksamhet vid allvarliga händelser.

Läs också:

Vårdens uppmaning: Sök inte akut om det inte är akutStor ökning av luftvägsinfektionerWHO: Tre virus riskerar att slå hårt i vinterVaccinationer på Baggängen upphör – flyttar till nya lokalerInfluensan står för dörren – hög tid för vaccination

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenGunlög RasmussenInfluensaNerikes AllehandaÖrebroRegion Örebro länRickard SimonssonRS-virusSmittorUniversitetssjukhuset ÖrebroVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.