Hoppa till huvudinnehållet

Sångavslutning på Bråtenskolan

Publicerad:
Julavslutning på Bråtenskolan och barnen klappade i takt. Foto: Anders Persson

Klockan var strax före 08.00 och mörkret låg tungt över skolgården på Bråtenskolan. Två lärare tände en vårdkase, eleverna kom ut med ljus och lärarna radade upp sig. Representanten från elevrådet räknade in och sedan sjöng alla så det ekade över Bråten.

Innan eleverna kommer ut på skolgården ställde musiklärarna i ordning utrustningen. Musikläraren Emil Pedersen kopplade in sin bas och kollegan Tarja Frid kopplade in pianot.

Anledningen till att de firade julavslutningen utomhus berodde på att gymnastiksalen är för liten för att få plats med alla.

– Första gången vi var ut var för fyra år sedan. Men sedan kom pandemin och vi fick inte var i större grupper. Men så i år kö vi igen. Hoppas bara att det inte regnar. Men barnen har regnkläder så det går nog bra, sa Ulrika Losander som dagen till ära var allsångsledare.

Klasserna har sedan i höstas repeterat in låtarna de ska sjunga, Bjällerklang och Tomtarnas jul.

– Det har gått jättebra och de kan texterna. Men de har aldrig varit i en stor grupp och sjungit. Vi får se hur det går, sa Emil Pedersen.

På skolgården stod flera koner med namn på klasserna. När klockan slog 08.00 kom eleverna , klass för klass och de ställde upp sig vid sina koner.

Först hälsade Ulrika Losander alla välkomna.

Därefter tog styrelsen i elevrådet över. Tobias Andersson, Matilda Henriksson Rebiro och Sanda Hellqvist över.

– Nu ska vi ha allsång och vi börjar med Bjällerklang. Musiklärarna räknade in och Ulrika Losander klämde i med sången. När refrängen kom fylldes sången på med eleverna.

Lärarna överraskade eleverna med att sjunga Mössens julafton och några lärare hade musnäsor på sig.
Lärarna överraskade eleverna med att sjunga Mössens julafton och några lärare hade musnäsor på sig. Foto: Anders Persson

När Tomtarna jul drog igång så var eleverna med på notorna.

Under sången kom två tomtar in på gården och de satte sig i två fåtöljer framme vid lärarna.

Det var Kristina och Bengt-Arne Olsson som traditionsenligt är tomtar.

– Det började för 10-15 år sedan. Vår dotter var lärare här. Förutom under pandemin så har vi varit tomtar varje år. Sedan är vi med och har läxläsning på skolan genom Rädda Barnen, säger Bengt-Arne Olsson.

Som avslutning klev lärarna upp och sjöng Mössens julafton. Uppträdandet hade de hållit hemligt för eleverna och flera lärare hade musnäsor på sig, något som roade eleverna som skrattade högt.

– Det här ska bli en tradition att fira julavslutningen utomhus, säger skolans rektor, Ulrika Lagnesjö.

Julavslutning på Bråtenskolan är inget utan Kristina och Bengt-Arne Olsson utklädda till tomtar.
Julavslutning på Bråtenskolan är inget utan Kristina och Bengt-Arne Olsson utklädda till tomtar. Foto: Anders Persson

Artikeltaggar

BråtenskolanJulKarlskogaLärareMusikRädda BarnenSångSkola och utbildningTomtar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.