Hoppa till huvudinnehållet

Bästa julböckerna för små och stora – från Mamma Mu till bitterljuv romantik

Publicerad:
Julmysande kor är bara en av härligheterna som möter läsaren i årets julboksflod. Sven Nordqvists Mamma Mu-bilder finns med i <strong id="strong-4029301292f7003bb5be42c8721fbcbb">Nu firar vi jul, </strong>en av böckerna som kan bli en jultradition i sig.
Julmysande kor är bara en av härligheterna som möter läsaren i årets julboksflod. Sven Nordqvists Mamma Mu-bilder finns med i Nu firar vi jul, en av böckerna som kan bli en jultradition i sig. Foto: Sven Nordqvist

Käcka tomtar, gulliga barn, prydligt snötäcke och över alltihopa en doft av hyacint och pepparkakor. Så är julen – i många av säsongsböckerna.

Men också för den som snarare bor i Familjen Kaos finns chans till igenkänning.

Tradition och förnyelse. Julstress och julefrid.

Ger julböckerna en chans att fira in julen på mysigaste vis eller spär de på hetsen över allt som borde göras innan julafton kommer?

Vill du läsa om Den Perfekta Men Kanske Helt Ouppnåeliga Julen som en vacker dröm eller målbild, eller vill du hellre få bekräftelse i julig diskbänksrealism (och aldrig är väl en diskbänk så belamrad som i juletid)?

Här kommer en julboksström med chans till valfri riktning, att läsa för att maxa stämningen sista dagarna före jul eller varva ner med när julefriden förhoppningsvis lagt sig. God jul!

En samling med Selma Lagerlöfs julberättelser är en julbok i 24 kapitel där julen som tid för mirakel verkligen lyfts fram.
En samling med Selma Lagerlöfs julberättelser är en julbok i 24 kapitel där julen som tid för mirakel verkligen lyfts fram.

1. Selma Lagerlöfs jul

En gedigen bok fylld med 24 berättelser i form av noveller och romankapitel ur Selma Lagerlöfs rika litterära värld, där julens verkliga magi tas på största allvar. Under julnattens förtrollade timmar öppnas hemliga riken, oknytt träder fram och djurens sanna väsen får råda. I de här berättelserna handlar julstress inte om att hinna köpa klappar. Snarare är det som det brukar med Selma Lagerlöf, att människorna hon berättar om ställs inför livets stora frågor. Hon skriver om tider som var flydda och gamla redan på hennes tid, men lyckas ändå träffa eviga värden och känslor som håller över tid.

Nicholas Sparks är en bestseller-författare som nu ger sig in i juletiden med en bitterljuv kärleksberättelse.
Nicholas Sparks är en bestseller-författare som nu ger sig in i juletiden med en bitterljuv kärleksberättelse. Foto: James Quant Jr

2. En enda önskan

Ingen jul utan bittermandel och ingen kärleksroman utan ett stråk av vemod. Nicholas Sparks ger mer än så: ”En enda önskan” är en roman om fotografen Maggie som vet att hennes tid är utmätt. Scenen för dramat är New York i juletid, men även om det glittrar och värmer ställs större frågor än så. Vad skulle du själv önska dig din sista jul i livet? Det är medryckande, lättläst, bitvis mycket slagfärdigt men också rörande om den cancersjuka Maggie och hennes berättelse om sitt liv och sina livsval.

Julromantik och julspänning med en annorlunda twist ges i Åtta dagar med dig.
Julromantik och julspänning med en annorlunda twist ges i Åtta dagar med dig. Foto: Lisa Damico

3. Åtta dagar med dig

Jul och romantik hör ihop, det vet väl alla som någonsin slagit på teven i december. Jean Melzers debutroman skulle bli en både rolig och rörande julfilm, men redan i bokformatet är detta en på flera sätt annorlunda julberättelse. Huvudpersonen är en författare som lever med diagnosen kroniskt trötthetssyndrom och en stor hemlighet: hon är judinna och älskar jul samt lever på att under pseudonym skriva härliga julböcker. Och jojo, lite kärlek far in i bilden också, var så säker.

Nutida julfirande rymmer mer än bullbak. Gabi Frödén ger i bild och text en berättelse med många bottnar och äventyr.
Nutida julfirande rymmer mer än bullbak. Gabi Frödén ger i bild och text en berättelse med många bottnar och äventyr. Foto: Phil Wilkinson

4. Jul i mitt hus

En farfar kan vara ledsen, julgranar kan välta och en finduk kan både komma bort och få ett nytt liv. Och varför får man egentligen inte rita stjärnbilder på väggarna i sitt rum? Det som utanpå ser ut som en traditionellt julmysbok för barn visar sig vara det, men Gabi Frödéns fint illustrerade bok tar också barnens julfunderingar på allvar. Vi möter Lou och hennes kompisar och familj i tre berättelser: vid lucia, jul och nyår. Det är en modern familj i nutid som skildras och här ryms både gamla traditioner och helt nya sätt att fira.

En julbok som räcker många jular: Nu firar vi jul innehåller bland annat Eva Erikssons bilder till Astrid Lindgrens Räven och tomten.
En julbok som räcker många jular: Nu firar vi jul innehåller bland annat Eva Erikssons bilder till Astrid Lindgrens Räven och tomten.

5. Nu firar vi jul

Berättelser, sånger, pyssel och recept samlas i en bok fylld av julglädje. Barn som vuxen kan njuta av barnboksklassikerna Astrid Lindgrens Titta Madicken, det snöar (med härliga bilder av Ilon Wikland) och Mamma Mu och Kråkans jul (text Jujja Wieslander, bild Sven Nordqvist). Barn som läser själva kan göra just det, mindre barn kan se fram emot fina högläsningsstunder. Och det här är en bok att växa med – den kommer att räcka i många år.

Mårten Melin är en av de nio författare som ser till att julen blir en ryslig högtid.
Mårten Melin är en av de nio författare som ser till att julen blir en ryslig högtid. Foto: Helene Linsjö

6. Rysare i juletid

Om du tycker att vanliga julsagor och böcker är för gulliga, för mjäkiga, för traditionella... då kanske du är mogen för lite julskräck? Här finns nio noveller tänkta för unga läsare (men inte alltför unga...) av nio författare som gör sitt bästa för att förvandla mys till rys. Spöken, mördare, mörker och föremål laddade med olycksbådande onda krafter gör julen till en extra farlig tid. Ett återkommande tema är att det är barnen som först förstår faran, men att det inte alltid räcker för att avvärja katastroferna.

Ane Gustavsson släpper ny bok tillsammans med Erik Magntorn.
Ane Gustavsson släpper ny bok tillsammans med Erik Magntorn. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

7. Tomtemor i trassel

Värmlänningarna Erik Magtorn och Ane Gustavsson är tillbaka med en rimmad berättelse om tomtemor som tappat bort mandeln till gröten. En katastrof i Tomtebo, men en trivsam berättelse som tar läsaren hela tomtegården runt och trots ett litet format är den varma julstämningen maxad. Och jo, visst blir det en god jul till slut.

Lars Lerin har både skrivit och illustrerat sagan Kattjakten.
Lars Lerin har både skrivit och illustrerat sagan Kattjakten. Foto: Manoel Marques Lerin

8. Kattjakten

Lars Lerin, snö, katter och en annalkande fara – med de ingredienserna kan det bara gå vägen när en lagom spännande bok föds. Kattjakten handlar om när familjen Lerins katt Silling kom bort, strax före jul och pojkarna Rafael och Gabriel måste göra sitt yttersta för att hitta Silling och rädda julen. Lagom spännande, briljanta bilder och glädje som räcker till långt efter jul.

Artikeltaggar

Astrid LindgrenBarnBerättelserFörfattareJean MelzerJulLitteraturNew YorkNicholas SparksNöje/KulturRomantikSelma LagerlöfSven Nordqvist

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.