Hoppa till huvudinnehållet

Nu vänder det – ljuset återvänder minut för minut

Publicerad:
Mikael Luhr, meteorolog på Klart.
Mikael Luhr, meteorolog på Klart. Foto: bjoli

Under onsdagskvällen vänder det, nu blir det bara ljusare och ljusare.

Fenomenet kallas vintersolstånd och det är den kortaste dagen på året.

– På en månad kommer man få ungefär 1,5 timmar mer ljus i Värmland, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Strax innan klockan 23, närmre bestämt 22.47, inträffade vintersolståndet i Värmland och Sverige. Det innebär att det, dag för dag och minut för minut, blir ljusare. Hela vägen fram till sommarsolståndet i juni.

– På en månad kommer man få cirka 90 minuter mer ljus, och ytterligare en månad framåt drygt två timmar till. Sen är det ytterligare cirka två till två och en halv timme per månad framåt mars, april och maj. Ofta glömmer man bort hur snabbt det går, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Tidigare i december har det varit rikligt med snö och över 15 minusgrader i stora delar av Värmland. För att nästa dag vända till temperaturer på ett par få plusgrader.

– Att det har varit så kallt i Värmland berodde på Grönlandsblockeringen, då var det ovanligt kallt faktiskt. Men att det kan skifta så snabbt beror på jetströmmen.

– Jetströmmen är den del i atmosfären där det blåser som mest. På grund av att den är svag under resten av året får vi kortvarig vinterkyla över jul men det övergår i töväder till annandagen.

Artikeltaggar

VäderVindVinter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.