Hoppa till huvudinnehållet

Sandra Sånebo: ”Griljeringen gör det där lilla extra”

Publicerad:
Köksmästare Sandra Sånebo tipsar om en bra griljering och ett alternativ till julskinkan.
Köksmästare Sandra Sånebo tipsar om en bra griljering och ett alternativ till julskinkan. Foto: Kajsa Juslin

Julskinkan är för många en självklarhet på julbordet.

Men hur ska den griljeras? Alternativen är många.

Tillsammans med en nyfiken och hungrig journalist bjuder köksmästare Sandra Sånebo på både spännande tips och överraskande alternativ.

Läs också:

Lite prat om mat: Journalisten och kocken vid samma spis

Om ett par dagar är det jul och i de flesta kök börjar det dofta gott av all mat. Och doften av julskinkan är säkert något som många förknippar med just julstöket.

Oavsett om man gör skinkan själv eller köper den färdigkokt, måste den griljeras.

Och enligt Sandra är möjligheterna många.

Kan man använda vilka smaksättare som helst för att griljera en julskinka?

– Nja, egentligen sätter väl bara fantasin stopp men samtidigt tycker jag att den faktiskt ska vara ”julig” och kanske därför inte alltför spektakulär.

Sandra berättar vidare att hon har en favoritgriljering.

– Det blir lite annorlunda och det lite roliga är att receptet är ganska gammalt, säger hon.

Finns det ingredienser som du tycker måste vara med?

– Här håller jag faktiskt ganska hårt på traditionen. Ägg, senap, ströbröd och smör är måsten för mig. Det är helt enkelt grunden till en julig griljering.

Dags att griljera skinkan.
Dags att griljera skinkan. Foto: Kajsa Juslin

Sandras lite udda inslag är ingefära, som hon har i pulverform.

Varför ingefära?

– Det är en krydda som ger lite oväntad karaktär åt skinkan. Något som sticker ut…

Senapen är viktig, hur tänker du här?

– Jag använder gärna två eller fler senapssorter, såväl söta som starka. Det blir helt enkelt mer smak då. Och här går det att vara modig, testa på…

Sandra Sånebo menar att det vegetariska blir allt vanligare på julbordet.
Sandra Sånebo menar att det vegetariska blir allt vanligare på julbordet. Foto: Kajsa Juslin

Honung använder Sandra också till griljeringen.

– En fantastisk smakhöjare och här passar den utmärkt. Men jag använder ofta honung istället för socker när jag lagar mat.

När julskinkan fått de klassiska dekorativa nejlikorna nedstuckna avslutar Sandra med att hyvla på ett antal skivor smör.

Varför smör?

– Smöret gör att det blir en vacker och aptitlig yta. Och fett är ju också en smakhöjare…

Anders Hestad och Sandra Sånebo ser till att julskinkan blir griljerad.
Anders Hestad och Sandra Sånebo ser till att julskinkan blir griljerad. Foto: Kajsa Juslin

Efter drygt tio minuter i ugnen lägger Sandra upp skinkan på ett fat. Det doftar underbart. Och jul…

När det är dags att provsmaka blir jag inte förvånad över hur god skinkan är. Ingefäran har verkligen gjort sitt jobb. Den gör verkligen det där lilla extra, riktigt gott och juligt.

Men alla gillar inte att äta grisens skinka, allt fler vill ha ett vegetariskt alternativ på julbordet. Hur märker ni av det på restaurangen?

– Det är en solklar trend på julbordet. Överhuvudtaget går det åt en mer ”grön” jul, vilket jag tycker är trevligt, säger Sandra.

Men hur ersätter du julskinkan?

– Det finns säkert en hel del alternativ men min favorit är kålroten. Jag vet att det kanske låter konstigt men det blir faktiskt jättegott. Dessutom går den att skära i fina skivor.

Kålrot istället för julskinka...
Kålrot istället för julskinka... Foto: Kajsa Juslin

Sandra har blancherat kålroten i salt innan hon skalar den. Sedan penslar hon på senapsgriljeringen, sätter i några nejlikor och hyvlar på rikligt med smör innan den åker in i ugnen.

Kålroten en minst sagt stor positiv överraskning. En tunn skiva med senap på ett gott bröd är riktigt smarrigt.

Tycker du att fler borde testa kålrotsalternativet?

– Eller varför inte som ett komplement till en början. Jag tror faktiskt att den kan bli en succé på många julbord.

Dags att servera.
Dags att servera. Foto: Kajsa Juslin

Recept

Griljerad Julskinka

Ingredienser:

Slotts originalsenap ca 1,5 dl

Grovkornig senap ca 1 dl

Sötstark ca 1⁄2 dl

Dijonsenap ca 1 msk

1 äggula

1 krm torkad ingefära

1 msk flytande honung

Ströbröd

Hyvlat kylskåpskallt smör

Gör så här:

Blanda senapssorterna med äggulan, ingefära och honung.

Pudra över ströbröd, och till sist hyvla över det kylskåpskalla smöret.

Ugnstemp ca 225 grader i varmluftsugn, eller bara övervärme i vanlig ugn.

Gratinerad julkålrot (Alternativ för julskinkan på julbordet).

Använd dig av 1st eller 2 st beroende på hur många ni är på julbordet.

Skala dem och tvätta av dem noggrant.

Koka dem med lite salt i vattnet.

Sedan tag ut dem låt dem svalna en aning.

Gör sedan ”senapskrämen” toppa med ströbröd och nejlikor. (Samma griljering som till julskinkan i det bifogade receptet.)

Gratinera i ugnen på 250 grader ca: 8-10 min tills det fått en gyllenbrun färg.

Lite griljeringsfakta

Griljera, av franskans griller, av gril, halster, är att snabbt bereda ett panerat födoämne i ugn eller panna. Griljerad skinka är ett vanligt inslag på julbordet. När man griljerar skinka penslar man på ett lager senap blandat med ägg och ströbröd och steker den snabbt på hög temperatur i ugnen.

Artikeltaggar

JulMat och dryckNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.