Hoppa till huvudinnehållet

Servicemedarbetare - ”ett win-win koncept”

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Aktiviteter som exempelvis sällskapsspel, promenader eller service som tvätt och städ är sånt den nya yrkeskategorin ska jobba med i kommunens särskilda boenden.
Aktiviteter som exempelvis sällskapsspel, promenader eller service som tvätt och städ är sånt den nya yrkeskategorin ska jobba med i kommunens särskilda boenden. Foto: JESSICA GOW / TT

Även i Degerfors utbildas servicemedarbetare och socialnämndens ordförande ser det som ett win-win koncept.

Provutbildning inom vården blev tre: ”Språkutvecklingen går enormt framåt”

Precis som i Karlskoga pågår utbildning av servicemedarbetare i Degerfors. 28 platser är framtagna för att utbilda servicemedarbetare inom social omsorg. Det är en lärlingsutbildning, där teori och praktik varvas och där man tar fasta på människors möjligheter till stegförflyttning.

De som går utbildningen är klara hösten 2023, den är 40 veckor.

– Först var det en introduktionskurs med samhällskunskap, hygienkunskap och lite allmänt. Sen varvar de med SFI (svenska för invandrare, reds. anm.) och praktik inom äldreomsorgens särskilda boenden. Det är två servicemedarbetare på varje avdelning som har lärlingsplats, säger socialnämndens ordförande Anita Bohlin-Neuman (V).

Instegsjobb

– Sen då de är klara i höst har vi chansen att få ersättning från Arbetsförmedlingen för instegsjobb, där vi kan anställa servicemedarbetare på avdelningarna och de kan även gå in som timvikarier och förstärka där det behövs.

– Senare kan de vidareutbilda sig till sjukvårdsbiträden, undersköterskor eller sjuksköterskor. Det finns en utbildningstrappa och vi har svårt framöver att få personal till välfärdsområden. Vi måste ta in nyanlända som kommit hit, så de kommer in i välfärdssektorn. Det här känns jättebra, säger Bohlin Neuman.

Hon berättar att de nu varit med och hållit i aktiviteter med aktivitetssamordnaren, vilket är väldigt populärt, där de bakar, har gymnastik med mera med de äldre.

– Det här kommer bli jättebra. Servicemedarbetarna kan vara med även vid städ och tvätt och i matsituationen, eller gå ut på promenad med de äldre på boendeenheterna. Då kan undersköterskorna ägna såg åt sjukvårdsarbete, medan de sköter det här med servicen kring vårdtagarna på avdelningarna, säger Bohlin Neuman.

Sänker kostnader

På frågan om inte cirkeln är sluten då det påminner mycket om vårdbiträdestjänster, svarar hon:

– Ja, men nu handlar det mycket om nyanlända och mest kvinnor så det är en annan målgrupp. Det är bra för integrationen också.

– Det är en kvalitetshöjning samtidigt som vi sänker kostnader genom att en del av dem annars gått på försörjningsstöd, säger Bohlin Neuman.

Hur mycket det blir i sänkta kostnader vet hon dock inte, då hon heller inte vet hur många av dem som haft försörjningsstöd.

– Men det ger samtidigt bra kvalitet i särskilda boenden genom den nya yrkeskategorin som kan göra det som undersköterskorna inte hinner med. För den enskilda medarbetaren är det också bra då de får känna att de gör nytta än att gå på försörjningsstöd samt att de får lära sig svenska, eftersom det varvas med SFI-utbildning. Helt enkelt ett win-win koncept, säger Bohlin Neuman.

Artikeltaggar

Anita Bohlin-NeumanArbetsförmedlingenDegerforsDegerfors kommun (org)MigrationPolitikSocialnämnderUtbildningVård och omsorgVänsterpartietÄldreomsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.