Hoppa till huvudinnehållet

Många har handlat hemma men i mindre omfattning

Publicerad:
Pierre Barsoma hade full kommers i sin butik på torsdagens eftermiddag när kunder letade julklappar både till sig själva  och andra.
Pierre Barsoma hade full kommers i sin butik på torsdagens eftermiddag när kunder letade julklappar både till sig själva och andra. Foto: Helena Lundberg

Att försäljningen i Degerfors har minskat något under årets julhandeln tror Pierre Barsoma beror på det ekonomiska läget. Upplevelsen är ändå att invånarna fortsätter att vara handlarna trogna, även om inköpen minskat.

Maria Ekman mycket nöjd: ”Positiv julhandel i Karlskoga”

– Vi märker att det är lite lugnare i år, säger ordförande Degerfors centrumutveckling Pierre Barsoma som även driver butiken Sam & Sara i Degerfors.

Under pandemin blev det ett uppsving, allt fler handlade på hemmaplan och de kunderna upplever man har fortsatt att vara trogna.

– De kunder som vi fick under pandemin kommer tillbaka så den effekten sitter absolut kvar, fortsätter Barsoma.

Något man har märkt är att kunder generellt vill ha ett mer bekvämare liv, iallafall när det kommer till valet av kläder.

– Det är inte lika efterfrågat med glitter och glamour på julen. Man tar hellre på sig en bekväm stickad tröja och ett par mysiga byxor för att fira jul i istället, säger han.

Handlarna i Degerfors upplever att kunderna fortsatt är trogna den lokala handeln.
Handlarna i Degerfors upplever att kunderna fortsatt är trogna den lokala handeln. Foto: Helena Lundberg

Det har fört med sig att man i större omfattning beställer hem varor som möter kundens behov.

– Nu säger man att man vill ha finbyxor, men det ska vara resår i så att de inte sitter åt. Och det är samma när det kommer till finklänningar. Vi har exemplar som passar för glittriga tillställningar, men det är 100 procent stretch i dom, säger Barsoma.

Tror du att den efterfrågan också har att göra med pandemin?

– Jag tror nog att det kommer en hel del från pandemin. Man jobbade hemma och hade det bekvämt bakom skärmen iklädd i mjukisbyxor, säger han med ett leende.

”De kunder som vi fick under pandemin kommer tillbaka”.
”De kunder som vi fick under pandemin kommer tillbaka”. Foto: Helena Lundberg

Även om dagens ekonomiska läge haft en påverkan på årets julhandel så tror även butiksägarna att folk generellt har dragit ner på julens kommersiella sida.

– Överlag köps det mest julklappar till de små barnen, sen riktar man mer och mer in sig på julklappsspel eller olika former av julklappslotteri, säger Barsoma.

Därmed inte sagt att Degerforsborna inte gynnar den lokala handeln, utan mer att det handlar om inköpens omfattning.

– Vi märker att det handlas, men inte så mycket. Man verkar ha dragit ner för att spara in på kostnader som el och annat som ökat, säger Barsoma som ändå vill betona att handlarna i Degerfors är glada för att invånarna fortsatt vara den lokala handeln trogna.

– Vi upplever att fler kollar med oss lokala handlare först innan de letar vidare, så det känns jättebra, avslutar Barsoma.

Barsoma tror att det ekonomiska läget som råder påverkat att folk väljer att vara lite mer sparsamma med julhandeln.
Barsoma tror att det ekonomiska läget som råder påverkat att folk väljer att vara lite mer sparsamma med julhandeln. Foto: Helena Lundberg

Läs också:

Maria Ekman mycket nöjd: ”Positiv julhandel i Karlskoga”

Artikeltaggar

ButikerDegerforsHandelJulJulhandelKläderPierre Barsoma

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.