Hoppa till huvudinnehållet

Ida Thunberg: Alla mammors julevangelium

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Och det hände sig vid den tiden att mammorna sågs springa i veckor ut och in i butiker, med kassar fyllda av julskinkor, klappar och allehanda sillsorter. Just detta fenomen inträffade alltid i december, just när mörkret låg som allra mest kompakt över Norden. Även papporna fick något brådare dagar vid denna tid. Ljusslingor som inte fungerade behövde lagas, batteribytas eller kasseras till förmån för nya, och då och då fick de även andra uppgifter som kom från mammornas planeringslistor. För det förunderliga var att listorna nästan alltid skrivits av mammorna.

Detta kunde Betraktaren ännu en gång konstatera, liksom att det hade skett en tydlig förändring sedan tiden för Jesu födelse, då hela världen skulle skattskrivas. Nu skulle istället hela världen skriva allt om sina julpyntade liv på Instagram.

Detta blev inte sällan till onda cirklar, eftersom de redan uttröttade mammorna även scrollade sina instagramflöden när de stod i kilometerlånga Ica Maxi-köer - eftersom de bara inte orkade självscanna just idag - och att stunden i kön trots allt kunde fylla funktionen som några minuters paus från allt. Men instagram tar aldrig paus. Där finns alltid en liten Nisse som har gjort ett nytt storslaget bus, och en fantastisk julgran med perfekt pynt och hela lampor, och leende barn som bakar de allra mest utsökta lusskatter och knäck som aldrig bränns vid.

När Herrens mammaängel såg allt detta ske bestämde hon sig för det enda rätta, och sände de tre vise kvinnorna ner till jorden. Istället för gåvor av guld, rökelse och myrra tog de med sig sina allra klokaste ord, och samlade alla mammorna och sade:

“Låt inte julen äta upp er längre. Det gör ingenting om Janssons frestelsen är köpt, om paketen inte är perfekt inslagna, eller om du har glömt svärmors julklapp. Det enda som är viktigt är julen självt, och oavsett om ni är få eller många, om du är ensam eller tillsammans med hela släkten, så blir det jul, och den kommer att både vara och passera. Och allt du har gjort och inte gjort är tillräckligt bra.”

Och mammorna tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det, och när dagen före julafton kom kände de äntligen ett stort lugn. Ty de förstod nu att det de gjort räckte just så som det var, och att instagram aldrig var någon tävling utan bara ett tidsfördriv.

De tre vise kvinnorna fortsatte sin vandring, och Herrens Mammaängel for nöjt upp till himlen igen, förvissad om att julafton nu kunde komma och att alla mammor därnere nu äntligen skulle få lite julefrid. Just så som det hade blivit dem sagt.

Artikeltaggar

KrönikorNöje/Kultur