Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Statistik och verklighet stämmer inte alltid överens

Publicerad:
<strong id="strong-e15bf168e418d3583e2d6e2c8879be68">Johanna Svärd (S) undrar vad den politiska majoriteten i Degerfors ska göra åt vårdpersonalens dåliga arbetsmiljö.</strong>
Johanna Svärd (S) undrar vad den politiska majoriteten i Degerfors ska göra åt vårdpersonalens dåliga arbetsmiljö. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vid socialnämndens senaste sammanträde ställde vi socialdemokrater en fråga till Anita Bohlin-Neuman, kommunalråd och socialnämndens ordförande; Hur många har sagt upp sig inom socialförvaltningen och varför?

Skälet till vår fråga var att det publicerats en rad insändare i KT/KK under den senaste tiden och att vi själva pratat med några av dem som lämnat sitt jobb. Det vi fått höra är att den gemensamma nämnaren för att de valt att sluta är - ARBETSMILJÖN. Svaret vi fick på socialnämnden var vad vi senare kunde läsa i en artikel som KT/KK publicerade 2022-12-15. Här berättar Bohlin-Neuman att det naturligtvis slutat en del personal som har flyttat eller börjat jobba i privat verksamhet. Att personal vill byta arbetsplats ibland tycker inte kommunalrådet är konstigt. Bohlin-Neuman ser alltså inga kopplingar mellan de insändare som publicerats och de uppsägningar som skett under 2022.

Statistik ger en bild av verkligheten. Men det vi hört vid samtalen jag pekat på ovan, är man tycker det är orimligt att man ska få gå hem från sin arbetsplats med hjärtklappning och med en känsla av att man inte räcker till och t o m storgråta. Det här är mycket illa för vi vet ju att framtiden kommer att bli tuff när det gäller att få tag i utbildad personal och – inte minst - behålla våra medarbetare. Därför är det viktigt att det finns en plan hur kommunen ska agera. Hur ser den ut för att matcha och behålla den kompetens vi har inom vår egen verksamhet och säkra en framtida rekrytering? Redan nu har vi undersköterskor som söker liknande arbeten hos andra arbetsgivare.

Var är som sagt planen, för den nya majoriteten – vänstern, moderaterna och miljöpartiet - har väl inte blivit så fokuserade på att hitta pengar att ni glömt bort både de som ger och de som får ta del av socialförvaltningens vård och omsorg?

Johanna Svärd (S), gruppledare och tillträdande kommunalråd i opposition

Artikeltaggar

Anita Bohlin-NeumanInsändareJohanna SvärdOmsorgRekryteringSocialnämnderVårdÅsikter