Hoppa till huvudinnehållet

Kallbäck på plats på galna VM-finalen: ”Jag rankar det här väldigt högt”

Publicerad:
Michael Kallbäck på plats på finalarenan Lusail Iconic Stadium till vänster – Messi med pokalen till höger.
Michael Kallbäck på plats på finalarenan Lusail Iconic Stadium till vänster – Messi med pokalen till höger. Foto: JOEL MARKLUND

Michael Kallbäck spenderade nästan hela VM-månaden i Qatar – och avslutningen blev minnesvärd.

– Att få se en sån VM-final på plats... Jag rankar det här väldigt högt, säger agenten från Degerfors.

Kallbäck hamnade väl på finalarenan nära argentinska legendarer som Crespo, Zanetti, Sorín, Verón och Diego Milito.

De fick alla en upplevelse som de sent kommer att glömma.

– Jag höll väl lite på Frankrike. Jag gillar Mbappé och med tanke på att vi har en bra relation till PSG, säger Kallbäck.

– Militos son grät av lycka när det blev 2–0. Jag härjade lite när det blev 2–2, jublade lite, men dom fick sista ordet.

Du hamnade inte i bråk med någon legendar, i alla fall?

– Det var någons fru som hetsade, men det var på en bra nivå, säger Kallbäck.

– Alla stod och storbölade efter att Argentina vann. Det var fint att se. Det visade hur mycket det här betydde.

Kallbäck var på plats i egenskap av agent även i Ryssland 2018, men det här var första gången han såg en VM-final på plats.

88 966 åskådare var på plats på den galna finalen, som Argentina vann med 4–2 efter straffar (2–2 efter full tid, 3–3 efter förlängning).

– Att få se en sån här VM-final på plats... När Mbappé gör hattrick och Messi vinner VM... Jag rankar det här väldigt högt. Det ligger i toppen tillsammans med när Roma vann scudetton 2001 och när Degerfors gick upp i allsvenskan 1992. Man kunde ju inte vara på plats när dom gick upp 2020.

Bild från finalen.
Bild från finalen. Foto: PRIVAT

Kallbäck var i Qatar under nästintill hela mästerskapet.

Han passade så klart på att titta på spelare, men var framför allt där för att stötta sin klient Nadia Nadim som var en av Fifas officiella VM-ambassadörer.

Vilka är dina starkaste minnen från mästerskapet?

– Holland–Argentina var en jävla match att se. Sen är det allting vi har gjort. Allt jobb, speciellt välgörenhetsgrejerna. Men det är inte jag som ska ha ”credd” för det, det är Nadia. Jag har bara haft en administrativ roll. Det har varit jäkligt jobbigt och utmanande att få logistiken att fungera, men det har varit jäkligt kul.

– Men framför allt är det ju VM-finalen. Så som det gick, att Messi fick lyfta pokalen i sitt säkerligen sista VM... Det var ett bra avslut på en bra turnering.

Michael Kallbäck tillsammans med VM-chefen Hassan Al-Thawadi.
Michael Kallbäck tillsammans med VM-chefen Hassan Al-Thawadi. Foto: PRIVAT
Kallbäck tillsammans med klienten Nadia Nadim, som var VM-ambassadör tillsammans med legendarer som David Beckham, Cafú, Marcel Desailly och Yaya Touré.
Kallbäck tillsammans med klienten Nadia Nadim, som var VM-ambassadör tillsammans med legendarer som David Beckham, Cafú, Marcel Desailly och Yaya Touré. Foto: PRIVAT

Väl tillbaka i Sverige säger Kallbäck så här om den massiva kritiken mot mästerskapet:

– Fifa har fått väldigt mycket skit och det är klart man ska få skit när man förtjänar det. Men jag tycker man måste kunna skilja på hur det gick till när Qatar fick VM, och vägen dit, och mästerskapet i sig.

– Du kan tycka att mästerskapet var bra arrangerat samtidigt som du tycker att säkerheten för migrantarbetarna har varit under all kritik. Tro mig, jag vet om säkerheten för migrantarbetarna. Min biologiska mammas man har kommit hit från Sri Lanka och varit med och byggt arenorna. Han har suttit och förklarat. Det var kul att träffa honom, vi såg en match tillsammans.

Kallbäck hoppas att jobbet som hans klient Nadia Nadim har gjort ska kunna bidra till positiva framtida effekter vad gäller kvinnors rättigheter och hbtqi-frågor i Qatar.

– ”Credd” till dom som har bojkottat VM fullt ut, men jag tror det är ytterst få. Det är lättare att titta, peka finger och säga att det är skit än att faktiskt försöka göra någon skillnad.

– Faktumet att det spelades ett VM här lyfte alla de här frågorna. Det har pratats om det här på ett helt annat sätt under VM, kastats ett annat ljus. Förhoppningsvis kan vi se tillbaka på VM i Qatar om 10–15 år och se att det skapade förändring.

Kallbäck om de prestigefyllda padelturneringarna...

– En lördag var det turnering. Jag kände att jag inte kunde vara med och sa lite på skämt att jag kunde vara bollkalle. Totti, Materazzi, Kluivert, Batistuta... Jag kollade bara på, men dom spelade varje morgon.

– Jag har träffat Totti flera gånger i Rom, men jag höll på att bli riktigt ”starstrucked” när jag träffade Batistuta. Det är lite myt kring honom, han gjorde 20 mål när vi vann ligan (Roma). Det snackades nyligen om att han skulle få amputera benen, att hans knän var helt ”fuckade”. Han dementerade det aldrig heller, men jag kan säga så här... Så dåliga knän verkar han inte ha för padel, det kunde han spela.

Var han bäst i gänget?

– Han var bra, men Materazzi var med och vann den turneringen. Vinnarparet fick en limited edition-Rolex och en padelbana bekostad var man ville i hela världen. Så Materazzi kanske smäller upp en i trädgården snart.

– Nasser Al-Khelaifi, PSG:s ägare, var också med och spelade. Han drog en brutal stukning. Nasser och Nadia har en väldigt bra relation sen hon spelade där så vi har lärt känna honom väldigt bra de senaste åren.

Michael Kallbäck tillsammans med Gabriel Batistuta.
Michael Kallbäck tillsammans med Gabriel Batistuta. Foto: PRIVAT

Artikeltaggar

ArgentinaDegerforsFifaGabriel BatistutaMichael KallbäckNadia NadimParis Saint-GermainQatarSportTurneringar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.