Anki Ljungh: Mörkerseende

Familj
PUBLICERAD:

I en affär som sålde julkrubbor, kunde man på en skylt framför krubborna, läsa: ”Jesus finns bakom kassan. ”Ja det är onekligen sant. Var som helst kan vi möta honom som är kärleken personifierad.

”Mitt i en värld av mörker går kärleksljuset fram. Jag ser jag ser, att Jesus Messias är hans namn”, skriver Ylva Eggehorn i en psalm.

Häromkvällen såg jag delar av ett Tv-program som heter Svenska vardagshjältar. Ett djupt berörande program om människor som visar stor kärlek till sin nästa och till och med riskerar sina liv. Samma generositet har vi sett i olika insamlingsgalor under hösten. För mig är det en glimt av Guds ansikte. Ljus som tänds i en mörk tid när det är lätt att tappa hoppet.

Cirka 400 år för Kristi födelse skrev profeten Jesaja följande: ”Ty ett barn har fötts, en son är oss given. Väldet är lagt på hans axlar och detta är hans namn. Allvis härskare, gudomlig hjälte, evig fader, fredsfurste. Väldet ska bli stort. Välsignelse utan gräns.” Orden är nästan omöjliga att ta till sig i vår värld av krig och oro men en dag skall fredens klockor ringa.

Idag på julafton, kan vi besöka krubban i Karlskoga kyrka. Där finns Josef och Maria, herdarna, änglarna, djuren och så Jesus förstås. Mötet med honom kan bli både historiskt och en verklighet idag.