Hoppa till huvudinnehållet

Lars Lerin om stjärnornas tv-utmaning: ”Det var inga högre höjder för min del”

Publicerad:
Lars Lerin firar jul med döttrarna – och på sätt och vis med svenska folket. Han är en av Stjärnorna på slottet i årets upplaga i SVT.
Lars Lerin firar jul med döttrarna – och på sätt och vis med svenska folket. Han är en av Stjärnorna på slottet i årets upplaga i SVT. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lars Lerin är konstnären som hyllar vardagen och tycker att julen är ganska överskattad, men ändå har en viktig roll när svenska folkets stundande helger ska förgyllas.

I Stjärnorna på slottet kommer tv-publiken att få se honom pröva såväl hästhoppning som arkeologi.

Men först ska han fira en stillsam jul – med halva familjen.

Julen 2022 blir inte som vanligt för konstnärsfamiljen Lerin på Hammarö. Halva familjen firar i Brasilien och andra halvan på Hammarö.

Lars Lerin – som blir kvar i Värmland med tvillingdöttrarna, när Junior tar de två sönerna med sig till Brasilien – tar det hela med ro.

– Jag tycker inte det är så farligt. Jag tycker inte det är så märkvärdigt med helger. Flickorna är ju kvar här och pojkarna får fira jul i Brasilien, säger han.

Lars Lerin och Manoel "Junior" Marques Lerin firar inte jul tillsammans på julafton i år. Bilden är från i fjol – i år är Junior i Brasilien och Lars hemma i Värmland.
Lars Lerin och Manoel "Junior" Marques Lerin firar inte jul tillsammans på julafton i år. Bilden är från i fjol – i år är Junior i Brasilien och Lars hemma i Värmland. Foto: Lisa Olaison

Som barn tyckte Lars Lerin också att julen var en stor högtid, men som vuxen trivs han bäst på dagar med svart färg i almanackan.

– Jag trivs med vardagar, det är skönt när allt rullar på.

Hästhoppning och arkeologi

Då skjutsar han barnen till förskola och skola, då sitter han i sin ateljé vid Vänerns strand och målar. Då matar han katterna Silling och Mimi, tar en sväng in till Sandgrund eller arbetar med en ny bok.

Samtidigt har konstnären Lars Lerin också en mer utåtriktad, offentlig sida. I somras åkte han till exempel till ett slott och blev en av Stjärnorna på slottet.

Den 30 december sänds första avsnittet av fem i SVT och det bådar gott för den som vill se fler sidor av Lars Lerin. Såväl arkeologi som hästhoppning och även lite boxning ska det bjudas på under programseriens gång.

”Inga högre höjder”

– Hästhoppning var en grej förstås. Det var inga högre höjder för min del. För mig hade det varit nog bara att komma upp på hästryggen. Det känns väldigt högt! säger Lars Lerin.

Det var inte första gången han satt på en häst:

– Jag försökte någon gång i tonåren med ridning, men det blev aldrig något jag fäste mig vid. Jag är väl för orytmisk! säger han med ett leende.

”Producenten var väldigt nöjd”

Förutom Lars Lerin får tv-tittarna möta Carolina Gynning, Jon Henrik Fjällgren, Pia Johansson och Anja Lundqvist.

– Vi är sinsemellan väldigt olika människor, så producenten var väldigt nöjd!

Skådespelaren och komikern Pia Johansson, konstnären Lars Lerin, artisten Jon-Henrik Fjällgren, allkonstnären Carolina Gynning, skådespelaren Anja Lundqvist utgör kvintetten som medverkar i Stjärnorna på slottet 2022.
Skådespelaren och komikern Pia Johansson, konstnären Lars Lerin, artisten Jon-Henrik Fjällgren, allkonstnären Carolina Gynning, skådespelaren Anja Lundqvist utgör kvintetten som medverkar i Stjärnorna på slottet 2022. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Han tycker att han lärde känna de andra deltagarna ganska bra under den intensiva vecka som inspelningarna pågick.

– Man pratar ju om sina liv, både det svåra och det glada. Det var långa dagar och långa sittningar kring måltiderna. Vi hade väldigt roligt, det var aldrig någon irritation. Vi kom väldigt bra överens, det var inga divalater.

”Är precis tvärtom”

På förhand var han lite spänd på hur det skulle bli att möta Carolina Gynning.

Hon är en sån stjärna som är utåtriktad och jag är ju precis tvärtom. Vi är så helt olika, men det går att komma överens ändå.
Lars Lerin om mötet med Carolina Gynning

– Hon är en sån stjärna som är utåtriktad och jag är ju precis tvärtom. Vi är så helt olika, men det går att komma överens ändå. Man får försöka gå in utan förutfattade meningar och med öppet sinne, säger han och konstaterar att hon är ”väldigt varmhjärtad”.

Han kommer själv att titta på programmen:

– Jag tycker det är roligt att se hur det blir hopklippt och följa de andra. Det är kul att det kommer in bilder och filmer från tidigare år, så man får mer kött på benen, det är spännande.

Lars Lerin har skrivit och illustrerat boken Kattjakten, som handlar om en katt som försvann dagarna före jul.
Lars Lerin har skrivit och illustrerat boken Kattjakten, som handlar om en katt som försvann dagarna före jul. Foto: Lena Richardson
TÄVLING

Vinn Lars Lerins senaste bok

NWT har sex signerade exemplar av Kattjakten att tävla om. För att ha chans att vinna, svara på frågan:

Vad heter Lars Lerins katter, som är med i boken?

Mejla svaret och din adress till kultur@nwt.se senast den 1 januari. Märk mejlet med Kattjakten. Lycka till!

Familjehemligheter

Minst sagt spännande blev också ett annat tv-äventyr. I veckan gick tv-serien ”Vem tror du att du är” i mål, efter en överraskande och bitvis omskakande resa för konstnären.

– Det var så mycket överraskningsgrejer. Jag trodde jag visste så mycket om de närmaste förfäderna, men det var verkligen många familjehemligheter, säger han.

”Blir något ihåligt”

En av gåtorna som avslöjas handlar om Einar, Lars Lerins farmors bror, och den gåtans lösning visade sig finnas i polisregistren.

– Det är så synd att inte farmor lever så att vi kunde prata mer om allt det här! Nu skulle vi verkligen ha mycket att diskutera. Det blir min syster och jag som får prata om det. Mamma är ju också borta nu. Så är det med livet, man måste acceptera allting, säger Lars Lerin.

Lars Lerin är en av stjärnorna som deltar i årets säsong av Stjärnorna på slottet. Avsnittet där han är huvudpersonen sänds i SVT 1 den 7 januari.
Lars Lerin är en av stjärnorna som deltar i årets säsong av Stjärnorna på slottet. Avsnittet där han är huvudpersonen sänds i SVT 1 den 7 januari. Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

Han miste sin mamma Gerd i början av november.

– Det blir något ihåligt när de inte finns kvar och man inte har dem, men så kommer de tillbaka lite mer sen, när man tänker mer på när vi hade roligt och de var mer friska.

Till sist: vad har du på gång under 2023?

– Det blir väl en bok igen och så jobbar jag vidare med måleriet. Det blir några utställningar i Norge, annars har jag det vanliga i Karlstad och hänger nog om lite där. Jag uppskattar att ha det ganska lugnt och inte behöva åka ut på så mycket grejer. Sen ska vi väl spela in någon ny serie också, säger han och tystnar – för så fort det är tv är det alltid lite hemlighetsmakeri, men:

– Något blir det!

Korta frågor

Nio snabba frågor om livet med Lars Lerin

Ditt fullständiga namn?

– Lars Ivar Lerin. Min morfar hette Ivar.

Vilken superkraft skulle du vilja ha?

– Att vara genomskinlig – osynlig. Så man kan smyga in här och där och rätta till saker som är orättvisa. Jag skulle gärna åka in på Kreml.

Vilken är din favoritdag i veckan?

– Jag tror jag tar fredan. Jag tycker om fredagar. Det lever väl kvar sen man gick i skolan och tyckte det var skönt att det skulle bli helg och att man skulle vara ledig. Fredagen är bättre än lördag, och söndag tycker jag inte om. Det är något med söndagar att livet har stillnat av då på nåt konstigt sätt.

Vilken helg på året är mest överskattad?

– Ska jag välja jul eller ska jag välja midsommar? Jag säger jul faktiskt. De sätter ju igång med jul i oktober och börjar skylta.

Och det säger du som varit julvärd och allt.

– Tänk om jag hade kunnat vara ärlig med det då!

Vilket är ditt sämsta köp?

– Jag har köpt några utombordsmotorer under åren och det har aldrig varit lyckat. Jag har inte skött dem rätt. Antingen har jag hällt i fel bensin eller så har de inte startat av någon konstig anledning. Och hunden vi köpte, det blev ju fel helt och hållet. Jag tänkte att jag skulle vänja mig, men jag märkte att Junior tyckte att jag skulle ta hand om den och så kom den tassande i trappen och såg på mig med gråtmilda ögon. Men hunden fick det bra. Den kom till en barnfamilj och fick det jättebra.

Vilken ålder har varit bäst hittills?

– Tyvärr har jag mått bäst kring 60 och efter 60, även om jag tycker att jag gärna skulle vilja vara i yngre medelåldern. Det är både och, det där. Man vet att tiden håller på att rinna ut, samtidigt som man känner att man kan koppla av vissa saker. Man behöver inte vara så himla rädd, det är en fördel med att bli äldre. Men sen är det också det här att så många människor försvunnit av dem man tyckt om i livet. Jag kanske får ändra mig och säga 30 istället!

Vad är meningen med livet?

– Det är väl ingen speciell mening med livet, annat än att man ska försöka glida med i processen och må så bra som möjligt.

Om ditt liv blir film – vem spelar huvudrollen?

– Det är en som härmar mig väldigt bra, men vad heter han? Han sjunger också. Han var med i Idol, säger Lars Lerin och en googling senare är vi framme vid Daniel Norberg.

Har du någon dold talang?

– Det skulle vara att sjunga kanske. Jag hade nog kunnat sjunga om jag inte varit så rädd. Jag gjorde det mycket för mig själv, när jag var ute och körde moped eller bil.

Nu ringer dom kanske från nåt mer tv-program – eller Masked singer kanske redan har ringt?

– Jo, de har det, men aldrig! Man måste ju ta av sig masken till slut. Nej tack.

Artikeltaggar

BrasilienHammaröJulKändisarKonstLars LerinLerinmuseetManoel Marques LerinNöje/KulturTV

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.