Hoppa till huvudinnehållet

Mingelvänlig plockmat

Publicerad:
Bjud in vännerna på lite festliga helgkanapéer, snittar och plockmat i mellandagarna.
Bjud in vännerna på lite festliga helgkanapéer, snittar och plockmat i mellandagarna. Foto: Janerik Henriksson/TT

Även om julen har dansat ut är det fortfarande tid för fest. Bjud in vännerna på mingelmat och läckra smårätter. Mycket nöje för lite besvär.

Kanapéer, snittar, plockmat – kalla det vad du vill. Men visst är det väl ändå trevligt med små söta rätter som är som gjorda för att mumsa på till ett glas bubbel på stående fot?

Det blir ju så upplyftande anspråkslöst. Att bjuda hem folk på middag är liksom en helt annan femma. Det ska planeras och förberedas och tänkas ut – och inte minst tillagas - enligt konstens alla regler. Några smårätter kan däremot vem som helst trolla fram, egentligen behöver det inte vara mycket mer komplicerat än chips och dipp.

Här har jag emellertid totat ihop några av mina personliga favoriter, käcka smårätter som ständigt återkommer i lite festligare sammanhang. Otroligt enkla och snabba att göra, men bjuder likväl på viss imparfaktor. Och några förtjusta utrop suktar man kanske ändå efter när det vankas gäster.

En len och god lax kan man använda till många olika smårätter.
En len och god lax kan man använda till många olika smårätter. Foto: Janerik Henriksson/TT

Inte vet jag hur det är för din del, men själv brukar jag vara så evinnerligt trött på julmaten vid det här laget att det känns som en ren befrielse att bli bjuden på något annat. Inget fel med rester – jag är helt för att ta vara på varenda smula – men man kan ju trots allt behöva en paus emellanåt.

När det handlar om plockmat bör man först och främst tänka användarvänligt. Det vill säga, födan i fråga bör gå att äta med en hand. Den andra handen lär ju vara upptagen med bubbelglas, glöggmugg eller liknande. Bestick funkar liksom inte om man står upp och äter.

Praktiskt är även grejer som tål att förberedas i god tid, där allt som återstår är att slutföra det allra sista, duka fram och pynta lite extra.

Det kan vara det enklast tänkbara såsom skivade charkuterier, väl utvalda ostbitar, salta kex och blandade oliver. Huvudsaken är att vi faktiskt äntligen går mot ljusare tider. Väldigt värt att skåla för.

Mia Gahne/TT

Otroligt mumsig laxtartar i friterat rispapper. Salladsbladet skyddar papperet så att det inte mjuknar.
Otroligt mumsig laxtartar i friterat rispapper. Salladsbladet skyddar papperet så att det inte mjuknar. Foto: Janerik Henriksson/TT
Recept

Laxtartar i friterat rispapper

4–6 portioner, 15 minuter

Enormt gott, enormt enkelt. Salladsbladet skyddar papperet från att mjukna, om du är lyckligt lottad och har tillgång till shisoblad blir det ännu ett snäpp godare. Använder du ”vanlig” lax bör den vara fryst i tre dygn om den inte är odlad, enligt Livsmedelsverket.

200 g Salmalax (eller liknande som går att äta rå)

2 tsk sesamolja

2–3 tsk riven ingefära

1 msk japansk soja

nymalen svartpeppar

2 msk finskuren gräslök

2 msk rostade sesamfrön

rivet citronskal

cirka 5 dl solrosolja till fritering

3 rispapper (finns på asiatiska hyllan)

flingsalt

1 gemsalladshuvud

Gör så här:

1. Tärna laxen fint och blanda med sesamolja, ingefära, soja och peppar. Rör ner gräslök, sesamfrön och rivet citronskal, men spara lite av allt till garnering.

2. Värm oljan till cirka 180 grader (eller testa med en brödbit, när den får färg är det lagom varmt) och fritera ett papper i taget tills det sväller upp. Låt rinna av på hushållspapper och smaksätt med flingsalt. Bryt i lagom stora bitar.

3. Skär loss bladen från salladshuvudet. Lägg ett salladsblad på varje rispappersbit (för att förhindra att det mjuknar). Lägg sedan en klick laxröra ovanpå precis innan det är dags för servering.

4. Garnera med gräslök, sesamfrön och rivet citronskal. Peppra lite extra och servera.

Tips! Rispapperen kan förberedas och friteras i god tid innan det vankas kalas.

Kalasgoda kimchisnittar med cheddar går finfint att äta med en hand.
Kalasgoda kimchisnittar med cheddar går finfint att äta med en hand. Foto: Janerik Henriksson/TT
Recept

Kimchisnittar med cheddar

4–8 portioner, 20 minuter

Knasgod liten snitt med koreansk twist. Både kimchi och gochujang hittar du på asiatiska hyllan i välsorterade livsmedelsbutiker.

cirka 1 dl kimchi (finns i asiatiska hyllan)

2 msk smör, rumstempererat

1 msk sesamfrön

1 vitlöksklyfta, riven

4 skivor rostbröd

cirka 2 tsk gochujangpasta (finns i asiatiska hyllan)

2 msk majonnäs

cirka 1 dl riven cheddar

cirka 1/2 dl riven mozzarella

1 kruka basilika

1/2 dl finskuren gräslök

flingsalt

Gör så här:

1. Grovhacka kimchin och låt den rinna av ordentligt i durkslag.

2. Blanda smör, sesamfrön och vitlök. Bred smörblandningen på ena sidan av varje brödskiva.

3. Blanda gochujangpasta med majonnäs och bred på andra sidan på två av brödskivorna. Varva de båda ostsorterna med kimchi och basilikablad ovanpå majonnäsblandningen. Toppa med de resterande brödskivorna med smörsidan utåt.

4. Stek en macka i taget (gärna i teflonpanna eller liknande) på medelvärme i cirka 3–5 minuter per sida eller tills de får fin färg och osten smält. Strö över gräslök och lite flingsalt.

5. Dela på snedden och servera med extra servetter.

Delikatesspotatis med kaviar är enklast tänkbara mingelmat.
Delikatesspotatis med kaviar är enklast tänkbara mingelmat. Foto: Janerik Henriksson/TT
Recept

Minipotatis med rom och krasse

8 portioner, 20 minuter

Ett säkert och pålitligt kort i alla mingelsammanhang. Har du julsill över kan du använda den som topping i stället för rom. Varva gärna olika färger på rom för en festlig effekt.

24 små delikatesspotatisar

cirka 2 dl crème fraiche

150 g svart och/eller röd rom

1/2 kruka gräslök

1 ask krasse

svartpeppar

dill

Gör så här:

1. Koka potatisen i väl saltat vatten i cirka 10–15 minuter eller tills den är nätt och jämnt klar.

2. Skär av en tunn platta i botten och toppen av potatisarna så att de står stadigt och har en plan yta upptill, som ett tak ungefär.

3. Klicka ut lite crème fraiche ovanpå samtliga potatisar. Tillsätt en tesked rom på varje, gärna olika färger. Klipp över gräslök och krasse. Peppra generöst från kvarn och dekorera med plockade dillkvistar. Kan förberedas i god tid.

Att dricka till

Rotari Brut Riserva (7567), 259 kronor för magnumflaska.

Alkoholfritt: Oddbird Spumante (19019), 88 kronor.

Artikeltaggar

JulMat och dryckMia Gahne

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.