Hoppa till huvudinnehållet

Vinnaren i BIK-backens silltest: ”Jäklar vad gött det är!”

Publicerad:
Sillälskaren Henrik Larsson håller upp sin vinnare – romsillen från charken på Ica Maxi i Karlskoga.
Sillälskaren Henrik Larsson håller upp sin vinnare – romsillen från charken på Ica Maxi i Karlskoga. Foto: Dennis Pavlovic

Henrik ”Kingen” Larsson testade sex olika sorter med stor entusiasm. Segern gick till romsillen från charken på Ica Maxi.

– Rom är alltid trevligt. Jäklar vad gött det är, säger ”Kingen” om vinnaren.

Sillen beskrivs ofta som en vattendelare på julbordet. BIK:s backstjärna Henrik ”Kingen” Larsson står stadigt på sidan som gillar den.

– Sillen är liksom det man tänker på vid det kalla, på första tagningen på julbordet. Det finns många varianter och det är upp till smaklökarna att välja. Det finns inga rätt eller fel, men ett par olika sorters sill ska allt finnas på julbordet tycker jag. Annars är det inget riktigt julbord, tycker jag, säger han.

– Jag var inget jättefan av sill när jag var yngre, men har börjat gilla det mer och mer under de senaste åren. När jag har blivit en mogen man.

Vad har du för hälsning till dom som väljer bort sillen tidigt?

– Det finns många smaker att hämta, skulle jag säga. Det är intressant för att det finns så många olika varianter. Jag tycker tillbehören är väldigt viktiga. Som här: rödlök, dill, gräddfil, finkokt potatis... Det är helheten som gör det topp.

– Ska man testa sill igen, om man kanske inte har gillat det innan, tycker jag att man ska lägga ner extra krut på tillbehören.

Du tycker det är värt att ge sillen en ny chans?

– Det tycker jag verkligen! Det finns många fina smaker att hämta, som sagt.

”Kingen” tycker att tillbehören är en stor del av sillupplevelsen. Här visar han upp sin tallrik.
”Kingen” tycker att tillbehören är en stor del av sillupplevelsen. Här visar han upp sin tallrik. Foto: Dennis Pavlovic

Tidningen bjöd in ”Kingen” för att testa och betygsätta sex olika sillsorter.

– Tja om vi ska börja med senapssillen för att den är så jäkla äcklig! Fy fan, senap är bland det värsta jag vet! Jag får ta den minsta ”firren” jag hittar här i.

– Jag har typ aldrig ätit senapssill eftersom jag vet att jag avskyr senap. Jag har liksom inte försökt, men jag tänker att vi om tar lite tillbehör där och lite tillbehör där... Men den här vet jag kommer hamna sist, typ.

Senapssillen kom från charken på Ica Maxi och faktum är att ”Kingen” blev positivt överraskad.

– Det var inte så pjåkigt ändå faktiskt, när man fick lite gött till.

BIK-backen framhävde här framför allt rödlökens betydelse.

– Jag tycker inte att senapssmaken kom fram så jättemycket, enligt mina smaklökar. Så den får faktiskt ett okej betyg ändå, måste jag säga. Den får en tvåa (1–5).

Senapssillen undvek därmed den förmodade sistaplatsen. Där hamnade i stället ”wildcardet” Hanssons julsill, som även den kom från charken på Ica Maxi.

– Hansson kör med stora bitar...

”Kingen” tog sig en liten tugga och började därefter grimasera.

– Jag vet inte vad det smakar! Det smakar nästan lite ättika, vinäger. Den var faktiskt sådär. Senapssillen var klart godare. Inget ont mot Hansson, men den där var... Jag äter nog inte upp hela biten, faktiskt. Den får ligga kvar där och ”götta” sig.

Här blev det bottenbetyg, en etta.

– Jag tänkte att Hansson skulle leverera, va... Bara inte någon stackare på Ica har stått och lagt ihop den här själv nu...

Abbas klassiska löksill i burk fick en stark trea, en 3,5:a, i betyg.
Abbas klassiska löksill i burk fick en stark trea, en 3,5:a, i betyg. Foto: Dennis Pavlovic

”Kingen” valde Abbas löksill i burk framför Icas egna och plussade Brantevikssillen, som ändå fick nöja sig med en andraplats.

Hans hetaste tips till sillhandlarna som är ute i sista minuten är romsillen från charken på Ica Maxi.

– Jäklar vad gött det är! En riktigt god romsås, det höjer ju det mesta, sa han efter första tuggan.

– Det här är ju lite av en ”favvo”. Jag brukar alltid ta romsåsen på julbordet. Vi hade romsås på vårt julbord med laget också, ”Julle” gjorde en skitgod. Jäklar vad go den här var!

”Kingen” gav romsillen toppbetyg, en femma.

Om vi ska prata lite hockey också... Om du betygsätter er säsong hittills, vad säger du då?

– Vi har haft en hel del skador och frånvaro under första halvan, alla vet om den biten. Efter de förutsättningarna tycker jag att vi har gjort det fantastiskt bra.

– Vi har haft juniorer som har gjort ett fantastiskt arbete och två målvakter som har stått på huvudet. Vi har verkligen fått ta det match för match och har hittat vägar att vinna på något sätt. Det har vi gjort väldigt bra.

”Bra utgångsläge”

BIK tog julledigt som tabellfemma med sju poängs marginal till fel sida kvartsfinalstrecket (topp sex).

– Vi har satt oss i ett väldigt bra utgångsläge inför andra halvan, men vi är inte nöjda än. Det är nu efter jul som allvaret börjar.

Er första halva låter som en fyra i alla fall, Branteviknivå?

– Det tycker jag absolut. Nu hade vi lite inslag av jul här, med Brantevikssillen, och jag hoppas den ska ge mig lite extra kräm i benen efter jul.

– Var det någon sill som verkligen fick mig att tänka på hur julen smakar så var det nog Branteviken. Den luktade inte jättegott, lite liknande Hanssons, men den smakade juligt och gött. Så den kan jag också varmt rekommendera.

Sillsorterna uppradade sedan testet avslutats. Längst till vänster ses vinnaren: romsillen från charken på Ica Maxi.
Sillsorterna uppradade sedan testet avslutats. Längst till vänster ses vinnaren: romsillen från charken på Ica Maxi. Foto: Dennis Pavlovic

”Kingens” betyg

Hanssons julsill (charken på Ica Maxi): ”Hanssonsillen hade jag höga förväntningar på. Coolt namn, men den hamnade i nedförsbacke. Den var inte stark som i hetta, utan stark på något annat sätt. Vinäger-ättika-stark sådär och det var ingen smak som föll mig i smaken, om man säger så. Etta”.

Senapssill (charken på Ica Maxi): ”Jag avskyr senap i vanliga fall, men det här var en positiv överraskning. Jag fick inte den där senapsbomben i munnen som man lätt kan få när man äter senap. Det var inga senapsfrön och ”jox” i heller, vad jag vet. Jag kände ingen smak av det. Den får en tvåa”.

Icas löksill i burk (17,50 kronor): ”Det var något som fick mig att fundera lite, jag kunde inte sätta fingret på vad. Den är inte äcklig, absolut inte, men på betyg är det en trea. Det är en bra sill, den är god så, men inget överbetyg”.

Abbas löksill i burk (21,90 kronor): ”Jag fick en känsla av lite mer krämighet, lite mer ’feeling’ med Abbas. Den är lite dyrare och priset gjorde väl sitt. Abbas får en stark trea, en 3,5:a”.

Brantevikssill (charken på Ica Maxi): ”Jag vet inte om jag hade smakat den någon gång, inte vad jag kommer ihåg. Det var en väldigt positiv överraskning. Det var inte kanel, men något åt det hållet. Jättegod och julig smak! Branteviken får en fyra”.

Romsill (charken på Ica Maxi): ”Rom har jag alltid gillat – i alla dess former. När den är lite krämig och go så här så blir den i topp. Det var ett ganska enkelt val. Femma”.

Artikeltaggar

AbbaBIK Karlskoga A-lagHenrik LarssonIcaICA ABIshockeyJul

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.