Hoppa till huvudinnehållet

Kriser präglar årets nya ord – "eländeslista"

Publicerad:
Skenande priser på el och livsmedel har präglat året och kristider återspeglas till viss del bland årets nya ord. Genrebild.
Skenande priser på el och livsmedel har präglat året och kristider återspeglas till viss del bland årets nya ord. Genrebild. Foto: Martina Holmberg / TT

Epadunk, klimatbiljett och barbiecore.

Där har ni tre av de ord som svenska språket berikades med under året.

Men i övrigt är det mest termer för elände och bedrövelse i nyordslistan.

Här är årets nya ord – hela listan

Alla kan nog vara ense: år 2022 har inte varit mänsklighetens ljusaste. Krig, kriser, klimatlarm och skenande priser har också satt sin prägel på Språktidningens och Språkrådets nyordslista. Ta bara ordet permakris – en serie kriser utan ljusning i sikte.

– Tematiskt sett får man nog beskriva det som något av en eländeslista. Ordförrådet utvecklas ju inte i ett vakuum, utan i ett samspel med utvecklingen i samhället. Och vi tycker också att nyordslistan i någon mån ska spegla det gångna året, som en årskrönika i väldigt kort form, säger Språktidningens nyordsredaktör Anders Svensson.

Varnande sten

Så: Rysslands invasionskrig i Ukraina, och dess ekonomiska följder, gav oss ord som kamikazedrönare, energikrig och Putinpriser. Av klimatförändringarna och omställningen till fossilfri energiproduktion fick vi bland andra orden klimatskadestånd och avkarbonisering.

Mer klimatrelaterat: Spökflyg, tomma plan som flygs enkom för att behålla avgångs- och landningstider, är inte klimatsmart. Klokare är klimatbiljetter – subventionerade biljetter för att locka fler till kollektivtrafiken.

Klimatångest? Det är sedan gammalt – ordet presenterades redan i 2007 års nyårslista. Möjligen framkallade sommarens upptäckter av hungerstenar i bland annat floden Elbe sådana känslor på nytt. En hungersten ligger vanligen djupt under vattenytan men blottläggs vid långvarig torka och visar då inristade varningar från tidigare drabbade generationer.

En av de mest kända inristningarna lyder: "Om du ser mig, gråt". Detta rapporterade medier i hela Europa om under den svåra värmeböljan i somras, och hungerstenen tog plats på nyordslistan.

– Hungersten är ett intressant ord. Det är ett översättningslån från tyskan, och nu för tiden lånar vi inte så mycket från tyskan. Det finns en smärta och tragik i ordet som är tankeväckande, säger Anders Svensson om sitt favoritord på årets lista.

Tennisstjärnan Serena Williams anammar trenden ”barbiecore”. Arkivbild.
Tennisstjärnan Serena Williams anammar trenden ”barbiecore”. Arkivbild. Foto: Charles Sykes

Nyordslistan innehåller totalt 35 ord/fraser som är helt nya eller blivit vanligare under året. Och den går inte i moll hela vägen. Från forskningen fick vi den Nobelprisbelönade klickkemin, alltså metoden som får molekyler att haka fast i varandra. Av sporten lärde vi oss att ha dagen - ha flyt.

Några ord andas till och med lättsinne: Epadunk, som kan få hela kvarteret att vibrera, barbiecore, så rosa att det sticker i ögonen, och selfiemuseum för den som vill fota sig med extra allt.

Anna Lena Wallström / TT

Artikeltaggar

Anders SvenssonElbeKlimatLivsmedelRysslandSamhälleSerena WilliamsSpråkSpråkrådetSpråktidningenUkraina

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.