Hoppa till huvudinnehållet

Dömda kvinnor överklagar John Walter-domen

Publicerad:
John Walter hittades död efter att han lyckats smita från HVB-hemmet Platea i Hagfors. Foto: Privat

De två kvinnorna dömdes för att ha orsakat femårige John Walters död.

Nu väljer båda två att överklaga domen till hovrätten.

När femårige John Walter placerades på HVB-hemmet Platea i Hagfors i slutet av maj 2021 protesterade hans föräldrar mot Falu kommuns beslut.

De påtalade de upprepade brister som Ivo, inspektionen för vård och omsorg, vid flera tillfällen riktat mot hemmet och ansåg att Platea inte var en lämplig plats för deras son.

Samtidigt betonade pappa Hans Erik Sjöholm att John Walter var extremt rymningsbenägen och krävde oupphörlig tillsyn.

Skyller på ledningen

Trots det lyckades femåringen smita ut genom en altandörr en tidig morgon i juni 2021. När personalen insåg vad som skett hade John Walter hunnit försvinna – och han hittades senare drunknad i Uvån några hundra meter från HVB-hemmet.

De två kvinnliga anställda som var i tjänst när dödsfallet skedde dömdes i början av december till villkorlig dom för vållande till annans död.

Kvinnorna har hela tiden nekat till brott och i stället hävdat att det är ledningen för Platea som är ansvarig för John Walters död på grund av dålig bemanning och flera brister i den fysiska miljön.

”Tingsrätten har gjort fel”

De har därför valt att överklaga den fällande domen till hovrätten.

”Tingsrätten har felaktigt funnit att en straffbar oaktsamhet föreligger och tingsrätten har kommit till denna slutsats genom att felaktigt bedöma utsagorna kring aktuell dörr jämte betydelsen av dessa utsagor under rådande omständigheter.” skriver en av kvinnorna i sin överklagan.

Den andra kvinnan argumenterar på samma vis:

”Tingsrätten har gjort en felaktig bedömning då rätten funnit att åtalet är styrkt. XX har på ett trovärdigt och detaljerat vis redogjort för sina förehavanden den aktuella natten och morgonen.”

Pojke rymde och dog – två anställda dömsTvå åtalas efter pojkes död i Hagfors

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFalu kommunHagforsInspektionerIvoOmsorgÖverklagandenPlateaUvånVållande till annans död

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.