Inte bara däcken ska vara i skick i vinter. Fastnar du i en snödriva gäller det att hålla värmen tills hjälp kommer. Elbilar är särskilt känsliga för kylan.
– Laddning i reservdunk finns ännu inte, säger Bertil ”Bärgar-Berra” Silwing.
Han har jobbat med att rädda nödställda bilister i 40 år. Men sedan elektrifieringen av fordonen tog fart har spelreglerna ändrats för såväl bilägare som bärgare. Bertil Silwing konstaterar att många med elbil har räckviddsångest så här års.
– När batteriet är nere på 30 procent börjar paniken komma och många letar laddstationer. På vintern håller elbilarna inte laddningen lika länge som på sommaren, säger han.
Förutom kylan tär modd och trögrullande vinterdäck på elbilsbatterierna. Är det dessutom fullt ös på kupévärmen laddas batteriet snabbt ur.
I det läget kan det räcka med en köbildning för att bilen ska få ”soppatorsk”. Då vore önskedrömmen att det fanns en reservdunk med el.
Än värre blir det vid en dikeskörning om hjälp dröjer. Att själv hålla värmen är svårt om bilen inte längre går att starta – oavsett om den drivs av el eller fossilt bränsle. Kupén blir snabbt utkyld.
Men stopp går att förebygga och blir du trots allt fast i mörker och kyla gör en nödpackning susen.
– Ha varningstriangel, reflexvästar, ficklampa och filtar lätt tillgängliga i bilen. Packa gärna sand i en petflaska och ha en hopfällbar skyffel i bilen. Det kan räcka att skotta rent framför bakhjulen för att en framhjulsdriven bil ska komma loss, säger Bertil Silwing.
I dagarna har det varit en rad dikeskörningar, fastkörningar och bilister som behövt starthjälp. I åtta fall av tio är bärgningsuppdragen av den typen på vintern. Anpassa därför hastigheten efter väglaget och se till att ha fräscha däck, uppmanar Bertil Silwing.
– Tre millimeters mönster är lagstadgat men det är för lite. Gärna åtta-nio millimeter och däcken ska vara i gott skick. Kör inte på slitna friktionsdäck som sitter på året om.
Johan Granholm är motorexpert på försäkringsbolaget If. Hans råd inför den längre vinterresan är att ta vägen förbi verkstaden och få spänningen i startbatteriet uppmätt. Batterierna har inte så lång livslängd. Är någon cell trasig kan det räcka för att bilen inte ska starta när det är kallt.
– Kör du bara kortare sträckor hinner batteriet heller aldrig ladda upp ordentligt. Då får man se till att åka lite längre ibland eller skaffa en batteriladdare, säger Johan Granholm.
– Om du har elbil, ladda den på natten innan resan och starta kupévärmen via elbilsappen när bilen är inkopplad i din laddstation. Då värms den upp av ström från elnätet, är varm vid start och har full laddning.
För att sedan hålla värmen uppe i kupén rekommenderar Johan Granholm att man använder stol- och rattvärmen i stället för kupévärmen.
– Pausa gärna en extra gång och ladda elbilen för att undvika låg batterinivå på resan. Pauser är alltid bra oavsett fordon, säger han.
Att ha en försäkring där bärgning ingår är en trygghet. Det ingår i både halv- och helförsäkringen, men kolla vilken självrisk du har eller om du kan köpa ett tillägg för att slippa självrisken vid bärgning.
Till sist – håll reda på var ni befinner er på resan. Bertil Silwing säger att det inte alls är ovanligt att nödställda bilister inte vet var de är.
– Åker du långt är det lätt att glömma vad du passerade senast. Men vi har ett digitalt system i vår bärgningstjänst. Vi ser var den nödställde befinner sig med hjälp av GPS-koordinaterna, säger han.
Anna Björe / TT
Detta bör du ha med dig på vinterresan
+ Reflexvästar.
+ Sand och skyffel.
+ Filt, varma kläder och ficklampa.
+ Smörgåsar och termos med dricka.
+ Värmeljus och tändstickor kan värma om väntan blir lång.
+ Powerbank för att kunna ladda upp mobilen.
+ Numret till försäkringsbolag och bärgningsbolag.
Se över bilen
+ Byt till vinterdäck med rätt lufttryck.
+ Fyll på spolarvätska och kylarvätska.
+ Kolla oljan.
+ Hur mår batteriet?
+ Är torkarbladen fräscha?
+ Gör rent strålkastare och bakljus. Särskilt viktigt om bilen har ledlampor som inte smälter bort modd och is.
+ Ta bort snön från taket. Om den rasar ner på framrutan vid inbromsning ser du inget.