Hoppa till huvudinnehållet

Många Degerforsbor städar ut julen i mellandagarna

Publicerad:
Enligt renhållningsarbetare Henrik Beijar är det inte sällan som folk råkar slänga bort presentkort och dylikt bland julklappspapper. Foto: Love Tallmyren

Julen är slut och nu ska skräpet ut. Under mellandagarna är det många i Degerfors som åker till återvinningscentralen för att göra sig av med helgens avskrap och enligt personal har det, i vanlig ordning, varit folktätt.

Halkigt väglag försenar sophämtning i Degerfors: Kan bli av först nästa år

Även om julen, enligt hävdvunnen sedvänja, ska dansas ut först Tjugondag Knut är det många som påbörjar städningen redan i mellandagarna. Förståeligt är väl också det, eftersom de som vill börja det nya året med matavfall från julbordet och paketpapper som ligger och skräpar hemma förmodligen tillhör en liten skara folk.

Den större skaran kastar hellre skräpet så snart som möjligt. Åtminstone från onsdagens uppslutning vid Degerfors återvinningscentral att döma, där det vid tillfället för tidningens nedslag befann sig ett tiotal personer i bilar lastade med säckar och kartonger.

– Det kommer att vara mycket nu, det vet vi om. Det mesta folk slänger är såklart presentpapper och kartonger, säger renhållningsarbetaren Henrik Beijar och tillägger:

– Men det brukar alltid vara någon eller några som kommer tillbaka som tappat bort presentkort eller annat som följt med bland allt presentpapper.

Brukar ni kunna hitta det då?

– Nej tyvärr inte. Har det hamnat i en container så är det borta, alla säckar ser likadana ut så det går inte att leta igenom varje, svarar Beijar.

Sortera i förväg

Mycket papper blir det. Beijar berättar att man varje dag får pressa ned skräpet med en grävskopa för att mer ska få plats.
Mycket papper blir det. Beijar berättar att man varje dag får pressa ned skräpet med en grävskopa för att mer ska få plats. Foto: Love Tallmyren

Beijar berättar att det var ännu mer folk på plats under tisdagen och att man med hjälp av skopan på en grävmaskin fått pressa ned skräp i containrarna för att kunna göra plats åt mer.

– Folk passar på nu när de kanske är lediga i mellandagarna också, så mycket blir det.

Finns det något man bör tänka på?

– Man kan passa på att sortera skräpet hemma innan så det är klart när man kommer hit. Undrar man vart något ska vara så är det bara att fråga oss, replikerar han.

Råkade kasta laptop

Bland de tillresta skräpslängarna finns Tommy och Lisa Kihl som, i högsta grad, bekräftar det som personal på plats befarat.

– Jag stoppar bara i presentpapperet i en säck men sen sätter sig miljöministern jag har till fru och plockar upp allt igen för att gå igenom det, förklarar Tommy skämtsamt.

Han fortsätter:

– Men tur är väl det! För jag har en kompis vars dotter hade fått en laptop i julklapp och så åkte han iväg och slängde skräp i en säck. Sen frågade dottern vart datorn hade tagit vägen och då hade den följt med till återvinningen bland allt papper, så de åkte tillbaka och den låg kvar som tur var, skrattar Tommy.

Lisa Kihl rensar ut julstöket.
Lisa Kihl rensar ut julstöket. Foto: Love Tallmyren

Tommy, som enligt egen utsago inte lägger ned så mycket möda till återvinning, menar att det oftast är makan Lisa som får axla sorteringsansvaret.

– Ja har man barnbarn så blir det mycket skräp på jul, nu väntar vi bara på nyår. Men man lär sig hela tiden något nytt när man återvinner, jag har till exempel tidigare trott att hållare till värmeljus ska slängas som metallförpackning men det ska ju sorteras här som skrot, avslutar Lisa.

Så sorterar du rätt efter julen

När julhelgen passerat och man ätit sig mätt på potatis, köttbullar, skinka, frestelse och sill tre dagar i sträck så kanske det är vissa som, mot förmodan, har kvar rester från julbordet i kylen.

I stället för att slänga maten i soporna kan man då göra pyttipanna av potatis och kött, ris á la malta eller saffranspannkaka av gröten eller också frysa in portioner att äta vid ett senare tillfälle.

Förutom mat kan det också finnas annat som, efter firande och klappöppning, behöver slängas. Nedan följer en lista på pryl och respektive sorteringsplats som återfinns på Degerfors återvinningscentral eller vid någon av återvinningsstationerna.

Presentsnöre, tejp och etiketter: Restavfall

Presentpapper och förpackningar: Pappersförpackningar

Julgran: Trädgårdsavfall

Eljusstakar, julstjärnor och ljusslingor: El/elektronik

Julkort, kuvert och julgranskulor: Restavfall

Stearinljus: Restavfall

Värmeljushållare i aluminium: Metallskrot

Källa: Degerfors kommun

Så tar du hand om din julgran

Återvinningsstation. Kommunens återvinningsstation tar emot granarna. Ofta blir den bränsle till fjärrvärmenätet.

Särskilda insamlingsplatser. Vissa kommuner har särskilda platser för insamling av granar. Kommunen hämtar därefter granarna för återvinning.

Grovsoprummet. I de flesta, men inte alla, flerbostadshus är det okej att slänga granen i grovsoprummet. Kolla med föreningen eller fastighetsägaren.

Kärl för trädgårdsavfall. Om du bor i villa och har ett särskilt kärl för trädgårdsavfall kan en nedklippt gran läggas där (men kontrollera gärna med just din kommun).

Upphämtning. På vissa håll går det att beställa upphämtning av granar mot en kostnad.

Källa: Håll Sverige Rent

Denna tomte ser ut att ha gjort sin sista jul.
Denna tomte ser ut att ha gjort sin sista jul. Foto: Love Tallmyren

Artikeltaggar

ÅtervinningDegerforsDegerfors kommunJulMiljö

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.