Hoppa till huvudinnehållet

Stefan Bloms liv i text och bilder: ”Kastade mig in med huvudet före”

Publicerad:

Ingen tvekan om vem som var årets tränare: Stefan Blom som förde KB Karlskoga från fotbollens bakgårdar i division 4 och upp till division 3.

– Jag kastade mig in i det här med huvudet före utan att veta vilken trupp vi skulle få, säger han efter sitt första år som huvudtränare.

Familjen samlad. ”Jag är fyra år här”, säger Stefan Blom.
Familjen samlad. ”Jag är fyra år här”, säger Stefan Blom.

1972

8 oktober föddes Stefan Blom. Kenneth, tre år, fick en lillebror. Fyra år senare kom ”minstingen” Niklas till världen. Pappa Kjell jobbade som elektriker. Mamma Ann-Catrine var hemmafru under pojkarnas uppväxt men arbetade senare på Degerfors kommun, i växeln huvudsakligen. Uppväxten skedde i ett hus i Strömtorp, på Nygatan.

– Det var väldigt naturligt för min del att syssla med sport. Gärna hockey på isen som spolades upp nära där vi bodde, vid Strömtorps IP, men jag spelade aldrig hockey i något lag. Jag var i stället aktiv i fyra andra sporter: pingis, volleyboll, innebandy och inte minst fotboll.

På mellanstadiet.
På mellanstadiet. Foto: Privat

1979

Började ettan på Strömtorpsskolan.

1988

Debut i Strömtorps division 4-lag. Mittfältare.

Studenten.
Studenten. Foto: Privat

1991

En säsong i DIF:s U19-lag, innan det blev Strömtorp igen.

Och: tog studenten, ekonomiprogrammet med inriktning redovisning.

– Jag gillade mest idrott, matte och språk – engelska och tyska. Om jag minns rätt hade jag 3,5 i snittbetyg. Det här året gjorde jag dessutom lumpen i Kristinehamn. Som eldningssignalist.

Ett reklamutskick från 1995. ”Jag står som tvåa från vänster i övre raden. Till vänster om mig har jag måvlakstränaren Anders Ferm, till höger DIF:s blivande tränare och sportchef Patrik Werner”.
Ett reklamutskick från 1995. ”Jag står som tvåa från vänster i övre raden. Till vänster om mig har jag måvlakstränaren Anders Ferm, till höger DIF:s blivande tränare och sportchef Patrik Werner”.

1995

Fick A-lagskontrakt med allsvenska Degerfors IF.

– Det blev bara träningsmatcher. Tuff konkurrens och skador gjorde att det blev tufft att ta plats i förstaelvan. Trots skador fullföljde jag säsongen men hade fruktansvärt ont och tvingades sedan till operation i ena vristen.

1996

Spel i IFK Kristinehamn. Ny operation. Fotledsskada.

1997

Tillbaka i Strömtorp.

"Jag har drabbats av en del tunga skador i mitt fotbollsliv”.
"Jag har drabbats av en del tunga skador i mitt fotbollsliv”. Foto: Privat

1998

Benbrott.

– Jag var gipsad i ett halvår. Det var tunga år med skadorna.

Här har framgångssagan om Strömtorps IK börjat ta fart. Ett uppslag från Kuriren efter att SIK kvalat sig upp i division 3.
Här har framgångssagan om Strömtorps IK börjat ta fart. Ett uppslag från Kuriren efter att SIK kvalat sig upp i division 3. Foto: Privat

2001

Strömtorp kvalade sig upp till division 3.

2002

Strömtorp vann division 3.

2003

Strömtorp rivstartade division 2 och ledde före bland andra Degerfors IF.

– Jag var skadad i båda derbyna mot DIF. Och efter vår starka inledning föll vi tillbaka. Det slutade med att vi åkte ur efter kval mot Carlstad United.

Tillsammans med dottern Celine.
Tillsammans med dottern Celine.

2004

Blev pappa till Celine. Mamman, Anna-Karin Johansson, hade han blivit tillsammans med i början på 2000-talet.

2005

Spelande assisterande tränare i KB som vann division 4.

2006

KB gick upp från division 3.

Stefan Blom har gått den långa vägen till jobbet som butikschef på Ica Maxi i Karlskoga.
Stefan Blom har gått den långa vägen till jobbet som butikschef på Ica Maxi i Karlskoga.

2007

KB räddade sig kvar i division 2...

– ...och jag lämnade fotbollen, som tränare. Anledningen var att jag skulle inleda en utbildning till butikschef efter att ha gått den långa vägen på Ica där jag började 1998 med att köra ut varor. Innan dess hade jag hunnit med två andra jobb efter det första som telefonförsäljare: dels på SJ:s biljettexpedition och godshantering, och dels med spel och kundtjänst på Domus.

Den långa vägen, som han kallar Ica-vägen och med det menar en intern karriär med utbildningar och nya tjänster, utvecklar han så här:

– I mitt fall: medarbetare-avdelningsansvarig-färskvaruchef-butikschef-ställföreträdande handlare.

2008

Sonen André föds. Tillbaka i Strömtorps fotbollslag.

2009

Butikschef på Ica Maxi i Karlskoga.

2010

Strömtorp kvalade sig upp i trean. Blom utsågs till Årets mittfältare på distriktsnivå i Värmland.

2011

Den aktiva karriären avslutades med mål i sista matchen. Nu hade problemen med ena höften börjat sig påminda.

2014

Höftproblemen hade tagit överhanden och gjorde att hans liv fylldes med fysiska plågor.

– Jag kunde knappt gå 100 meter.

2016

Höftoperation.

– Med idrotten, och med all form av fysisk träning, var det tvärstopp. Det blev som ett vakuum i mitt liv från att alltid hållit på med föreningsidrott till att i stort sett inte kunna göra någonting. Fotboll hade jag tappat sugen för, jag tittade inte ens på matcher på tv. Samma år separerade jag även med barnens mamma Anna-Karin.

2020

Assisterande tränare i Strömtorp. Serieseger i division 4.

2021

Klarade sig kvar i trean via en storseger i sista omgången.

2022

Huvudtränare i KB.

– När jag fick chansen ville jag testa mina idéer som huvudtränare, mina taktiska tankar. Jag ville se vad jag går för, utmana mig själv. Jag var medveten om att kraven i KB är höga, att det enda som räknades var serieseger.

– Det var viktigt för mig att redan från början vara med och bidra till att införa en vinnarkultur då KB fyra år i rad inte räckt ända fram till uppflyttning. Det började bra och vi tog storsegrar på försäsongen. I serien fortsatte spelarna att övertyga.

På hösten fick han uppleva ett par riktigt härliga lördagar: 24 september säkrades seriesegern och två veckor senare fyllde han 50 år.

Seriesegern i division 4 är säkrad. Längst till vänster, bredvid materielförvaltaren Janne Grähs, rusar Stefan Blom ut till sina firande spelare. Fem års ökenvandring nere i division 4 är över för KB.
Seriesegern i division 4 är säkrad. Längst till vänster, bredvid materielförvaltaren Janne Grähs, rusar Stefan Blom ut till sina firande spelare. Fem års ökenvandring nere i division 4 är över för KB. Foto: Eric Hellqvist

Till sist, framtidsdrömmar inom fotbollen?

– Allt mitt fokus ligger på KB. Jag förstår vad du är ute efter, om jag vill jobba med fotboll på heltid. Jag vet inte, ärligt talat. Jag har inte kommit dit i mina drömmar. Kanske mycket eftersom jag trivs väldigt bra här på jobbet och tycker att det är perfekt att ha fotbollen på kvällar och helger, bara.

Många fotbollsresor till mästerskap har det blivit genom åren. "Vi har varit på såväl VM som EM och många kvalmatcher till mästerskapen. Det har dessutom blivit många resor för att se mitt favoritlag Liverpool. Då oftast tillsammans med far och son Toivonen,  Yrjö och Petter, Henrik Lilja och Mariusz Erlich. Här är Blom längst till vänster, bredvid Lilja som nu är en av hans assisterande tränare i KB. I centrum: Niclas Mendritzki som är en av personerna som här nedanför kommer att dela med sig om vem människan Stefan Blom är.
Många fotbollsresor till mästerskap har det blivit genom åren. "Vi har varit på såväl VM som EM och många kvalmatcher till mästerskapen. Det har dessutom blivit många resor för att se mitt favoritlag Liverpool. Då oftast tillsammans med far och son Toivonen, Yrjö och Petter, Henrik Lilja och Mariusz Erlich. Här är Blom längst till vänster, bredvid Lilja som nu är en av hans assisterande tränare i KB. I centrum: Niclas Mendritzki som är en av personerna som här nedanför kommer att dela med sig om vem människan Stefan Blom är.

Röster om Stefan Blom

”Jag har äran att känna Stefan sedan barnsben. Det är en snäll ’gubbe’ med hjärtat på rätt ställe. Väldigt driven och något envis, på ett bra sätt, vilket jag tror har tagit honom dit han är i arbetslivet och komettränarkarriären. Det inte alla vet är att han är en jäkel på att dansa. Får han välja så blir det latinopop eller salsa. Många blandar ihop Stefan med Jon Secada på uteställena runt om i Sverige eller runt barerna vid Medelhavet”.

Niclas Mendrizki, barndomsvän och konkurrerande tränare då han inför kommande säsong tagit över ansvaret i Strömtorps IK

”Det jag tycker utmärker Stefan är hans lugn. Även i ganska stressiga situationer med många bollar i luften som det ofta är i hans jobb som butikschef på Ica Maxi behåller han sitt lugn och är resonabel. Imponeras också över att han kan överblicka och prioritera när det är som mest att göra. Brinner verkligen för sitt jobb. Som person är han som sagt lugn, men är också ganska envis och driver sin linje”.

Tommy Karlsson, försäljningschef – färskvaror Ica Maxi

”Jag har haft Stefan som lagkamrat, tränare, kollega och vän i 15 år. Stefan är en glad, tävlingsinriktad och målmedveten man med en stor glimt i ögat. Han tackar aldrig nej till sociala tillställningar och är en jäkel på dansgolvet trots sina tidigare höftproblem. En oanad talang Stefan sitter inne med är hans otroligt rörliga och kraftfulla karatespark”.

Rasmus Nordwall, personalchef på Ica Maxi och tidigare lagkompis i SIK

”Tror minsann jag börjar med mindre goda egenskapen, fast egentligen kan man kanske inte se det som en dålig egenskap, och det är också något som han lärt sig hantera över tid. Det är väl också lite rolig historia. Men, i ungdomens dagar så visade Stefan hett temperament-vinnarskalle när vi utövade pingis hemma hos föräldrarna i garaget eller källaren. Det var många pingisrackets som flisades sönder när Stefan missade bollar eller förlorade matcher.

Likaså när vi i familjen Blom åkte på vår årliga semesterresa till Varberg. I samband med många minigolfkamper fick sargerna ta stryk när Stefan blev irriterad över missade slag. En gång ropade ägaren av minigolfbanan till och med ut i högtalarna att ’ni på bana fem: vänligen slå inte klubborna i sargen’. Ännu värre var det förstås om lillebror skulle vinna.

Stefan är verkligen en genuin människa rakt igenom, empatisk och lyhörd. Han är alltid mån om att personerna i hans närhet mår bra.

Det är ingen tillfällighet att han är framgångsrik som ledare, både i näringslivet på Ica Maxi som butikschef och även som ledare-spelare inom fotbollen.

Han har en ’grym’ förmåga att svetsa samman team, så alla känner sig delaktiga, vilket är en succéfaktor!

Hans vinnarskalle som han haft med sig sedan BB i stort sett har också medfört att han alltid har en strävan att hela tiden bli bättre och utveckla sig själv och teamet”.

Niklas Blom, lillebror

”Stefan är en trevlig, snäll och omtänksam person med glimten i ögat. Envis som få. Han har fantastiska höftrörelser på dansgolvet och som inte många vet är han en jäkel på karate”!

Jimmy Andersson, tidigare lagkompis och även tidigare tränarkollega i Strömtorps IK

”Jag hade honom som spelare i Strömtorp redan för 20-talet år sedan. Han var lagkapten, en bra ledare. Seriös och noggrann. Blom kom med synpunkter och idéer och förslag på vad som kunde förbättras. Han har ett väldigt stort fotbollsintresse. Visst var det lite av en chansning att satsa på en tränare som aldrig haft huvudansvaret för något lag tidigare men som jag var inne på: att han är en bra ledare hade jag märkt för många år sedan. Därför var jag beredd att ta chansen. Och lite av en chansning var det även när jag frågade honom. Han verkade bli paff över förfrågan och bad om att fundera. Det var en positiv överraskning. För jag var inte alls säker på att han skulle vara intresserad. Resultatet är vi i KB förstås mycket nöjda med”.

Mark Selmer, som varit tränare för Blom och som även haft honom som assisterande tränare, numera drivande kraft i KB:s sportgrupp och ansvarig för rekryteringen av ny tränare i klubben inför den gångna säsongen

Fler årets...

...sågning: ”Bedrövligt, under all kritik! Insatsen är Inte värdig BIK Karlskogas organisation”! Markus Karlsson, tränaren för J18-laget, skrädde inte orden sedan det blivit förlust hemma mot Strömsbro.

...fria fall: Det fortsatte gå utför för Degerfors volley Orion. Jag minns matcherna i elitserien som om det varit i går, även om det var våren 2019. Nu för laget en undanskymd tillvaro i division 2.

...vändning: Den kom verkligen från ingenstans. Degerfors IF hade sex raka förluster och var på väg mot en sjunde. Underläge med 0–2 mot Gif Sundsvall. På kort tid i slutet gjorde Abdelrahman Saidi tre mål och det blev seger med 3–2. Förlust där också och det hade sannolikt blivit raka spåret ner i superettan.

...mest väntade: Att RIK Karlskoga åkte ur elitettan. Jag har efterhand, till viss del, ändrat inställning. Från början tyckte jag att det var helt fel på alla sätt förutom att det innebar en division 1-plats som sämst året därpå att tacka ja till den gratisplats som klubben erbjöds 1,5 månad före seriestart. Jag insåg sedan att det var väldigt nyttigt för alla i klubben att inse hur mycket som krävs på elitnivå. Dessutom, det tänkte jag inte på från början, var det för de flesta av spelarna enda chansen i livet att få prova spel på den här nivån. RIK testade sina vingar som inte bar men nu kan man inte ångra sig efteråt att man inte försökte.

...märkligaste: Degerfors IF:s segermål borta mot Helsingborg. 1–1, slutsekunder och Helsingborg var tvingat att vinna för att hålla ett visst hopp om fortsatt allsvenskt spel kvar. Hörna. Upp med målvakten också. Degerfors vann bollen, kontrade och gjorde 2–1 genom Nikola Djurdjic. I tom kasse, som det heter inom hockeyn.

...drev: Det var många som förklarade Andreas Holmberg och Tobias Solberg odugliga som tränare i DIF efter sex raka förluster. Det var många högljudda som krävde deras avgång. Jag såg två anledningar till att absolut inte sparka duon: 1) Vilken tränare skulle ha kunnat göra det bättre? 2) Det hade blivit väldigt, väldigt dyrt för DIF som ändå såg ut att åka ur serien. Med superettanmått mätt hade det varit hiskeligt mycket pengar.

...succévärvning: Johannes Lahtinen. Även om han hamnade i fel lag. Han skulle ha spelat i Strömtorps B-lag då han kom från Villastaden i division 6. Han hamnade i A-laget, gjorde nio mål på fem matcher, vann den interna skytteligan och var starkt bidragande till fortsatt division 3-spel utan kval.

...revansch: Patrik Werners värvningar inför säsongen hade inte övertygat, så där får han ett minus för sitt jobb. Werners lån av Gustaf Lagerbielke och Omar Faraj inför hösten bidrog starkt till fortsatt allsvenskt spel, så där får han ett stort plus för sitt jobb. Inte minst då han dessutom "tog hit" Elyas Bouzaiene från division 1-spel.

...skräll: Åtminstone för mig. Granbergsdals IF är tillbaka i fotbollens division 5 efter serieseger i sexan. Ett par ”matchbollar” missades men i sista omgången besegrades rivalen Alkvettern, vilket betydde uppflyttning.

...pålitliga lag: Ja, i stort sett varje års mest pålitliga lag är BIK Karlskoga. Alltid med högt upp i hockeyallsvenskan, utan att för den skull vara en aspirant på SHL-avancemang.

...mest saknade: BIK Karlskogas före detta kanslichef P-A Johansson, som gått vidare till ett annat jobb inom hockeyns tjänst. Han hade svar på precis allt som jag kunde tänkas undra över.

...magnet(er): Yrjö Toivonen i tidningens Studio Valla. Och okej: sonen Petter fick vara med andra gången. Här kan vi prata om tittar- och lyssnarsuccé! Yrjös anekdoter är inte att leka med. Inte heller Petters, för den delen, även om han har en bit kvar till sin fars astronomiska höjder.

...genombrott: Albin Erikssons i BIK Karlskoga. Mycket lovande som junior, med tidigare BIK-kämpen Martin Sandgren som tränare, i Skellefteå. Därefter hände i stort sett ingenting som senior. Mållös i 1,5 säsong i Färjestad, till exempel. I BIK har han växt fram som en ledande spelare i laget och i hela hockeyallsvenskan.

...ras 1: 0–6 förlorade DIF med mot Elfsborg. Det ska absolut inte få hända i allsvenskan.

...ras 2: RIK, igen. Förlust med 0–10 mot Alingsås. Det ska inte få hända i näst högsta serien.

...avhopp: Bofors simhoppsklubb hade sex hoppare på elitnivå för några år sedan. I början av 2022 valde de två sista att sluta. Nu kommer det dröja länge innan det finns elitverksamhet i klubben. Jag skulle bli mycket positivt överraskad om det ens sker.

...i skymundan: En åttondeplats i division 3 låter kanske inte så märkvärdigt men lilla Strömtorps IK gjorde det åter riktigt bra som för andra året i rad klarade sig kvar på ”förbundsnivå”. Under division 3 är det distriktsnivå.

...olycksfågel: Djurdjic var på väg tillbaka mot lite av det som gjort honom till en allsvensk stjärna. Då blev han skadad i näst sista omgången. Knäoperationen har gjorts. Nu väntar en lång period med rehab för DIF-spelaren.

...olycksfåglar: Hanna Sahlén och Jenny Tropp. Två trotjänare i RIK som jag unnat att få spela en hel säsong i elitettan. Knäskador satte stopp. Ett skadeproblem som även fler RIK-tjejer hade otur med.

...vinnarlag 1: BIK Karlskogas J20-lag. Vinner och vinner i grundserien. År efter år. Återstår att se nu om det efter många försök räcker hela vägen till högsta serien.

...vinnarlag 2: Efter två andraplatser och två tredjeplatser blev KB Karlskoga i år seriesegrare i division 4. Nu är Karlskogafotbollen uppe på en skaplig, om man är positivt inställd, nivå igen även om division 3 förstås inte på något sätt ska ses som ett tak för KB. Division 2 borde vara fullt rimligt inom något eller några år. Jag stannar där i mina framtidsvisioner när det gäller KB.

...målsprutor: Tilde Ahlinder vann skytteligan i division 4, för nystartade Karlskoga SK. Samuel Losander i Bråten vann skytteligan i division 6, och gör en satsning i KB inför kommande säsong.

...sjukstuga: När det var som värst saknade BIK 16 spelare på grund av skador och sjukdomar. Tränarna Karl Helmersson och Johan Schoultz gnällde inte en enda gång som jag hört.

...avslutning: En mycket rörd Ola Toivonen fick ta emot många välförtjänta hyllningar efter sin sista match i både Malmö FF och inom fotbollen. Att hans älskade moderklubb Degerfors IF samtidigt klarade sig kvar i högsta serien genom 2–2 i Malmö gjorde säkert inte dagen mindre känslosam.

Krönika: Då började tårarna rinnaHan är årets sensation – bäst i Sverige från ingenstans: ”Kan inte fatta det”Krönika: Glömmer aldrig DIF:s resa – och nästa år lär bli lika spännande (igen)

Artikeltaggar

Division 4 VärmlandFotbollKB KarlskogaNobelstadionStefan Blom

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.