Hoppa till huvudinnehållet

Bensinen upp dagarna före skattesänkning

Publicerad:
Dyrare droppar vid pumpen. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Mackarna höjer drivmedelspriserna på torsdagen, dagarna före det att energiskatten på bensin och diesel sänks.

Bensinen blir 45 öre dyrare och kostar 19:49 kronor litern, enligt de rekommenderade priserna på bemannade stationer.

Dieseln höjs med 10 öre till 24:02 kronor litern.

På oljemarknaden gick priserna ner med runt en procent på torsdagsmorgonen. Ett fat Nordsjöolja kostar 82:50 dollar.

Vid kommande årsskifte sänks energiskattesatsen på bensin och diesel med 80 öre litern, plus moms. Men på grund av att skattesatsen först räknas upp med inflationen blir sänkningen vid pump 14 öre per liter på bensin och 41 öre på dieseln. Det är det som den som tankar kommer att märka, om inte bolagen ändrar priserna av andra skäl.

När energiskatten sänktes tillfälligt tidigare i år, från maj till och med september, höjde drivmedelsbolagen priserna strax innan på ett sätt som enligt Konjunkturinstitutets analys inte var befogat. Därför kom bara delar av skattelättnaden konsumenterna till del.

Men bolagen tillbakavisade misstankarna om smyghöjning och hävdade att Konjunkturinstitutets analys var grund och utelämnade viktiga faktorer som styr priset på drivmedel.

Den skattesänkningen som sker vid årsskiftet beräknas kosta statskassan nästan 7 miljarder, räknat på helåret 2023, i minskade skatteintäkter.

Artikeltaggar

DieselKonjunkturinstitutetTrafik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.