Hoppa till huvudinnehållet

Lärarfacken slås ihop vid årsskiftet: ”Kommer bli starkare”

Publicerad:
Charlie Jarl, ordförande i Lärarförbundet Karlskoga, ser flera fördelar med det nya fackförbundet.
Charlie Jarl, ordförande i Lärarförbundet Karlskoga, ser flera fördelar med det nya fackförbundet. Foto: Eric Hellqvist

Vid årsskiftet bildas det nya fackförbundet Sveriges Lärare, en sammanslagning av Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.

Med drygt 300 000 medlemmar blir Sveriges Lärare landets tredje största fackförbund.

Medlemmarna i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund röstade igenom beslutet om att bilda ett nytt gemensamt förbund i maj 2022.

Efter att ha etablerat den nya fackliga organiseringen av lärare och studie- och yrkesvägledare bildas det nya fackförbundet nu den 1 januari.

– Det här har varit något som vi i Lärarförbundet har jobbat med länge. Vi tror att vi kommer bli så mycket starkare nu både lokalt och nationellt, säger Charlie Jarl, ordförande i Lärarförbundet Karlskoga.

Jarl ser positivt på sammanslagningen och lyfter några av fördelarna.

– Den största skillnaden blir att vi slipper rekrytera medlemmar från varandra och kan fokusera ännu mer på att se till medlemmarnas villkor. Och vi har olika saker och erfarenheter med oss in i det här vilket gör att vi får en större palett av erfarenhet.

”Starkare organisation”

Även Mia Axelsson, ordförande i Lärarnas Riksförbund Karlskoga, ser positivt på sammanslagningen.

– Vi kommer få en starkare organisation som jobbar med lärare och syv-frågor, det är självklart tycker jag. Sedan tycker jag att vi alltid har haft ett bra samarbete, så det kommer gå hur bra som helst, säger hon.

Det nya fackförbundet kommer samla lärarkåren, vilket Axelsson också tycker är en fördel; att man får med hela kedjan och en röd tråd från förskollärare upp till gymnasiet.

Ny organisering

Förutom Sveriges Lärare bildas också Sveriges Skolledare den 1 januari.

Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare bildar en gemensam förening – Facken inom utbildning – som kommer arbeta med de frågor där förbunden gynnas av att göra gemensam sak.

På nationell nivå inrättas skolformsföreningar för förskola, grundskola och gymnasie­skola/vuxen­utbildning. Samt nationella råd för fritidshem, kulturskola och studie- och yrkes­vägledare.

Fakta

Sveriges Lärare

Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Sveriges Skolledarförbund bildar en ny facklig organisering för alla lärare och skolledare. Den 1 januari 2023 bildas Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare.

Beslutet om att skapa den nya fackliga organiseringen röstades igenom på respektive förbunds kongress/förbundsmöte i maj 2022.

Medlemmarna kommer att finnas i alla delar av utbildningssystemet; till exempel grundskola, gymnasium, förskola, fritidshem, vuxenutbildning och högskola.

Medlemmarna i Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet blir automatiskt medlemmar i det nya förbundet.

Artikeltaggar

FackföreningarKarlskogaLärareLärarförbundetLärarnas riksförbundSkola och utbildningSkolorSveriges LärareSveriges Skolledare

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.