Simon Tarakkamäki vill ha mer trovärdiga karaktärer och mer flexibilitet när han nu tagit steget att regissera Gôrskôjs nyårsrevy som snart har premiär.
– Det här blir mitt tredje år med revyn och jag har hela tiden varit med och velat peta i saker och ifrågasätta hur vi tänker i vissa situationer, säger Simon Tarakkamäki när vi ses i Musikpalatset där det repeteras för fullt.
Efter att i flera år ha upplevt Gôrskôjs nyårsrevyer från läktarplats tog han för tre år sedan chansen att själv kliva upp på scenen.
Och i år tar han det ytterligare ett steg när han tagit sig an rollen som regissör för årets revy ”En färgglad soppa”.
– Tanken var att jag ”bara” skulle stå på scenen, men så fick jag frågan om jag ville regissera också, säger Simon och fortsätter:
– Det är kanske inte optimalt att vara på scenen själv och regissera samtidigt, men det fungerar bra tycker jag och det har varit jättekul att få vara med och påverka.
Revyns intåg
I Karlskogas kultursammanhang är 21-åriga Simon ett välkänt namn. Han har gjort oräkneliga teaterföreställningar och de senaste två somrarna har publiken kunnat se honom när Lyset haft utomhusteater vid Björkborn.
Han har skolats inom teatern och började i unga år på Kulturskolan, lite mot sin vilja har han berättat i tidigare intervjuer. Men fritidsaktiviteten passade Simon som hand i handsken och ganska snabbt blev han ”fast”.
Att vara med i ”peta i saker” är han van vid både som skådespelare och som pedagog på Kulturskolans teaterverksamhet.
För några år sedan utökade han sin meritlista med revyartist, det blev en lyckad kombination.
– Revy är mer show och det var det som lockade mig. Jag gillar både att ”flamsa”, sjunga och skådespela. På det här viset får jag det bästa av två världar, både teater och revy, säger Simon.
Bra team
Att först vara en del i revyn, dessutom bland de yngsta i ensemblen, till att ta hand om regin tycker han har fungerat bra. Men eftersom han själv står på scenen så har man en back-up i Anette Jakobsson som regiassistent.
– Sen har vi teamet med mig, Ebba (Lindqvist Venuti) och Britt (Larsson). Vi tre har lite olika syn på saker, men det är absolut ingen nackdel, snarare tvärtom, säger Simon.
Ebba är koreografen och Simon lägger till att hon också är lite av en konstnärlig ledare för revyn, Britt är producenten som håller ihop trådarna medan Simon gärna vill få in nytänk, fräscha upp lite och ha möjlighet att ändra saker längs vägen.
– Jag vill att det ska vara mer flexibelt och lite lätt. Jag är inte så mycket för hålla fast i något bara för att vi bestämt det. För mig är det flexibla en viktig del i en konstnärlig process, säger Simon.
Att arbeta mer med karaktärerna på scenen är något han tror kan ge ett mer djup i revyn.
– Revy kan vara ganska ytligt, men jag vill gärna få in lite mer teater och skapa lite trovärdigare karaktärer, så att det inte blir för mycket fokus på skämtet utan istället fördjupa skådespeleriet i det hela, säger han.
Vem talar om för Simon när han ska göra något annorlunda?
– Ja, jag talar till mig själv, säger han och skrattar lite, innan han fortsätter:
– Förutom det team vi är så har vi bjudit in lite folk ”utifrån” som varit med tidigare. Dom kommer titta på repetitionerna, kommentera, skriva ner och sen ta det med både mig och ensemblen.
Det är ett upplägg som han tycker känns bra för helheten i revyn, att få andras tankar och veta hur de upplever när de ser och hör ensemblen på scenen.
– Man frågar sig alltid var som är roligt och det är lite spännande för det vet man ju aldrig förrän man möter publiken, säger Simon.
Lättsam ton
Han menar också att alla skämt inte alltid går hem hos hela publiken, men att det är viktigt att det finns en bredd så att det finns något för alla.
– Märker man att någon annan tycker en sketch eller skämt är skitkul så kan man vara trygg i att det blir bra, säger han och fortsätter:
– Jag måste däremot tro på att något fungerar, men jag måste inte nödvändigtvis själv tycka det är jätteroligt.
Att ha en lättsam ton i sin roll som regissör har varit viktigt för Simon trots att det ibland är stressigt.
– Jag försöker hålla humöret, även om man är pressad så måste man försöka vara trevlig, säger han.
– Han jobbar mer med ensemblen som en organism. Det brukar vara ganska dramatiskt, men han behåller lugnet, säger Åke Norén som tillfälligt kliver in i samtalet.
Trots att Simon regisserat en del tidigare så är årets revyuppdrag både större och annorlunda.
– Det är det största jag gjort som regissör och det är första gången jag jobbar med en vuxen ensemble, säger han.
Är du nöjd med det ni fått till i år?
– Vi är på god väg, det återstår lite praktiska saker. Men nu händer det så mycket i mellandagarna när texterna landat, tekniken och kostymerna sitter. Då märker man att alla sjunker in i det, avslutar han.
Gôrskôjs nyårsrevy En färgglad soppa har premiär 5 januari. Sammanlagt bjuder man in till tretton föreställningar med final lördagen den 4 februari. Biljetter finns både på webben samt utvalda försäljningsplatser.