Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt stabsläge och högt tryck på USÖ

Publicerad:
På grund av det ansträngda läget på bland annat akuten har personalen på USÖ gått upp i stabsläge fram till i början av januari. Arkivbild.
På grund av det ansträngda läget på bland annat akuten har personalen på USÖ gått upp i stabsläge fram till i början av januari. Arkivbild. Foto: Anders Persson

Förra veckan gick Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ) upp i stabsläge på grund av det ansträngda läget. Stabsläget kommer att fortsätta åtminstone fram till i början av nästa år, enligt SVT Nyheter Örebro.

Anledningen till stabsläge och höjd beredskap är den stora smittspridningen, som skapar högt tryck på vården, samtidigt som det uppges vara brist på vårdplatser och personal.

Smittspridningen av influensa, RS-virus och covid-19 har inte minskat, uppger Ioannis Ioannidis, biträdande områdeschef för specialiserad vård i Örebro län. Julen brukar vara en högtid med högt tryck på vården och den senaste storhelgen var inget undantag.

– Framförallt har det varit en hel del halkolyckor. Dessutom stundar en nyårshelg som brukar innebär ett ökat tryck på akuten, säger Ioannis Ioannidis till SVT Nyheter Örebro.

Ioannidis vill samtidigt understryka att läget är fortsatt ansträngt, men att det inte har förvärrats jämfört med förra veckan.

Stabsläget kommer, som det ser ut i dagsläget, att gälla fram till den 3 januari.

Läs också:

USÖ går upp i stabsläge – platsbrist och hög smittspridningTrippelsmittor ger fortsatt högt tryck på vårdenVårdens uppmaning: Sök inte akut om det inte är akutStor ökning av luftvägsinfektionerKraftig ökning av antalet covidfallWHO: Tre virus riskerar att slå hårt i vinter

Artikeltaggar

CoronavirusetInfluensaIoannis IoannidisJulÖrebroSVTUniversitetssjukhuset ÖrebroVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.