Hoppa till huvudinnehållet

Nya flyglarm över Kiev – drönare nedskjutna

Publicerad:
Anhelina, till höger, ser på medan räddningspersonal arbetar i resterna av hennes hus i Kiev som förstördes i de omfattande ryska attackerna i torsdags.
Anhelina, till höger, ser på medan räddningspersonal arbetar i resterna av hennes hus i Kiev som förstördes i de omfattande ryska attackerna i torsdags. Foto: Roman Hrytsyna/AP/TT

Invånarna i Kiev uppmanas att ta sig till bombskydd under natten mot fredagen, då flyglarm återigen ljuder över den ukrainska huvudstadsregionen.

Flera drönare ska ha skjutits ned.

"Ta hand om dig själv och dina nära och kära", skriver guvernören Oleksij Kuleba på Telegram, och tillägger att luftförsvaret fungerar.

Fem Iranutvecklade drönare ska ha upptäckts över Kiev under natten och samtliga har skjutits ned, rapporterar Kyiv Independent på Twitter och hänvisar till uppgifter från militären. En myndighetsbyggnad ska ha träffats.

Under torsdagen genomförde Ryssland några av de mest omfattande robotattackerna sedan invasionen inleddes, och bomblarmen ljöd över hela landet.

Omfattande skador

Den massiva ryska robotattackerna orsakade omfattande skador på Ukrainas elsystem som redan var sargat av de många tidigare ryska attackerna.

"Tragiskt nog, beroende på omfattande nätverksskador, så är det svårt för oss att leverera ström till regionerna Charkiv, Kiev, Odessa, Mykolajiv, Cherson och Lviv", meddelar det nationella energibolaget Ukrenergos chef.

De flesta av Ukrainas regioner saknade under sena torsdagskvällen fortfarande el, sade president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga tal.

– Det är i synnerhet svårt i regionen Kiev och i huvudstaden, i Lviv, Odessa och dess region, Cherson, Vinnytsia och Transkarpatien, säger Zelenskyj.

– För varje robotattack kommer Ryssland bara närmare ett tvärstopp. Deras robotar slår bara svagare för varje gång. I stället kommer världens största terroristshandlingar bara få konsekvenser för Ryssland och dess invånare för lång tid framåt. Och varje robot bekräftar bara att det kommer att sluta med en tribunal, fortsätter han.

Mer stöd från USA

USA:s president Joe Biden har undertecknat en lunta som bland annat innehåller nytt stöd till Ukraina, värt 47 miljarder dollar. Det är ett tillägg till de 65 miljarder som landet redan skänkt, enligt Bloomberg.

Enligt Bloombergs källor överväger USA också att skänka stridsfordon av typen M2 Bradley till Ukraina.

– Bradleys skulle innebära en rejäl ökning av markstridskapaciteten eftersom den, i princip, är en lätt stridsvagn. Till skillnad från M113 som landet tidigare försetts med, så är Bradley tungt bepansrad med en kraftig 25-millimeterskanon och trådstyrda pansarvärnsrobotar, säger försvarsanalytikern Mark Cancian till nyhetsbolaget, och tillägger att USA har gott om fordonen.

Robotanfall mot Ukraina – merparten nedskjutna

Artikeltaggar

DrönareJoe BidenKievOleksij KulebaRobotarRysslandTeknik och vetenskapTwitterUkrainaVolodymyr Zelenskyj

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.