Hoppa till huvudinnehållet

SMHI utfärdar gula varningar för ishalka

Publicerad:
Det är halt på många vägar under fredagen. Arkivbild. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

SMHI har utfärdat flera gula varningar för halka för fredagen och lördagen.

Flera bussbolag räknar med förseningar och inställda turer med anledning av det hala väglaget.

SMHI har utfärdat en gul varning från nordöstra Hälsingland och vidare upp till södra Västerbotten, då regn eller blötsnö som faller på kalla vägbanor kan orsaka ishalka. Varningen gäller fram till klockan 14.00.

SMHI har även utfärdat en gul varning för plötslig ishalka vid områdena norra Värmlands, södra Dalarnas och södra Gävleborgs län samt de nordligaste delarna av Örebro, Västmanland och norra Uppsala län.

Varningen gäller från sent fredag kväll till lördag morgon då det väntas regn eller blötsnö som kan falla på kalla vägbanor och ge upphov till halka.

Även på väg 205 mellan Karlskoga och Grythyttan finns det risk för ishalka, enligt Trafikverket.

– Det passerar nederbörd över Norrlands inland och det är regn längs Västerbottenskusten, Vid Luleå och Kalix. Detta sker samtidigt som vi har temperaturer runt nollgrader. Därför kan det bli besvärligt på vägar med minusgrader, även om det fryser på på vägarna, säger Erik, Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

SMHI har även utfärdat en gul varning för Från norra Hälsingland och vidare längs kusten upp till sydligaste Norrbotten som gäller från natten till lördag fram till morgonen.

– Ishalka händer rätt plötsligt, men det kan bli blött och nollgrader från Ångermanlandskusten till Västerbottenskusten. Det finns en risk att det blir sådant väder under natten till nyårsdagen kring tolvslaget. Men det är för tidigt att säga om det blir ishalka, säger Erik Höjgård-Olsen.

Besvärligt väglag

Enligt P4 Dalarna gör det besvärliga väglaget att Dalatrafik räknar med förseningar och inställda turer i busstrafiken. Även flera larm om trafikolyckor har kommit under fredagsmorgonen på grund av halkan i länet. En buss har kört av vägen och ner i diket utanför Falun och i Ludvikatrakten har en långtradare hamnat tvärs över vägen.

SMHI utfärdade en gul varning för Västerbottens och Norrbottens kustland från Umeå till strax norr om Luleå fram till fredagsmorgonen.

Även om den gula varningen plockats bort från området, så väntas halkan ställa till problem i länet under fredagen och vid lunchtid ställdes alla avgångar för lokaltrafiken i Umeå in på grund av halkan, enligt SVT Västerbotten.

Flera trafikolyckor

Det har även inträffat flera trafikolyckor som orsakar förseningar i trafiken. En personbil och en buss har kolliderat på riksväg 66 strax före klockan 12, i Malung-Sälens kommun. Enligt polisen skadades ingen person.

– Det är halt i Dalarna just nu, med flera bilar som kanar i diken, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen till TT.

En lastbil välte över vägen på E4 norr om Söderhamn i riktning mot Uppsala i Gävleborgs län under natten. Vägen var helt avstängd fram tills bärgningsarbetet var klart, och det orsakade begränsad framkomlighet i norrgående riktning. Enligt Söderhamns-Kurien har det varit halt på vägarna i området.

Även i Västernorrland väntas förseningar och inställda turer i busstrafiken enligt P4 Västernorrland. Regn och låga temperaturer ställt till det i trafiken under morgonen. På E4 i höjd med Ullånger i norrgående riktning, är det enligt P4 Västernorrland långa köer där både bärgningsfordon och plogbilar sitter fast.

Artikeltaggar

DalarnaDalatrafikErik Höjgård-OlsenHalkaHälsinglandLars HedelinP4RegnSMHISVTTrafikTrafikverketVäderVästerbotten

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.