Hoppa till huvudinnehållet

Leif Helge: Lampan lyser men ingen är hemma

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Meningen i rubriken används ibland för att lite sarkastiskt beskriva hur välsorterad man är på hjärnkontoret, men idag har den också fått en annan betydelse.

För om det mot förmodan lyser en lampa i din stuga den här vintern så betyder det sannolikt att ingen är hemma. När det däremot blir becksvart i grannhusen framåt sen eftermiddag kan man med ganska stor sannolikhet säga att nu släcktes alla timerstyrda fönsterlampor så nu har de säkert kommit hem. Lite förvirrande, och det här kan mycket väl om det blir utdraget bli ett potentiellt arbetsmiljöproblem för alla stackars inbrottstjuvar tänker jag.

I mitt hem likt i många andras tassar vi omkring i TV:ns och stearinljusens flämtande sken iförda tofflor, underställ och tjocktröjor. Att göra spontanresor med fossilbränsledrivna fordon, ha tillräckligt mycket värme på elementen för att inte frysa eller lyset tänt hemma har i det närmaste gått och blivit en statussymbol några få förunnat. Samtidigt har antalet sparade kilowatt timmar seglat upp som ett toppämne att diskutera bland vänner och bekanta, i alla fall för oss som bor i villa.

Det finns flera enskilda orsaker till ett förändrat levnadssätt, pengar är dock ett mycket effektivt incitament för att styra en hel befolknings beteende. Vägval för ett klimatsmartare leverne är nödvändig, men tricket just nu är bara att omställningen haltar betänkligt. Vi är i uppenbar otakt med vilja och förmåga.

Ändå, oavsett allt eländes elände stackars jag möjligen känner mig utsatt för så räcker det med att slå på nyheterna för att inse hur fruktansvärt privilegierad jag är som ändå bara har detta att bekymra mig över. Så här kommer ett sista minuten tips till oss alla med svåra ilandsproblem!

Bli månadsgivare eller köp åtminstone ett lite billigare bubbel till tolvslaget i år och skänk mellanskillnaden som ett bidrag till ACT Svenska kyrkans Internationella arbete, eller någon annan organisation som arbetar med nödställda över hela världen och som kontrolleras av Svensk insamlingskontroll vilket garanterar att dina pengar används på rätt sätt.

På så vis hjälper vi tillsammans många fler att få ett något godare nytt år!

Leif Helge

Artikeltaggar

FamiljKrönikor