Hoppa till huvudinnehållet

Nyhetsåret 2022 – redaktionens val: ”Detta var en historisk dag”

Publicerad:
Karlskoga kommun höll presskonferens med anledning av att tre högt uppsatta tjänstemän avgått i april. Följetongen om den tafsande tjänstemannen har pågått under i princip hela 2022 och fortsättning lär följa...
Karlskoga kommun höll presskonferens med anledning av att tre högt uppsatta tjänstemän avgått i april. Följetongen om den tafsande tjänstemannen har pågått under i princip hela 2022 och fortsättning lär följa... Foto: Kajsa Juslin

Det är dags att summera nyhetsåret 2022 och här presenterar redaktionen ett antal minnesvärda artiklar som de är särskilt nöjda med, artiklar som har fått mycket uppmärksamhet och artiklar som helt enkelt förtjänar ytterligare uppmärksamhet.

Catarina Lindström, chefredaktör

Rapporteringen kring den tafsande ”tjänstemannen” i Karlskoga.

Detta var en historisk dag för KT-Kuriren när vår granskning slutade med att kommundirektören, personalchefen och en högt uppsatt tjänsteman fick sparken från Karlskoga kommun. Vi var reportrar, fotograf och ledarskribent på plats på presskonferensen och sände även live.

Politikerna om valet att entlediga kommundirektören: "Frågan var avgjord från start"Tar avstånd från händelsen: ”De beslut vi fattat idag talar sitt tydliga språk”KT-Kuriren bevakade kommunens presskonferensFler platser i kommunhuset blir lediga – den tafsande tjänstemannen får gåKommundirektören lämnar sin tjänstCatarina Lindström: Största möjliga tystnad

Love Tallmyren, reporter

Trots att jag är vikarie känner jag att det är svårt att välja ut ens tio artiklar med tanke på den sommaren som var. Men till listan för nyhetsåret 2022 måste jag ändå nominera:

Johanna Svärd och Patrik Renberg , Socialdemokraterna i Degerfors.
Johanna Svärd och Patrik Renberg , Socialdemokraterna i Degerfors. Foto: Kajsa Juslin

1. Fullmäktigebeslutet upphävs: ”Beslutet är olagligt” – En mycket läst story som ledde till ytterligare sex uppföljningsartiklar. Fullmäktiges beslut (som togs under 2021) om att frånta socialnämndens ordförande Johanna Svärd (S) samt vice ordförande ansvarsfrihet och därmed avsätta de båda visade sig vara felaktigt och upphävdes.

Fullmäktigebeslutet upphävs: ”Beslutet är olagligt”

2. En miss i avtalet kostar Degerfors kommun 770 000 kronor – Sommarens förmodligen mest lästa artikelserie, om den (på eget bevåg) avgående kommundirektören Teresa Zetterblad som fick behålla lönen trots att det inte stipulerades i avtalet.

En miss i avtalet kostar Degerfors kommun 770 000 kronor

3. Julia, 18, föll mellan skolväsendets stolar – En artikel som för mig verkligen tydliggjorde lokaltidningens inverkan. Tjejen det handlar om fick till slut läsa ikapp mattebetyget på gymnasiet.

Julia, 18, föll mellan skolväsendets stolar
Bilder från Vulkanmarken 2022, då ett häftigt åskväder sabbade fredagskvällen för både knallarna och besökarna.
Bilder från Vulkanmarken 2022, då ett häftigt åskväder sabbade fredagskvällen för både knallarna och besökarna. Foto: Love Tallmyren

4. Rikligt med knallar vid Vulkanmarken – En av de artiklar som jag, rent språkligt, är mest nöjd över.

Rikligt med knallar vid Vulkanmarken

5. Inflationen och räntan gör rent hus i familjekassan – Om den omtalade Aggerudsviken och räntelägets påverkan på bopriserna där.

Inflationen och räntan gör rent hus i familjekassan

6. Storsatsningen Ronja Rövardotter: Serien spelas in i Degerfors – Också en väldigt populär nyhet.

Storsatsningen Ronja Rövardotter: Serien spelas in i Degerfors
Tobias Lindström, pappa till Edwin och Oscar – två av BIK:s framtidshopp. Edwin fick hela förra säsongen förstörd på grund av skada men är nu tillbaka på isen och var en av spelarna i fredagens match. Oscar är målvakt på framför allt juniorsidan men har även funnits med som reservmålvakt i det allsvenska laget.
Tobias Lindström, pappa till Edwin och Oscar – två av BIK:s framtidshopp. Edwin fick hela förra säsongen förstörd på grund av skada men är nu tillbaka på isen och var en av spelarna i fredagens match. Oscar är målvakt på framför allt juniorsidan men har även funnits med som reservmålvakt i det allsvenska laget. Foto: Rasmus Isaksson

Tomas Nilsson, sportreporter

Nobelhallens 50-årsjubileum

Säsongens hittills hetaste hockeymatch var BIK Karlskoga mot Djurgården, i samband med att Nobelhallen fyllde 50 år. Det blev spelårets högsta publiksiffra. Tidningen gick runt i Nobelhallen och träffade många profiler, mer eller mindre kända, i vimlet.

STORT BILDEXTRA: Nobelhallens 50-årsjubileum – häftig hockey- och publikfest

Kontraktsläget i DIF-truppen – så många kan lämna: ”Vi vill förlänga”

Bland årets mest lästa sporttexter finns år efter år när vi går igenom kontraktsläget i BIK Karlskoga och Degerfors IF. Här är genomgången efter DIF:s säsong, efter att laget säkrat fortsatt allsvenskt spel efter en rysareftermiddag i Skåne där tidningen förstås var på plats.

Kontraktsläget i DIF-truppen – så många kan lämna: ”Vi vill förlänga”

Så många ville hylla Karlskoga SK och Åtorps IF efter helgens framgångar

På samma dag säkrade Karlskoga SK fortsatt division 4-spel och Åtorps IF avancemang till division 5. Här kan du läsa ett litet urval av alla hyllningar av de båda lagen på sociala medier.

Många ville hylla Karlskoga SK och Åtorps IF efter helgens framgångar
Mötet med ikoniska bröderna Sten & Stanley blev till en lång och intressant intervju som sammanfattade 60 år av musik.
Mötet med ikoniska bröderna Sten & Stanley blev till en lång och intressant intervju som sammanfattade 60 år av musik. Foto: Kajsa Juslin

Ylva Westerlund, deskreporter och webbredaktör

Sten & Stanley firade 60 år

Jag och fotografen Kajsa Juslin fick den stora äran att träffa och intervjua bröderna Sten Nilsson och Ebbe Nilsson i Sten & Stanley som under året firade 60 år som band.

En av mina första skivor var faktiskt ”På begäran” som släpptes 1992 med låtar som fantastiska ”Margareta”, min personliga favorit ”Jolly Bob från Abderdeen” och underskattade (?) ”Du och jag”. Därför var det extra stort och stundtals nervöst att skriva den här artikeln, som jag till slut blev väldigt nöjd med.

Det blev ett långt samtal, där Sten och Ebbe bjöd på intressanta anekdoter samt fina bilder och roliga minnen från förr.

Sten & Stanley firar 60 år: ”Det är sprunget ur en enorm entusiasm”
Jack Bergenholtz Henriksson, 13, spelar Birk Borkason och Kerstin Linden, 14, spelar Ronja Rövardotter i den nya tv-serien baserad på Astrid Lindgrens berättelse.
Jack Bergenholtz Henriksson, 13, spelar Birk Borkason och Kerstin Linden, 14, spelar Ronja Rövardotter i den nya tv-serien baserad på Astrid Lindgrens berättelse. Foto: Kajsa Juslin

Bakom kulisserna med Ronja Rövardotter

Jag och Kajsa Juslin fick vara med bakom kulisserna när den nya tv-serien ”Ronja Rövardotter” spelades in vid Sveafallen i skogarna kring Degerfors.

Vi fick träffa skådespelarna bakom Ronja och Birk, som berättade om sin vardag på inspelningsplatsen och hur tv-serien kommer att bli jämfört med filmen.

Bakom kulisserna med Ronja och Birk: ”Det bästa som finns”TV: De spelar Ronja och Birk i nya tv-serien
Jan Carlsson, utredningschef på Karlskogapolisen, känner igen namnen på listorna med de mest dömda i Karlskoga och Degerfors.
Jan Carlsson, utredningschef på Karlskogapolisen, känner igen namnen på listorna med de mest dömda i Karlskoga och Degerfors. Foto: Kajsa Juslin

Anders Persson, reporter

Ett fåtal kriminella står för många brott

KT-Kuriren har granskat de personer som dömts flest gånger under 2022. De flesta av dem är återkommande år efter år och det handlar mest om småbrott och narkotikabrott.

– De har hamnat i ett missbruk och behöver ha det här för att överleva dagen. Det är dyrt och med det kommer inbrott och stölder för det är det som betalar deras missbruk, säger Jan Carlsson, som är utredningschef på vid polisen i Karlskoga.

Ett fåtal kriminella står för många brott

Bofors återkommer i utredningen om mordet på Olof Palme

Den 28 februari var det 36 år sedan Olof Palme mördades. Efter att Palmeutredningen lades ner för två år sedan så har intresset kring det olösta mordet ökat. En anledning är hemsidan Palmemordsarkivet där privatpersoner begär ut dokument från utredningen som sedan laddas upp på sidan.

KT-Kuriren har granskat dokumenten och hittat många lokalt intressanta dokument. Även om företaget Bofors och dess anställda aldrig varit misstänkta i utredningen dyker företagsnamnet upp vid flera tillfällen.

Bofors och mordet på Olof Palme
Kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V) var en av de drivande krafterna för att kommunen skulle köpa Coop-huset i Degerfors. Under året har hon även flaggat för att ta bort träden vid torget och längs Medborgargatan. Arkivbild.
Kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V) var en av de drivande krafterna för att kommunen skulle köpa Coop-huset i Degerfors. Under året har hon även flaggat för att ta bort träden vid torget och längs Medborgargatan. Arkivbild. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Anna-Stina Tallmyren, reporter

• Den 24 maj skrev jag om åtgärdsbehovet i Coop-huset och 31 maj att fullmäktige beslutat köpa det.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly:

– Vi är otroligt glada över det här beslutet.

Investeringar för 23 miljoner i Coophuset -blir det en valfråga igen?Fullmäktige beslutade om det omtvistade Coophuset

• I februari skrev jag flera artiklar om lindarna runt torget, som kommunstyrelsens ordförande på eget initiativ tyckte skulle tas bort – men som stötte på patrull även i länsstyrelsen.

Träden vid torget och längs Medborgargatan börjar likna skånska hamlade alleér. Men en del träd, längs ena torgsidan närmast Coophuset, vill kommunalrådet Anneli Mylly (V) ta bort helt.

Någon dold agenda för att förverkliga tidigare planer, om parkeringsplatser och infart vid torget, är det dock inte från Vänsterpartiets sida enligt Mylly.

Inget formellt beslut men träden vid torget ska bortStadsarkitekten: Stadsbilden haltar om trädrad försvinnerTrädgårdsmästaren: Ingen överhängande fara med träden

• Texterna om f.d kyrkoherde Lars Markusson som portades från den egna församlingen och som fick en änka att lämna församlingen var också lästa.

Lars Markusson, tror att det kan vara så att man vill ha bort honom från arenan. Han fick strax före julen 2021 ett brev om att han inte längre får hålla i kyrkliga handlingar i sin församling.

– Jag har skrivit och frågat kyrkorådet och biskopen om orsaken, men inte fått svar från något håll. Det är mycket märkligt, säger Markusson.

Flyttar begravning till annan församling för att få ha familjens prästBiskopen: ”Det är chefen som fördelar jobben”Tidigare kyrkoherde portad i den egna församlingen

• I höst skrev jag också att kommundirektören Teresa Zetterblad slutar och senare om att hon säljer lyxhuset som hon sa att hon skulle bo kvar i.

I februari 2019 började Teresa Zetterblad en tjänst som socialchef i Degerfors kommun. Men redan i slutet av mars blev hon tillförordnad kommunchef, som tjänstebeteckningen var innan den ändrades till direktör, efter att tidigare kommunchefen hade sparkats från tjänsten. I maj blev det en tillsvidaretjänst på den posten för henne.

3,5 år senare valde hon att gå vidare.

Angående huset ville Teresa Zetterblad inte kommentera saken mer ingående.

– Jag har inga mer kommentarer till det, vi har bestämt oss för att sälja huset.

Avhoppade kommundirektören säljer lyxvillan: ”Mitt privatliv”
Degerfors avhoppande kommundirektör Teresa Zetterblad var sannerligen i hetluften under 2022.
Degerfors avhoppande kommundirektör Teresa Zetterblad var sannerligen i hetluften under 2022. Foto: Anna-Stina Tallmyren

• Love (tallmyren) skrev också flera artiklar om kommundirektören och i synnerhet om lönen hon får utan att lyfta ett finger.

Ingen av de ansvariga politikerna i Degerfors reagerade på den mening i Teresa Zetterblads anställningsavtal som kostade kommunen 770 000 kronor trots att hon sagt upp sig själv. Vänsterpartiets Anneli Mylly och Peter Pedersen menade dock att det ändå är den bästa lösningen för kommunen.

En miss i avtalet kostar Degerfors kommun 770 000 kronor
Martin Stålstam, Daniel Hultman och Edvin Larsson höll sitt löfte och firade mirakelvändningen u Sundsvall med en klassisk ”bar über”.
Martin Stålstam, Daniel Hultman och Edvin Larsson höll sitt löfte och firade mirakelvändningen u Sundsvall med en klassisk ”bar über”. Foto: Mats Andersson/TT

• Dennis Pavlovic på sportredaktionen skrev om super-supportern Daniel Hultman, till DIF vars bil pajade på resa till bortamatch och i ännu en artikel om hur hans axel hoppade ur led.

Supportern Daniel Hultman var tillbaka i Degerfors efter bortamatchen i Sundsvall strax före 04 – efter att ha fått hjälp av en bärgningsbil. Bilen blev kvar i Gävle.

– Det var värt det, alla gånger. Jag hade inte velat missa det här, säger Hultman, vars bil blev kvar i Gävle.

I nästa artikel förklarar han ur det gick till när han skadade axeln i Göteborg.

– Alla rusade ner och klängde på staketet. Jag vet inte vad jag gjorde. Jag satte upp armarna i luften och helt plötsligt sa det bara pang, berättar Daniel Hultman efter Degerfors kvittering borta mot Häcken.

Firade kvitteringen så vilt att axeln gick ur led: ”Det var värt det – igen”Supporterns bil lade av på vägen hem: ”Det var värt det – alla gånger”

• Även Tomas Nilssons krönika nyss, om Sjökvist, var väldigt läsvärd.

”Till slut, när det blev panik och tomt på kläder, kom jag igång och tvättade det mest nödvändiga. Därefter somnade jag som en liten bebis. När jag vaknade senare på kvällen fick jag se vilken spelare som skulle förstärka BIK Karlskoga i två matcher på lån från Lindlöven: Tobias Sjökvist. Då började tårarna rinna och minnena flöda fram”, skriver Tomas Nilsson på sportredaktionen i inledningen av krönikan.

Krönika: Då började tårarna rinna

Läs också:

Nyhetsåret 2022 – redaktionens val: ”Detta var en historisk dag”2022 blev året när kulturen återuppstod

Artikeltaggar

Anneli MyllyÅtorps IFBIK Karlskoga A-lagCoopDaniel HultmanDegerforsFörsamlingarKarlskogaKarlskoga SKKommunstyrelsenLars MarkussonNobelhallenNyheterSten NilssonTeresa ZetterbladTidningarUtredningarVänsterpartietVulkanmarken

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.