Hoppa till huvudinnehållet

Efter sämsta julen – så maxar du ledigheten 2023

Publicerad:
Dags att planera ledigheten för 2023. Foto: Christine Olsson/TT

2022 års jul slukade semesterdagar. Sämsta möjliga utdelning för den som ville vara ledig i mellandagarna.

I år blir det lite bättre när julafton infaller på en söndag.

2023 bjuder på tre extra röda dagar jämfört med 2022.

Många tar semester i mellandagarna och med rätt läge kan det bli ganska många dagars sammanhängande ledighet utan att man behöver tulla för mycket på semesterdagarna.

2022 har det som bekant varit riktigt dålig placering av julafton ur det perspektivet. Bara mellan jul och nyår gick det åt fyra dagar. För vanliga vardagsknegare vill säga.

2023 ser bättre ut, tre dagar bättre för att vara exakt.

Bättre jul

Första maj har i år den goda smaken att infalla på en måndag. Så där finns en möjlighet till vårlig långhelg för vardagsknegare.

Nationaldagen den 6:e juni infaller på en tisdag och då uppstår en klämdag på måndag där man får en fyradagarshelg.

Juldagen och annandagen infaller på en måndag och tisdag. Med tre uttagna semesterdagar kan det bli tio lediga dagar i sträck.

En annan uppsida med att fira julafton på en söndag är att förberedelserna hinns med utan att man behöver ta extra ledigt.

Julen 2024 blir det ännu bättre, så bra det kan bli faktiskt. Julafton och nyårsafton infaller då på en tisdag. Det innebär att maximalt antal röda dagar sammanfaller med vanliga vardagar. Fem semesterdagar kan ge 16 dagars sammanhängande ledighet.

Artikeltaggar

ArbeteJulKarlstadNationaldagenNyårSemesterSemester

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.