Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Dags för regeringssamverkan socialdemokrater och borgerliga

Publicerad:
<strong id="strong-68cc87d04ef9fabca773a76e1eb59225">Peter Tovman, medlem, Socialdemokraterna, menar att det är dags för socialdemokraterna att samregera med de borgerliga partierna.</strong>
Peter Tovman, medlem, Socialdemokraterna, menar att det är dags för socialdemokraterna att samregera med de borgerliga partierna. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I Danmark har Socialdemokraterna nu bildat regering med borgerliga partier. En väg som Socialdemokraterna i Sverige måste följa efter nästa val, 2026 eller nyval.

Socialdemokratin, socialliberalismen och liberalismen är tre grenar på samma träd. Ett träd som omfamnar demokrati, mänskliga rättigheter, marknadsekonomi, frihandel, företagande, privat ägande, NATO, EU, försvar, Västeuropa, USA, välfärd.

Vänsterpartiet representerar däremot en helt annan ideologi och världsbild. Handlar bl.a. om politikområden som ekonomi, försvar, lag och ordning, utrikes och internationella relationer.

Socialdemokraterna har under åren 2014 – 2022 varit tvungna att förhandla och kompromissa med Vänsterpartiet och Miljöpartiet för att kunna behålla regeringsmakten. Priset har varit alldeles högt för Sverige. Resultatet är otillräcklig ekonomisk tillväxt sedan 2014, betydande integrationsproblem, stort antal långtidsarbetslösa, bara för att nämna något.

Något som inte får upprepas framöver. Därför, genom samverkan mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, förutom sannolikt andra partier i nuvarande regeringsunderlag samt troligen även Centern, uppnås förutsättningar för ökad svensk politisk stabilitet, eftersom ideologiska grunden i allt väsentligt är lika mellan parterna. Bland annat kan det resultera i kraftigare ekonomisk tillväxt och ökad sysselsättningsgrad framöver och därmed gynnsam påverkan för integrationen.

Socialdemokraterna kan framhäva sin fördelningspolitiska inriktning och satsning på välfärden i kraft av storlek och förankring inom löntagarorganisationerna. I realitet blir det socialliberal politik, Socialdemokraterna företräder offentlig välfärd, medan Moderaterna företräder mer renodlad marknadsekonomi.

Här vill jag lyfta fram två politikområden som är väsentliga i regeringssamverkan: För det första, det viktiga är inte vem som äger utförarna i offentliga vården, utan att vårdköerna minskar, arbetsmiljön förbättras, vårdplatser tillkommer. Sverige tillhör de länder i industriella världen med minst antal vårdplatser, längst vårdköer och där läkarna har minst patienter per tidsenhet. Så har det varit i decennier, ett systemfel. Vårdgivare ägda av det offentliga har här misslyckats. För det andra, att skolan fokuserar på kvalitet, inte vem som är ägare. Här behövs omtag från det offentliga, riktat gentemot både offentliga och privata skolor.

Nu pågår samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i regioner och kommuner. Utmärkt tillfälle att politiskt närma sig varandra. På riksnivå har Socialdemokraterna och Moderaterna samverkan kring NATO-ansökan. Med viss sannolikhet finns även dialog kring regeringssamverkan efter nästa val.

Finns ingen annan väg framåt för Sverige efter nästa val!

Peter Tovman, medlem, Socialdemokraterna

Artikeltaggar

ÅsikterDanmarkEUInsändareModeraternaNatoPolitiska system och ideologierSocialdemokraternaUSAValVälfärdVänsterpartietVästeuropa