Hoppa till huvudinnehållet

”Orimligt” höja måltidstaxa när rätter tas bort och fler är undernärda

Publicerad:
Anita Bohlin-Neuman (V) i samband med att smakportioner från äldrevårdens mat delades ut på torget. På bild även Linda Dagerbäck, kökschef, och Birgitta Höijer (C). Foto: Love Tallmyren

Av 127 riskbedömda personer var 39 undernärda och 66 procent hade risk att bli undernärda. Samtidigt sas det att vissa födoämnen drogs in trots att taxan höjdes till 4 519 kronor i månaden per person.

Socialnämnden i Degerfors fick på årets sista möte två motioner kring detta i sitt knä.

Förebygg undernäring bland äldre och utred måltidskostnaderna på särskilt boende var två motioner som socialnämnden behandlade i senaste sammanträdet.

Det var med utgångspunkt i patientsäkerhetsberättelsen, där siffror om undernäring redogjordes, som Johanna Svärd och Patrik Renberg, Socialdemokraterna, motionerade om att man ska förebygga undernäring bland äldre, dels genom att specialutbilda enstaka personal i kost och hälsa dels i att individanpassa en kostplan mot enskilda individer.

Nämnden ansågs att motionen är besvarad för att man, utifrån det patientsäkerhetsberättelsen visade, ville ha en handlingsplan på det som inte såg bra ut, bland annat åtgärder mot nattfasta och fallprevention.

Minska nattfastan

– I det förebyggande arbetet när det gäller att se till att de boende inte går ned i vikt så har det bildats ett team som ser till vikt och sårvård och nu ska även regionen tillsätta en dietist som är tillgänglig för kommunerna, säger socialnämndens ordförande Anita Bohlin Neuman (V) och fortsätter:

– Genom det ska man få hjälp både vad gäller diabetes och att äldre går ned i vikt. Man kan tappa matlust av olika anledningar, bland annat att man äter mycket mediciner. Vi har även haft mål under året att minska nattfastan.

Projekt nattfasta, som nu är implementerat i organisationen, gick ut på att säkerställa att enskilda får tillräcklig med kost jämt fördelat över dygnet. Kostombud finns på kommunens boenden och i socialförvaltningens ledningssystem finns webbutbildningar, däribland en introduktion till hur vården och omsorgen tillsammans i länet ska agera vid nutritionsproblem.

Genom nämnda åtgärder och aktiviteter ansåg nämnden att motionen är besvarad.

Måltidskostnader

I den andra motionen yrkar Anna Nordqvist (M) och Birgitta Höijer (C) på att måltidskostnaderna på särskilda boenden utreds för att specificera vad de äldre får för pengarna.

Bakgrunden är beslutet som togs i februari 2021 att höja taxan för måltider till drygt 4 500 kronor i månaden per person samtidigt som motionärerna fått kännedom att indragning gjorts av både ägg, sill och kaffebröd. Motionärerna ser det inte som rimligt med taxehöjning samtidigt som de hört om indragningar och stor del av de boende är undernärda.

Bra råvaror

Enligt Bohlin Neuman så har socialchefen beräknat vad pengarna går till och hon nämner Letälvsgårdens kök, transporter och att man köper in bra råvaror.

– Det är egentligen specialkost de serverar, kalorität mat. Det köps in bra potatis som det inte blir skinn på och glada grisar från Värmland, de kokar egen kräm och använder olja, smör och äggulor som ska var riktigt kaloritätt till alla äldre. Så det är inte som att köpa en falukorv på Ica, utan man betalar också för allt runt om, säger Bohlin Neuman.

Men 9 000 kronor för ett par är väl ganska mycket pengar?

– Ja det är dyrt men det är allt runt om. Vi har hel organisation kring måltiderna, transporter och inköpare samt storkök. Det blir dyrare än när man kan köpa köttfärs på Ica och laga i eget kök, svarar Bohlin Neuman och fortsätter:

– Jag läste upp en meny från en vanlig måndag där det var frukost med välling och ägg, lunch med fisk- och även köttfärsalternativ, middag med potatisbullar och smörsås alternativt korv och bröd med mos. Sen en kvällssmörgås och till det även fika på eftermiddagen och vissa dagar dessert på lunchen.

Lika alla kommuner

Hon berättar att alla sju kommuner som är med i taxe- och avgiftsnämnden ligger på samma avgift om 4 500 kronor och nämner att man ändå subventionerar maten i kommunen.

Hur mycket kostar det egentligen?

– För 2021 subventionerade vi 570 000 kronor.

Vad kostnaden för råvaror i år blir vet man inte i nuläget, avstämning görs efter årets slut.

Enligt beräkningen som gjorts har kostnaderna ökat med drygt 13 procent från januari till september i år jämfört med samma period föregående år för hela kostverksamheten. För nästa år spås råvarupriserna öka med minst 15 procent.

Just osäkerheten kring matpriserna gör att taxe- och avgiftsnämnden ännu inte beslutat om priser för år 2023.

Hur var det med indragningar av vissa saker då?

– De boende får välja om de vill ha ägg de dagar det är äggfrukost. Likadant om sillburken, det handlar om att undvika svinn. Man ställer inte fram tre sillburkar och öppnar locket på dem, utan man tar fram en ny när den första är slut, svarar Bohlin Neuman.

Nämnden ansåg motionen besvarad, men Bohlin Neuman tycker det känns lite ovisst framgent, med anledning av att Karlskoga sagt upp avtalet för den gemensamma folkhälsonämnden.

De boende som vill ha ägg dagar då det är äggfrukost får det, enligt socialnämndens ordförande.
De boende som vill ha ägg dagar då det är äggfrukost får det, enligt socialnämndens ordförande. Foto: Erlend

Artikeltaggar

Anita Bohlin-NeumanAnna NordqvistBirgitta HöijerCenterpartietDegerforsJohanna SvärdLetälvsgårdenModeraternaNämnderPatrik RenbergPolitikSocialdemokraternaSocialnämnderVänsterpartietVård

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.