Hoppa till huvudinnehållet

Degerfors Filmklubb jubilerar: ”2019 är det bästa året hittills”

Publicerad:
Eje Johansson i Folkets hus biosalong.
Eje Johansson i Folkets hus biosalong. Foto: Bengt Björk

I februari 2013 hölls ett möte i Degerfors för att se om det fanns intresse för att bilda en filmklubb på orten. Tio år senare har Degerfors Filmklubb blivit en stabil verksamhet i Degerfors Folkets husförening.

– Biografen var nedlagd sedan något år tillbaka och därför ville vi få igång filmvisning som en del av verksamheten i Folkets husföreningen, säger Eje Johansson, ordförande i såväl Folkets husföreningen som Degerfors Filmklubb, när han pratar om hus filmklubben kom till.

Efter det där första intressemötet hölls fler uppföljande träffar innan man bestämde sig för att starta filmklubben med premiärvisning hösten 2013.

Ökat intresse

Genom ett licensavtal med företaget Swedish film får filmklubben visa listade filmer så snart de finns att tillgå på Blu-ray, DVD eller på streamingtjänster, vanligtvis tre till sex månader efter biopremiär.

Filmklubben i Degerfors har blivit ett glädjeämne för Folkets husföreningen.
Filmklubben i Degerfors har blivit ett glädjeämne för Folkets husföreningen. Foto: Gunnar Walldén

Dessutom måste visningarna ske i ett slutet sällskap och därför krävs medlemskap i filmklubben.

– Vi visar så nya filmer som möjligt, de som alldeles nyligen gått på bio. Och försöker variera utbudet med filmer vi tror tilltalar våra medlemmar, säger Eje och fortsätter:

– Det har visat sig bli väldigt populärt på en mindre ort som Degerfors. Många åker kanske inte iväg till en större stad för att gå på bio utan man väntar istället för att se om vi kommer visa dom på hemmaplan.

Hösten 2013 hade man ett snitt på 23 besökare per filmvisning. Sex år senare, 2019, var samma snitt uppe i 240 besökare per visning.

– Det har varit en riktigt bra utveckling som satte fart ordentligt 2015 och därefter ökat hela tiden där 2019 är det bästa året hittills, säger Eje.

Rekordåret

Sen kom pandemin, en period när många visningar blev inställda eller att man behövde följa restriktioner om besöksantal. Naturligt sjönk antalet besökare dessa år, men under hösten 2022 såg man att det successivt ökade igen.

Och nu hoppas man att 2023, när man tioårsjubilerar, ska slå nya rekord.

– Nu hoppas vi på ett uppsving igen och vi tycker nog att vi redan märkt av det, men vi har inte varit i närheten av 300 besökare sen före pandemin, säger Eje.

Besöksrekordet från 2019 fick man när filmen Green Book visades då hela 305 personer bänkade sig i salongen.

Grisen i säcken

Om någon av årets filmer ska slå det rekordet återstår att se, men man inleder starkt genom att den 12 januari visa filmen Där kräftorna sjunger för att sedan följa upp den 26 januari med Bränn alla mina brev som bygger på Alex Schulmans bok.

Intresset för medlemskap i Degerfors Filmklubb ökade snabbt efter starten och man hade sitt rekordår 2019.
Intresset för medlemskap i Degerfors Filmklubb ökade snabbt efter starten och man hade sitt rekordår 2019. Foto: Per Lindgren

Därefter är det i nuläget ovisst vilken film som visas.

– Sen är det lite så att vi låter våra medlemmar köpa grisen i säcken. Vi har nämligen inte valt fler filmer än. Det kommer ett nyhetsbrev nu i nästa vecka och därför inväntar vi det innan vi bestämmer, säger Eje och fortsätter:

– Vi hoppas att folk vågar köpa sina medlemskap utan att veta exakt.

Vad är det som gjort att man sett ett ökat intresse för biofilm?

– Jag tror faktiskt att känslan av att få sitta i salong och uppleva film är den främsta orsaken till att publiken lockas, säger Eje.

Trots att man har en relativt låg avgift för sina medlemmar har man en god ekonomi som också inneburit att man kunnat investera i trevligare upplevelser för besökarna.

– Det känns jätteroligt för det är en verksamhet som genererar en vinst som gör att vi kan betala för en del förbättringar i salongen. Vi har exempelvis kunnat vara med och betala en del av den nya projektorn, säger Eje och fortsätter avslutningsvis:

– Många känner att avgiften är fördelaktig och eftersom vi klarar vår ekonomi så bra ser vi ingen anledning att höja.

Degerfors Filmklubb

Är en del av Degerfors Folkets husföreningsverksamhet och bildades hösten 2013.

Medlemskap löser man per termin, antingen via betalning i förväg eller på plats vid någon av filmvisningarna.

Varje termin har man som mål att visa åtta filmer.

Artikeltaggar

BiograferDegerforsEje JohanssonFilmFilmer

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.