Hoppa till huvudinnehållet

Vill ha registerutdrag som rutin vid anställning

Publicerad:
En person föreslog att utdrag ur belastningsregistret införs som rutin vid anställning inom kommunens äldreomsorg,
En person föreslog att utdrag ur belastningsregistret införs som rutin vid anställning inom kommunens äldreomsorg, Foto: JESSICA GOW / TT

Utdrag ur belastningsregistret är kanske inte rätt åtgärd för upplevd trygghet. Det tycker inte socialnämnden i Degerfors, som nyligen avslog ett förslag om att införa som rutin ett utdrag ur nämnda register vid anställning.

En person har föreslagit att rutin för utdrag ur belastningsregistret bör användas vid anställning inom äldreomsorgen i kommunen. Motiveringen för förslaget är att personer som är beroende av hjälp och stödinsatser från vård och omsorg, liksom deras anhöriga, ska känna trygghet för att de beviljade hjälpinsatserna blir utförda på ett säkert och professionellt sätt.

Socialnämnden går på förvaltningens bedömning, att det är viktigt att ha en tydlig och väl känd värdegrund i verksamheter som arbetar för och med människor och att det vid rekrytering är viktigt att en allsidig bedömning görs för att säkerställa att det är rätt person för arbetet.

Samtycke krävs

– Sen är det inte bara att göra utdrag, för att få gå in och titta ska man ha samtycke av den personen man vill ha utdrag om, säger socialnämndsordförande Anita Bohlin Neuman (V).

Enligt socialförvaltningen får registerutdrag heller inte användas för att välja mellan personer som söker en tjänst, enbart den personen som valts ut i rekryteringsprocess kan tillfrågas om att uppvisa ett registerutdrag.

– Förvaltningen tyckte att det inte ger så mycket, att det är bättre att ha bra och räta intervjuer vid anställning och referenstagning, det är säkrare än att hålla på med belastningsregistret. Nån som stjäl behöver ju heller inte vara nån som finns i belastningsregistret, säger Bohlin Neuman vidare.

Nämnden valde att avslå förslaget, vilket Birgitta Höijer (C) och Peter Nyström (SD) reserverade sig emot då de tyckte man skulle bifalla förslaget.

Artikeltaggar

AnställningarBirgitta HöijerCenterpartietDegerforsFörvaltningNämnderPeter NyströmPolitikSocialnämnderVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.