Hoppa till huvudinnehållet

21-åriga Malins uppväxt präglades av ångest — sonen räddade hennes liv

Publicerad:
Reporter Julia Olsson
Julia Olsson
julia.olsson@kt-kuriren.se
Malin har nu en nio månader gammal son, som hon ser som sin räddning.
Malin har nu en nio månader gammal son, som hon ser som sin räddning. Foto: Kajsa Juslin

Malin Kjellholm var endast tio år gammal när hon tvättade sina händer blodiga innan hon fick diagnosen tvångssyndrom. Nu är hon förstagångsmamma och egenföretagare.

– Skoltiden för mig var de värsta åren i mitt liv.

Malin berättar att hon fick professionell hjälp med sin mentala hälsa efter flera år med ångest, som även hade utvecklats till tvångstankar, redan vid tio års ålder.

– Jag tror att jag alltid har haft ångest, eller den har alltid funnits i bakgrunden och det tog lång tid innan jag förstod att jag var sjuk.

Nu är hon 21 år och KT-Kuriren träffar henne i lokalen där hon nyligen har startat sitt eget företag, en dröm hon längtat efter att få förverkliga så länge hon kan minnas.

Med sig har hon sin sex månader gamla son Lorenzo som fick följa med sin mamma till jobbet, något som Malin menar är en av anledningarna till varför hon valt att starta eget.

– På grund av min mentala hälsa har jag insett att jag behöver kunna styra över mina egna tider och det gör det också lätt för Lorenzo att följa med, speciellt nu i uppstarten.

Tvångstankar

Tvångstankarna startade när hon som ung blev rädd för att bli magsjuk och till slut blev det en fobi som hon hanterade genom att tvätta händerna, ofta.

– Jag var så rädd för att bli magsjuk så jag tvättade händerna tills de började blöda. Jag kommer ihåg att jag tänkte att jag hellre dör än att bli magsjuk.

I februari öppnar hon dörrarna för sitt egna företag.
I februari öppnar hon dörrarna för sitt egna företag. Foto: Kajsa Juslin

När tvångstankarna blev värre kunde hon stå i timmar med att tända och släcka lampan.

– Jag var tvungen att göra det tre gånger innan jag kunde gå och lägga mig, och det var tvungen att kännas rätt när jag gjorde det annars var jag tvungen att börja om och ibland kunde det ta flera timmar.

Efter att hon sökt hjälp för sina tvångstankar fick hon diagnosen OCD som är en förkortning av engelskans obsessive-compulsive disorder, även kallad tvångssyndrom. och fick då lära sig att hantera sina tvångstankar.

– Det är mycket bättre idag men ibland har jag dåliga dagar och då kan jag få de tendenserna igen.

Men tvångstankarna blev tyvärr bara början av en lång kamp mot en bättre mental hälsa. Strax därefter började hon få panikångestattacker och ångestattacker.

– Skoltiden för mig var de värsta åren i mitt liv.

Mobbning och ångest

Redan i lågstadiet utsattes hon för mobbning och ångesten blev bara värre och värre.

Men i högstadiet hade hon lärare som hon kunde finna trygghet i.

– Jag fick ett helt fantastiskt stöd och lärarna förstod mig och hjälpte mig så gott de kunde.

När Malin sedan började gymnasiet försvann den tryggheten och hon mådde sämre än hon någonsin gjort tidigare.

– Gymnasiet blev helt ohållbart för mig och jag försökte flera gånger få hjälp av lärarna och finna det stödet jag hade i högstadiet.

Hon har alltid drömt om att få starta ett eget företag.
Hon har alltid drömt om att få starta ett eget företag. Foto: Kajsa Juslin

Hennes vänskapskrets blev bara mindre och mindre och hennes studier tog stryk av hennes höga frånvaro från skolan.

– Lärarna var inte alls förstående. Jag hade behövt att de hade sträckt ut sin hand för att hjälpa mig, men istället fick jag skäll för att jag inte var i skolan tillräckligt mycket. Jag önskar och vill att ångest ska kunna vara en godkänd anledning att vara sjukanmäld för, det är tråkigt att det inte är så idag.

Ljus framtid

Hennes tid på gymnasiet blev inte hållbar och under andra året bestämde hon sig för att hoppa av gymnasiet, något som upprörde många i hennes omgivning.

– Om man gör något som inte anses tillhöra normen får man negativ respons och då får jag mer kämpaglöd för att lyckas på mitt eget sätt.

Hon berättar att ångesten alltid har hållit henne tillbaka men trots många motgångar menar Malin att hon även ser ljus i hennes erfarenheter.

De senaste månaderna har hon jobbar med att flytta in i lokalerna.
De senaste månaderna har hon jobbar med att flytta in i lokalerna. Foto: Kajsa Juslin

– Jag är ändå tacksam över den resa jag har gjort och är stolt över mig själv och det jag har lyckats åstadkomma trots min ångest. Jag tror också att den har format mig mycket som person och hur jag ser på andra människor.

Hon beskriver sin son som sin räddning.

– Det har inte alltid varit självklart för mig att vilja ha barn. När jag mådde som sämst trodde jag inte att jag var värd att bli mamma. Men jag tror att jag alltid har haft en inre längtan efter att bli mamma.

För Malin har det inte alltid varit självklart att skaffa barn.
För Malin har det inte alltid varit självklart att skaffa barn. Foto: Kajsa Juslin

Ångesten är fortfarande en stor del av Malins liv och hon lär sig fortfarande hur hon ska hantera den på bästa sätt, men efter att ha blivit mamma berättar hon att oron ibland kan bli överväldigande.

– Jag har inte riktigt lärt mig hur man ska hantera den och det är något jag verkligen jobbar hårt med. Men hade jag vetat att det skulle vara så här, är jag inte säker på att jag hade gjort det igen.

I februari öppnar hon dörrarna till sin egen massage- och hudvårdssalong i Karlskoga. Något som hon har väntat länge på att få göra.

– Det ska bli så otroligt roligt att se hur det kommer att gå och jag är stolt över det jag har åstadkommit.

Artikeltaggar

GymnasieskolanKarlskogaLärareMagsjukaVård och omsorgÅngest

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.