Hoppa till huvudinnehållet

En resa bland volt och watt

Publicerad:
Bilar som står på laddning är numera en vanlig syn på gator och parkeringsplatser.
Bilar som står på laddning är numera en vanlig syn på gator och parkeringsplatser. Foto: Adam Ihse/TT

Fossilbilarna kommer att fasas ut - och elbilarna ta över. Så är det bara. Men hur fungerar ett elektriskt fordon? Är det sant att servicen kostar mindre? Och varför fungerar eldrift sämre för motorcyklar? Välkommen till elbilsskolan.

Visst har det hänt grejer. Från att ha varit ett udda inslag i trafiken är elfordon numera vardagsmat. I Sverige rullar cirka 412 000 laddbara personbilar, samt lastbilar, motorcyklar och bussar.

–  Elmotorer är väldigt energieffektiva. De har en hög verkningsgrad och är helt enkelt framtiden, oavsett om de kommer att drivas med batterier eller någonting annat, fastslår Anders Helgesson på tidningen Vi Bilägare.

En elektrisk kraftkälla har även ett ringa servicebehov. Den behöver ju varken olja, oljefilter, tändstift eller kamrem. Därför kostar det generellt mindre att lämna in en elbil än en bensinbil hos verkstaden.

–  En elmotor innehåller färre delar. Kort sagt är det mindre som kan krångla. Man kanske inte ens tittar på den förrän efter 3 000 mil. Men resten av fordonet ser förstås ut som vanligt, med kylsystem, bromsar och annat som behöver servas, säger Anders Helgesson.

Elbilens motsvarighet till bränsletanken är högspänningsbatteriet. Det består av många små celler som bildar flera större moduler. Dessa ligger i ett skyddande tråg under fordonets golv, vilket sänker tyngdpunkten. Och det är viktigt då batteripaketet kan väga flera hundra kilo.

Just den höga vikten gör att elmotorcykeln ligger i lä. Om batteripaketet ska kunna lämna mycket effekt blir det tungt, vilket ger sämre köregenskaper. I stället måste det väga ganska lite, med dålig räckvidd som följd. Därför klarar få elhojar mer än 15 mils landsvägskörning på en laddning, jämfört med en elbil som kan ta sig tre gånger längre.

I elektriska fordon är batteriet fortfarande akilleshälen. Det trivs varken i låga eller höga temperaturer och slits som allra mest ju varmare det blir. Och varje gång batteriet laddas kan upp till 15 procent av energin försvinna i laddförluster. En stor del går bort när växelström från väggkontakten eller laddboxen omvandlas till likström, som batteriet behöver.

–  Ett högspänningsbatteri ska inte bli fullt eller helt tomt. Det håller längre om det laddas till högst 80 procent och inte går under 20 procents laddning. Man bör även undvika snabbladdning, men det är lite av ett Moment 22, förklarar Anders Helgesson och avslutar:

–  Det är klokt att göra resan mer energieffektiv. På vintern är det viktigt att förvärma batteriet och kupén, med ström från elnätet. Under den första milen går annars huvuddelen av energin åt till uppvärmning. Under en kall vinterdag ska man inte bli förvånad om bilen bara kan ta sig 25 mil på en laddning. Man får helt enkelt planera för fler stopp.

Robert Lagerström/TT

En elmotor innehåller färre delar än en bensinmotor.
En elmotor innehåller färre delar än en bensinmotor. Foto: Shutterstock
Batteripaketet kan väga flera hundra kilo, det passar mindre bra på en elmotorcykel.
Batteripaketet kan väga flera hundra kilo, det passar mindre bra på en elmotorcykel. Foto: Guitar Studio/Shutterstock
Högspänningsbatteriet består av många små celler som bildar flera större moduler.
Högspänningsbatteriet består av många små celler som bildar flera större moduler. Foto: Chesky/Shutterstock
Högspänningsbatteriet ligger i ett skyddande tråg under fordonets golv.
Högspänningsbatteriet ligger i ett skyddande tråg under fordonets golv. Foto: Thomas Soellner/Shutterstock
Foto: Alexander Steamaze/Shutterstock
Trots att elbilsbatteriet är tungt så görs försök att även använda dem på motorcyklar.
Trots att elbilsbatteriet är tungt så görs försök att även använda dem på motorcyklar. Foto: Trygve Finkelsen/Shutterstock
Anders Helgesson på tidningen Vi Bilägare.
Anders Helgesson på tidningen Vi Bilägare. Foto: Øyvind Lund

Anders Helgesson på tidningen Vi bilägare.

Kuriosa

Kuriosa

Antal laddbara fordon i Sverige (november 2022)

+ Personbilar: 411 945.

+ Lätta lastbilar: 12 221.

+ Motorcyklar: 2 521.

+ Bussar: 920.

+ Tunga lastbilar: 204.

Källa: Elbilsstatistik.se

Batteritips

Batteritips

+ Ladda lagom. Batterierna trivs bäst om de inte laddas över 80 procent och inte går under 20 procents laddning.

+ Full laddning. Om batteriet behöver laddas fullt inför en långresa, Starta färden så fort det är klart.

+ Fel temperatur. Ladda inte bilen vid extrema temperaturer, framför allt hög värme. Då kan laddförlusten bli stor.

+ Undvik snabbladdning. Att stressa in energi i batteriet tär på battericellernas kemi.

+ Ständig ström. Låt bilen vara inkopplad mot nätet när den inte ska användas på länge. Ett helt urladdat batteri kan bli obrukbart.

+ Kör energieffektivt. Sänk hastigheten, att köra lite långsammare ger ett lägre luftmotstånd, vilket sänker förbrukningen oavsett drivmedel.

+ Acceptera lägre effekt. När batteriet är väldigt kallt kan det till en början ge lägre effekt. Om man väntar lite, och inte aktiverar lägen för extra snabb uppvärmning, kan man spara ström.

+ Förvärm kupén. När bilen är inkopplad mot nätet kan kupén värmas eller kylas, utan att ta kraft från batteriet.

+ Justera temperaturen. Det är mer energieffektivt att värma kroppen i stället för hela kupén. Sänk därför temperaturen och använd ratt- och stolsvärme.

Källa: Vi Bilägare

Artikeltaggar

ElbilarFordonLastbilarMotorMotorcyklarVi Bilägare

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.