Hoppa till huvudinnehållet

Hälsoproblem satte stopp för utlandsäventyret: ”Till slut funkade det inte”

Publicerad:
Södertäljes Måns Lindbäck och BIK Karlskogas Jesper Alasaari säsongen 2020-2021 i allsvenskan.
Södertäljes Måns Lindbäck och BIK Karlskogas Jesper Alasaari säsongen 2020-2021 i allsvenskan. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Jesper Alasaaris Englandsäventyr blev endast 25 matcher. Nu berättar backen om hälsoproblemen som gjorde att han valde att åka hem till Sverige och pausa hockeykarriären.

– Jag kände till slut att det inte funkade. Jag hade svårt att få ner pulsen typ och då började vi undersöka det men man kunde inte hitta något konkret, säger Alasaari som nu mår bra igen och spelar i danska högstaligan med Herlev.

Jesper Alasaari lämnar engelska klubbenKarlskogasonen om hockeylivet i England – och träningarna med Petr Cech

Det var hösten 2021 som den tidigare BIK Karlskoga-backen Jesper Alasaari gav sig iväg på ett utlandsäventyr hos Guildford Flames i den engelska förstaligan. Där fick backen en fin start, men kring nyår meddelade Guildford att klubben och Alasaari går skilda vägar, och på Guildfords hemsida kommunicerades följande:

”Vi har gemensamt kommit överens att gå skilda vägar då Jesper reser hem till Sverige för att hantera ett personligt ärende. Jag är säker på att båda parter är besvikna över att saker och ting inte kunde lösa sig bättre tidsmässigt men det är bäst för Jesper att vara hemma den närmaste framtiden. Vi vill tacka Jesper för hans insats under säsongens första halva och vi önskar honom att lycka framöver.”

”Kan ha varit långtidscovid”

Nu berättar Jesper Alasaari mer om vad som gjorde att han lämnade Guildford i EIHL och pausade hockeykarriären, och det var av hälsoskäl. Alasaari konstaterar dock att han inte med säkerhet vet vad som då var fel med hans kropp.

– Det enda jag har fått veta nu efteråt från vården är att det kan ha varit långtidscovid, säger Jesper Alasaari:

– Nu känns det mycket, mycket bättre och det kände jag redan i somras. Jag tror att jag lämnade Guildford precis innan nyår och det var många sjukhusbesök även i England. Men till slut var det lättare att ta sådant hemma i Sverige för jag märkt väl att det inte skulle gå att fortsätta spela. Nu i efterhand så tänker jag att det lika gärna kan ha varit sprutorna för covid-vaccin som orsakade problemen. För jag vet många som har haft problem efter sprutorna för covid-vaccinet.

– Problemen gick mycket upp och ner under tiden i England. Men till slut kändes det som att det var hela tiden och jag kände mig riktigt otränad och jag kände till slut att det inte funkade. Jag hade svårt att få ner pulsen och då började vi undersöka det men man kunde inte hitta något konkret så.

Han fortsätter:

– Så jag vet inte till 100 procent vad det var som gav mig problemen. Men det jag har hört från vården är alltså att det troligtvis var långtidscovid. Jag frågade väl om det kunde vara sprutorna för covidvaccin men det kunde de inte svara varken ja eller nej på.

Två matcher står Jesper Alasaari noterad för i Färjestad BK:s A-lag.
Två matcher står Jesper Alasaari noterad för i Färjestad BK:s A-lag. Foto: ROBERT GRANSTRÖM / TT

– Jag hade covid i början när det kom till Sverige 2020 (när Alasaari spelade i BIK), utan att jag visste om det. Men när jag tog ett test visade det att jag hade haft covid. Men jag var aldrig sjuk så jag måste ha tränat som vanligt då. Jag tror inte att jag har haft covid efter den första gången och efter den första gången spelade jag på utan problem vad jag minns i alla fall. Det är därför jag tror att det är mer rimligt att problemen jag fick i England var covidvaccin-sprutorna som jag tog tätt inpå att jag flyttade till England.

”Vi har pratat efteråt”

Guildford och Alasaari bröt alltså kontraktet i samförstånd kring nyår 2022.

– Jag ville ta reda på vad det var som gav mig problem såklart, säger Karlskogasonen:

– Jag förstår att de inte kunde ha mig på kontrakt som en av sex spelande backar utan Guildford ville ha in en som kunde spela såklart. Men det var inga problem med Guildford efteråt heller och vi har pratat. Men jag kände inte att det var rätt att åka tillbaka dit just den här säsongen. Det blev ett bra avslut i Guildford med tanke på omständigheterna.

Nu mår Jesper Alasaari alltså mycket bättre och är mitt i en säsong med Herlev Eagles i Metal-ligaen.

– Jag har inte känt av någonting nu och jag kände som sagt redan i somras att det fungerade igen. Men på sommaren visste jag ändå inte hur det skulle funka att gå på isen igen. Det är inte samma sak som barmarksträning inför en säsong och så vidare. Jag visste ju inte i somras hur länge det skulle fortsätta att kännas bra. Men jag hade en bra förhoppning att det skulle funka, annars hade jag aldrig åkt till Herlev.

En tuff tid

Den 27-årige värmlänningen berättar att förra säsongen av förklarliga skäl var jobbig.

– I början var det svårt för mig, för jag visste som sagt inte vad problemet var och alla frågade vad det skulle kunna vara när det höll på att utredas. Men det blev alltså inget svar svart på vitt vad det var för problem jag hade. Men det var inget fel på mitt hjärta och lungor och då var väl långtidscovid den enklaste förklaringen. Men det kan lika gärna ha varit covidvaccin-sprutorna som sagt, för jag tog vaccinet tätare inpå flytten till England än när jag vet att jag hade covid första gången.

– Men hur som helst känns det bra att vården kollade upp så att alla tester och så vidare var okej så att jag kunde spela vidare.

Jesper Alasaari lirade med BIK säsongen 2021 för att sedan testa ett utlandsäventyr hos Guildford Flames och nu spelar backen i Danmark med Herlev Eagles.
Jesper Alasaari lirade med BIK säsongen 2021 för att sedan testa ett utlandsäventyr hos Guildford Flames och nu spelar backen i Danmark med Herlev Eagles. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

”Tog nog rätt beslut”

Alaasari gjorde det rätta och prioriterade hälsan.

– Men det kändes jobbigt för allt funkade bra och gick bra i Guildford i början. Men vissa matcher kändes det normalt och i andra matcher gick pulsen inte ner, så det var väldigt konstigt. Man visste inte vad som skulle hända från match till match och så var det även på vissa träningar, att det inte fungerade.

– Då var det svårt att veta hur man skulle göra. För allt gick bra och man vill inte dra hem liksom och lämna allt, men till slut måste man ju ta ett beslut i en situation där det inte funkar. Det var något som inte stämde där och då. För det känner jag nu när jag inte har några problem längre. Nu är det samma känsla hela tiden med konditionen, lungor och så vidare och så kändes det inte då i England. Jag tog nog rätt beslut, och det tog ett bra tag att smälta allt och tills jag hade något nytt lag klart och att allt kändes bra träningsmässigt och så vidare. Det var då som jag kände att jag kunde gå vidare.

Hur trivs du nu i Herlev?

– Jag trivs bra. Det är inte så stor skillnad jämfört med Sverige så sett, i alla fall om man jämför med England där jag spelade förra säsongen.

Vad gjorde att det blev spel med Herlev?

– Det var många små bitar som gjorde att det blev så. Det kändes bra när jag pratade med huvudtränaren (Patric Wener från Karlstad). Jag funderade lite och allt kändes rätt med allt runt omkring också. Det var bra snack med Patric som också är sportchef, så det var väl därför jag valde Herlev.

Herlev är i skrivande stund på åttonde plats av nio lag där topp åtta får spela slutspel.

– Det har varit lite upp och ner, som för laget också kanske, säger Alasaari om sitt eget spel på isen:

– Vi har gjort bra matcher och dåliga matcher och så har det även varit för min del.

Karlskogingen har kontrakt med Herlev över den här säsongen.

– Jag vet väl inget mer än så. Jag är här just nu och kommer vara i Herlev tills säsongen är slut och jag hoppas att vi kan gå så långt som möjligt.

Artikeltaggar

BIK KarlskogaBIK Karlskoga A-lagGuildfordHerlev EaglesHockeyallsvenskanIshockeyJesper Alasaari

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.