Hoppa till huvudinnehållet

Läkarmiss – patient fick fördröjd cancerdiagnos

Publicerad:
Patienten sökte sig till en vårdcentral i Karlskoga och fick efter flera turer veta att hans problem berodde på en tumör som senare opererades bort.
Patienten sökte sig till en vårdcentral i Karlskoga och fick efter flera turer veta att hans problem berodde på en tumör som senare opererades bort.

Flera läkare på en vårdcentral i Karlskoga slarvade med uppföljning när en man sökte hjälp för blod i avföringen. Nu har ärendet hamnat hos Inspektionen för vård och omsorg.

Den 79-åriga mannen berättade vid en rutinkontroll på en vårdcentral i Karlskoga att han hade uppmärksammat blod i avföringen.

Läkare A gör en undersökning, så kallad rektoskopi, och finner då hemorrojder. Diagnosen innefattar normalt ett återbesök efter sex veckors behandling, men någon uppföljning genomförs aldrig.

Istället väljer man att ta prover som visar på förhöjda värden. Trots de avvikande värdena signeras bara provsvaren av läkare B utan att boka återbesök. Däremot beställs nya prover som ska tas sex månader senare.

Även de nya proverna visar förhöjda värden och återigen signeras endast provsvaren av läkare B, men bokar då en uppföljande rektoskopi.

Rektoskopin genomförs efter två veckor av en tredje läkare, läkare C, som även har en frågeställning om det är hemorrojderna som orsakar blödningar.

Trots frågeställningen högprioriteras ärendet och man genomför en koloskopi som visar att mannen har en tumör som opereras bort i sin helhet.

Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, vårdcentralen för att man inte följt uppsatta rutiner för blod i avföringen. Ivo kräver att vårdcentralen ska vidta lämpliga åtgärder för att liknande inte ska ske igen.

Enligt noteringar mår patienten efter omständigheterna bra, är tacksam för att det gått så pass bra och upplevde själv att han blev väl omhändertagen.

Artikeltaggar

InspektionerIvoKarlskogaOmsorgSjukvårdVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.