Hoppa till huvudinnehållet

Saras hus framtid är oviss: ”Vet inte om vi kommer kunna fortsätta”

Publicerad:
Soheila Fors brinner för kvinnors rätt till frihet och självständighet. Foto: Bengt Björk

I flera år har Soheila Fors arbetat med kvinnor och barn i utsatthet i hopp om att ge de en trygg och självständig plats i samhället, genom skyddsboendet Saras hus bland annat. Nu meddelar hon att de upplever ekonomiska utmaningar.

– Jag är inte säker på att vi kommer att kunna fortsätta driva Saras hus, berättar hon.

Idag driver Soheila Fors flera verksamheter för att hjälpa framför allt kvinnor och barn i utsatthet för att kunna ge kvinnor och barn rätt till frihet och en trygg väg in i samhället.

– Jag vet hur det kändes när jag först kom till Sverige från Iran. Man kunde inte språket eller kulturen och det fanns inget stöd att få. Därför var jag fast besluten om att jag skulle driva egen verksamhet för att hjälpa just kvinnor och barn i utsatthet för att hjälpa de att komma in i samhället.

Men på grund av nya lagar och regleringar krävs det tillstånd att driva ett skyddat boende, så som Saras hus. Därför ansökte bolaget i våras tillstånd för att få bedriva ett hem för vård eller boende (HVB), för att kunna hjälpa barn som har det svårt i hemmet och utreda barnens behov och förälderns förmåga att tillgodose de här behoven.

Tillstånd krävs

Vid ansökan har bolaget skickat med en sammanfattning av vad verksamheten kommer att bestå av och vad man kan förvänta sig av den. Bland annat hur man kommer att lösa boende och hur man kommer att rekrytera kompetent personal för olika insatser.

Soheilas kök öppnar på Jannelundsvägen 6 i Degerfors sommaren 2022.
Soheilas kök öppnar på Jannelundsvägen 6 i Degerfors sommaren 2022. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Efter flera månaders väntan har Inspektionen av vård och omsorg, IVO, beslutat att neka Khatoon ABs önskan om att få driva ett HVB-hem.

”IVO bedömer att de planerade insatserna inte matchar målgruppens behov. Detta eftersom det kan finnas olika typer av problem hos enskilda inom familjen, som är i behov av behandling. Till exempel barn inom familjen med utåtagerande beteenden, behöver ha särskilda insatser för att komma tillrätta med den sociala beteendeproblematiken.” , skriver IVO i sitt beslut.

IVO’s motivering syftar till att bolaget inte har tillräckligt med resurser för att kunna tillgodose alla barns behov och att målgruppen har för stor spridning och de redovisade resurserna kommer inte att vara tillräckligt.

”Eftersom målgruppens problembild har så stor spridning blir det även otydligt vilken kompetens personalen behöver ha för att kunna utföra insatser”, skriver de i beslutet.

Trots IVO’s beslut menar Soheila att hon inte tror att beslutet är slutgiltigt.

– Vi blev nekade på grund av felformuleringar i sammanfattningen och ska skicka in en kompletterande version och hoppas på att få nytt svar inom kort, säger hon.

Ekonomiska utmaningar

Hon uttrycker även en oro för verksamheternas framtid på grund av ekonomiska utmaningar.

– Det kostar mycket pengar att driva de här verksamheterna och på senare år har det varit en utmaning att få ihop det. Om vi inte får det här tillståndet är jag inte säker på att vi kommer att kunna fortsätta att driva Saras hus. Men det är bara att vänta och på resultatet.

Hjälpa kvinnor

Redan när Soheila kom till Sverige visste hon att hon ville starta en förening med namnet Khatoon, som står för kvinnors frihet. Genom föreningen driver hon både Soheilas kök, Tehuset , men också Sarahs hus som idag fungerar som ett skyddat boende.

Hon menar att föreningen Khatoon har hjälpt många kvinnor under åren.
Hon menar att föreningen Khatoon har hjälpt många kvinnor under åren. Foto: Sören Turesson

– Alla verksamheter syftar till att hjälpa kvinnor att komma in i samhället på olika sätt. I Tehuset får man lära sig om den svenska kulturen och språket och i Soheilas kök får man träna på den sociala delen och samtidigt jobba och tjäna pengar.

2010 öppnades det första Tehuset i Karlskoga. Året efter öppnades det skyddade boendet "Saras Hus", som är till för kvinnor som behöver skydd från hedersrelaterat våld eller våld i nära relation.

Stort behov

Idag finns Tehus och mötesplatser inspirerade av tehuset på många platser i Sverige.

– I Iran var tehus endast till för män, därför tänkte jag att det var dags för ett tehus som är till för kvinnor, berättar hon.

Soheilas kök öppnar på Jannelundsvägen 6 i Degerfors sommaren 2022.
Soheilas kök öppnar på Jannelundsvägen 6 i Degerfors sommaren 2022. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Soheila berättar att det finns ett stort behov av liknade verksamheter och att de har hjälpt många kvinnor och barn under åren.

– Vi har skapat ett utrymme där kvinnor får lära sig att stå på egna ben. Deras självsäkerhet och självförtroende ökar väldigt mycket med hjälp av föreningen.

Artikeltaggar

IranIvoJannelundsvägenKarlskogaLVUOmsorgSoheila ForsVåld mot kvinnorVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.