Hoppa till huvudinnehållet

Rekordmånga patienter på akuten i december: ”Vården är pressad”

Publicerad:
Det har under en längre tid varit extra tufft för personalen på länets sjukhus. Arkivbild. Foto: Per Lindgren

Inför jul och nyår förlängdes stabsläget på USÖ till den 3 januari. Det hårt pressade läget gör att stabsläget nu förlängs ytterligare.

Det rapporterar P4 Örebro och Nerikes Allehanda.

Karlskoga Tidning Kuriren har tidigare rapporterat om den höga belastningen på barnakuten på USÖ och den höga smittspridningen av RS-virus, covid-19 och influensan.

Enligt den prognos från Folkhälsomyndigheten som presenterades i slutet av december kan vi räkna med at smittspridningen av covid-19 fortsätter i några veckor till för att sedan nå toppen i början eller mitten av januari. De som blir sjuka uppmanas att stanna hemma vid sjukdom och använda snabbtester som finns att köpa på till exempel apotek.

Håll spädbarn hemma

Under jul- och nyårshelgerna har det varit fortsatt ansträngt på länets sjukhus. Sedan tidigare har akuten på USÖ uppmanat småbarnsföräldrar att inte söka till akuten om inte läget är akut. Föräldrar hänvisas i första hand till 1177 eller vårdcentralen.

Den 20 december hade USÖ haft som mest fem barn som vårdats för RS-virus.

Att hålla äldre syskon till spädbarn hemma från förskolan under en längre period kan minska risken för att spädbarnet smittas av RS-virus.

Daniel Gustafsson, verksamhetschef på akutmottagningen i Örebro, varnar föräldrar för att ta med spädbarn ut i stora folksamlingar.

– Igår hade vi två riktigt sjuka barn som vi höll på att förlora, säger han till Nerikes Allehanda.

Rekord i antal patienter

Tisdagen före julafton gick samtliga tre sjukhus i Örebro län upp i stabsläge. Nu har stabsläget förlängts till efter trettonhelgen den 6-8 januari.

Precis före jul, den 19 december, tog akuten emot flest patienter någonsin, vilket P4 Örebro var först med att rapportera.

Inför den kommande helgen är läget fortsatt ansträngt. Det är framför allt virussjukdomar som orsakar den största belastningen, men även halkolyckor och benbrott påverkar den redan påfrestande situationen.

– Vården är pressad, så det skulle hjälpa om man är ännu mer försiktig, säger Payam Ceghafi, ställföreträdande områdeschef för akuten på USÖ till P4 Örebro.

Fakta

RS-virus

Så kan du skydda ditt barn:

• Tvätta händerna ofta.

• Undvik att barnet träffar förkylda personer.

• Undvik att vistas på platser med mycket folk.

• Hosta och nys i armvecket eller i näsduk.

• Amma om du kan. Amning minskar risken för luftvägsinfektioner.

• Ge barnet en rökfri miljö.

• Små barn smittas oftast i hemmet av äldre syskon som går i förskola. Överväg att låta äldre syskon till barn under sex månader vara hemma från förskolan under några veckor när smittspridningen är som högst.

Källa: Region Örebro län, 1177 Vårdguiden

Läs också:

Fortsatt stabsläge och högt tryck på USÖTrippelsmittor ger fortsatt högt tryck på vårdenUSÖ går upp i stabsläge – platsbrist och hög smittspridningVårdens uppmaning: Sök inte akut om det inte är akut

Artikeltaggar

CoronavirusetInfluensaJulKarlskoga Tidning KurirenNerikes AllehandaNyårÖrebroP4 ÖrebroRS-virusSjukhusUniversitetssjukhuset ÖrebroVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.