Hoppa till huvudinnehållet

Krav på negativt covidtest för Kinaresenärer

Publicerad:
Socialminister Jakob Forssmed (KD) under pressträff med anledning av smittspridningen av covid-19 i Kina.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) under pressträff med anledning av smittspridningen av covid-19 i Kina. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige inför krav på covidtest för inkommande resenärer från Kina. Kravet gäller i tre veckor från och med lördag.

– Smittan i Kina sprids med väldigt snabb hastighet, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff.

Inreserestriktionerna innebär att resenärer från Kina ska kunna uppvisa ett negativt covidtest, oavsett om man är vaccinerad eller inte, enligt socialministern.

Det tillfälliga kravet ska gälla från och med den 7 januari och tre veckor framåt.

– Vid nästa flight från Kina kommer de att vara i kraft, säger Forssmed.

Testkravet gäller för vuxna och barn över 12 år. Svenska medborgare omfattas inte och det finns även vissa undantag för bland annat personer som har uppehållstillstånd i Sverige eller är varaktigt bosatta i EU.

Syftet uppges vara att fördröja nya virusvarianter och i förlängningen minska belastningen på sjukvården.

Stigande oro

Smittspridningen i Kina har ökat, och när landet nu lättar på sina egna reserestriktioner stiger oron för att nya virusvarianter ska spridas.

– Även om vi är i en annan fas av pandemin betyder det inte att pandemin är över, säger Forssmed.

Under gårdagen uppmanade EU:s krishanteringsmekanism IPCR EU:s medlemsländer att börja covidtesta inkommande resenärer från Kina. Beskedet är rådgivande och inte juridiskt bindande. I stället är det upp till varje medlemsland att bestämma om de ska införa kraven.

Flera länder har tidigare meddelat att de ska införa krav på negativa covidtester, däribland Storbritannien, Frankrike och Spanien. Röster har därför höjts för samordnad testning på EU-nivå.

Liten risk

Under tisdagen hotade Kina med att ”vidta motåtgärder”.

– Det här saknar vetenskaplig grund och vissa metoder är helt oacceptabla, sade Mao Ning, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet.

Jakob Forssmed konstaterar att Kina haft ett "högt tonläge".

– De har pratat om att det här handlar om politiska åtgärder, men det är inte så utan det handlar om en osäkerhet kring smittspridningen som gör att vi vidtar den här åtgärden som är tillfällig och mycket proportionerlig och rimlig i det här osäkra läget.

Folkhälsomyndighetens avdelningschef Sara Byfors säger att risken för att nya varianter uppstår i Kina är svårbedömd.

– Det finns en potential att nya virusvarianter uppstår där. Men troligast uppstår inte någon ny virusvariant i Kina, det här är en försiktighetsåtgärd för att vi inte vet.

Artikeltaggar

ÅtgärderCoronavirusetEUFolkhälsomyndighetenFrankrikeJakob ForssmedKinaStorbritannienUppehållstillståndVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.