Hoppa till huvudinnehållet

Är solidariska i elkrisen - kommunen spolar naturis i vinter

Publicerad:
Kommunstyrelsen ordföraden Tony Ring (M) berättar att Karlskoga kommun har bestämt att i år, med anledning av elkrisen, satsa på naturis både i Bråten och Stråningstorp istället för att använda sig av kylaggregat till konstisar.
Kommunstyrelsen ordföraden Tony Ring (M) berättar att Karlskoga kommun har bestämt att i år, med anledning av elkrisen, satsa på naturis både i Bråten och Stråningstorp istället för att använda sig av kylaggregat till konstisar. Foto: Helena Lundberg

För att dra sitt strå till stacken i den elkris som råder har Karlskoga kommun beslutat att hoppa över konstisen i år. Istället håller man på för fullt att hålla igång naturisar både i Stråningstorp och Bråten.

I oktober meddelades att Karlskoga kommun i år inte hade för avsikt att spola is på torget som förra vintern. Istället planerade man att ha is på två platser, Stråningstorp och Bråten, med förhoppningen om att kunna erbjuda konstis på båda platserna.

Den anläggning som köptes in förra vintern skulle användas och dessutom skulle ytterligare en anläggning köpas in, allt för att kunna förlänga skridskosäsongen i de båda bostadsområdena.

Men då kommunen beslutat sig för att spara in på den el man kan för att bidra, utan att tulla på trygghet som utebelysningar, kommer man i år att avstå konstisen.

– Karlskoga kommun har ett fast elpris så för vår egen del så spelar det mindre roll, men vi vill vara med och ”ta en för laget” och vara solidariska. Därför har vi bestämt oss för att dra ner på allt som går att dra ner på utan att tulla på tryggheten, säger kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M).

Pausat inköp

Beslutet att avstå konst-isen är taget i verksamheterna. Däremot så kommer man trots årets beslut att köpa in den andra anläggningen för framtida behov.

– Nu pausade vi inköpet, men det kommer att göras. Det ligger redan i budget, men nu är det ju ingen brådska, säger Ring.

Spolning av isar pågick för fullt när onsdagens snöoväder drog in över Karlskoga.
Spolning av isar pågick för fullt när onsdagens snöoväder drog in över Karlskoga. Foto: Helena Lundberg

Spolningen av naturis har redan gjorts i en omgång före jul, men tövädret fick isen att ge sig efter några dagar.

– Det är det som är kruxet. Över tid så får vi nog titta på det där med konst-is och det är också ambitionen framgent, att vi ska ha konstfruset på båda ställen. Förutsatt att det blir någon slags ordning på energifrågan, säger Ring.

Ring vill också slå ett slag för att det oavsett väder finns fina möjligheter till skridskoåkning i Karlskoga.

– att vi har allmänhetens åkning i både Nobelhallen och B-hallen att tillgå. Där finns det gott om tid fast det är mycket aktivitet så finns det tid för allmänhetens åkning, säger Ring och fortsätter:

– Men med det sagt så förstår vi att man vill ha is i sitt respektive bostadsområde.

Kallare vindar

Att man förra året spolade isbana på torget skapade viss debatt, men att den blev placerad just där fanns enligt Ring flera olika orsaker till. Dock var aldrig tanken att den skulle ha en permanent placering på torget.

– Även om det blev mycket debatt om placeringen på torget så var den satsningen det första vi gjorde för att se hur tekniken fungerade, säger han och fortsätter:

– Att det blev på torget berodde också på att det fortfarande var under pandemi och handlarna ville gärna ha lite liv och rörelse i centrum.

Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) berättar om kommunens satsning för att erbjuda skridskoåkning i vinter.
Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) berättar om kommunens satsning för att erbjuda skridskoåkning i vinter. Foto: Helena Lundberg

Efter nyår har kallare vindar svept in över Karlskoga och redan på tisdagens förmiddag var spolningen av is igång igen, både i Bråten och Stråningstorp. Och spolningen fortsatte under onsdagen.

– Utan att lova för mycket så tror jag att det kan vara åkbart inom kort, säger Ring.

Är tanken att man ska vara mer aktiv med att spola när vädret tillåter?

– Det ligger i uppdraget, vi ska försöka ha is och vi vet att det finns ett stort intresse. Och det är en jäkligt bra fritidsaktivitet, säger Ring.

Nu hoppas man att det ska vara så som prognosen utlovat, kallt ett tag framöver så att isarna kan få finnas kvar ett tag.

– Det kostar ändå rätt mycket att köra naturis och det är så tråkigt om det bara blir ett par dagar. Men förhoppningsvis ska det nu kunna gå att åka en del under de sista dagarna på jullovet, avslutar Ring.

Om man i framtiden har konstis räknar man med att kunna ha stabila isar från början på december och hela vägen över sportlovet, oavsett väder.

Artikeltaggar

BråtenKarlskoga kommunKommunstyrelsenModeraternaStråningstorpTony RingVäderVinter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.