Hoppa till huvudinnehållet

Nästan hälften av tilldelade vargar fällda

Publicerad:
Sammanlagt får 75 vargar skjutas i fem län i Mellansverige. Arkivbild. Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Sedan den rekordstora vargjakten drog i gång i måndags har totalt 36 av de 75 beslutade vargarna fällts – en ökning med fem sedan i torsdags, enligt Svensk Jakts sammanställning.

Licensjakten får bedrivas i Dalarnas län, Gävleborgs län, Värmlands län, Västmanlands län och Örebro län och pågår som längst till och med den 15 februari.

I reviren Skacksjön i Värmland och Grecken i Örebro län är jakten avlyst eftersom kvoten på sex vargar vardera är fylld.

Sedan tidigare har jakten avlysts i Skacksjöreviret i Värmland där den sjätte av sex tilldelade djur fälldes på torsdagen.

Enligt Naturvårdsverkets statistik har antalet vargar ökat sedan slutet av 1990-talet. Dagens antal på 460 stycken är det högsta som noterats sedan inventeringarna startade, följt av säsongen 2014/2015 då antalet uppskattades till 415 vargar.

Målet med jakten är att tömma vissa utpekade revir.

Fakta: Antal vargar som får skjutas per län

Fakta: Antal vargar som får skjutas per län

Totalt får 75 vargar i fem län skjutas enligt länsstyrelserna. Den sammanlagda summan nedan blir högre eftersom flera revir delas mellan länen och därmed ingår i olika läns beslut.

Gävleborg – 18 vargar

Dalarna – 14 vargar

Värmland – 30 vargar

Örebro – 24 vargar

Västmanland – 12 vargar

Källa: Jägarnas Riksförbund

Artikeltaggar

DalarnaDjur och naturGävleborgs länNaturvårdsverketSvensk JaktVargarVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.