Hoppa till huvudinnehållet

Storfors tryggaste kommunen i östra Värmland

Publicerad:
Kommunchef Johan Rosqvist och säkerhetssamordnare Michael Björklund är nöjda över att Storfors klättrar i ranking gällande trygghet och säkerhet.
Kommunchef Johan Rosqvist och säkerhetssamordnare Michael Björklund är nöjda över att Storfors klättrar i ranking gällande trygghet och säkerhet. Foto: Eva Wiklund

När det gäller att vara en trygg och säker kommun placerar sig Storfors på plats 87, 36 placeringar bättre än året innan. Och betydligt högre än övriga kommuner i östra Värmland.

När Sveriges kommuner och regioner (SKR) ochj Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) nyligen presenterade rapporten ”Öppna jämförelser: Trygghet och säkerhet” har Storfors kommun klättrat på listan och är idag på plats 87 av Sveriges 290 kommuner.

– Min upplevelse efter ett och ett halvt år som kommunchef är att Storfors är en trygg och trivsam kommun. Det känns bra att få det bekräftat i den här typen av omfattande undersökning, säger kommunchef Johan Rosqvist.

I rapporten har man jämfört perioderna 2009-2011 och 2019-2021 för områden som: antal sjukhusvårdade, utvecklade bränder i byggnad, anmälda våldsbrott och anmälda stöld- och tillgreppsbrott per 1000 invånare.

Storfors kommun har sänkt värden på samtliga punkter utom när det gäller utvecklade bränder i byggnad där värdet är oförändrat för de jämförda perioderna.

Brottsförebyggande

Att man fått sänkta värden relaterar man till det intensiva brottsförebyggande arbetet man startat där såväl skola som socialtjänst, polis och personal från fritidssektorn samverkar. I arbetet riktar man främst in sig på unga i åldern 12-20 år som riskerar att hamna snett i tillvaron.

– Genom tätt samarbete vill vi fånga upp ungdomar som det finns oro kring. Målet är ökad skolnärvaro och alternativa fritidsintressen, säger säkerhetssamordnare Michael Björklund.

För- och nackdelar

Utöver det startar man även upp gruppen Effektivt samverkan för trygghet, EST. Där kommer polis, räddningstjänst, skola, kommunens tekniska enhet, näringslivsutvecklare och IFO träffas månadsvis för att samverka med brottsförebyggande arbete.

Att Storfors är en liten kommun har både fördelar och nackdelar menar Michael Björklund.

– Nackdelen när det gäller statistik är att ett fåtal brott påverkar statistiken stort. Å andra sidan har man mycket lättare att få en översikt i en mindre kommun där man känner varandra. Folk håller koll i sina grannskap, säger han.

I samma undersökning sjönk Karlskoga sexton platser och ligger nu på plats 257 medan Degerfors finns strax bakom på 262 efter att ha sjunkit 7 platser.

Artikeltaggar

BränderBrottsförebyggandeIFOJohan RosqvistKarlskogaMSBSamhälleStatistikStorforsStorfors kommunVåldsbrottVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.