Hoppa till huvudinnehållet

Zelenskyj kräver EU-förhandlingar av Kristersson

Publicerad:
Statsminister Ulf Kristersson (M) talade med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj på trettondagen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ulf Kristersson (M) har talat med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett videomöte

För Kristerssons del var det både i rollen som statsminister och som ordförandeland i EU.

I och med att Sverige sedan årsskiftet tagit över ordförandeklubban i EU har fokus för ledarnas diskussion legat på Ukrainas strävan att bli en del av unionen.

Telegram skriver Zelenskyj om de förväntningar han framfört till den svenske statsministern:

"Vi förväntar oss att vi under Sveriges ordförandeskap i EU kommer att kunna inleda förhandlingar om Ukrainas anslutning. Det här sporrar vår armé kraftigt och är en gemensam önskan i vårt samhälle. Vi tror att detta kommer att vara ett starkt incitament för enigheten inom EU", skriver han på meddelandeappen.

Kristersson bekräftar att man fört diskussioner om hur Sverige och EU bäst stöttar Ukrainas närmande till EU.

"EU kommer också spela en väsentlig roll i Ukrainas återuppbyggnad", konstaterar han på Facebook.

Samtidigt tackar Zelenskyj Kristersson för den humanitära hjälpen och bjuder även in statsministern för ett personligt möte i Kiev.

Kristersson understryker att Sveriges militära stöd kommer att fortsätta.

"För att vi vill, men också för att stödja Ukraina är helt avgörande även för vår egen säkerhet. Tillsammans med andra länder förbereder vi nu kommande steg i detalj", skriver han.

Artikeltaggar

Politik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.