Hoppa till huvudinnehållet

Arkitekturen under lupp i Köpenhamn 2023

Publicerad:
Samlingspunkten Blox är en av Köpenhamns mest omdebatterade nya byggnader. De gula, eldrivna hamnbussarna är ett prisvärt transportmedel och alternativ till sightseeingbåtarna i Köpenhamn.
Samlingspunkten Blox är en av Köpenhamns mest omdebatterade nya byggnader. De gula, eldrivna hamnbussarna är ett prisvärt transportmedel och alternativ till sightseeingbåtarna i Köpenhamn. Foto: Annika Goldhammer

En svart diamant, moderna hamnområden och en skidbacke på toppen av ett värmekraftverk. Det är några av alla arkitektoniska höjdare i Köpenhamn, världens arkitekturhuvudstad 2023.

Den danska huvudstaden har länge legat i framkant när det gäller arkitektur. Gå en promenad längs hamnen i de centrala områdena och du får en bra bild av den nya stad som har växt fram på senare år. Här varvas nya gång- och cykelbroar med spektakulära nybyggen och numera ikoniska byggnader som Operaen på Holmenoch Det Kongelige Bibliotek.

– Det är helt makalöst hur mycket det byggs här, säger Freddie Åkerblom och Håkon Svenson, som under hösten tog med sig sina cyklar på tåget från hemstaden Malmö till Köpenhamn för att utforska staden.

– Vi brukar göra det någon gång varje år. Jag är väldigt förtjust i arkitekten Bjarke Ingels och den här gången ska vi bland annat se de nya Kaktustornen som han har ritat, säger Freddie Åkerblom.

Duon började cykelturen på Papirøen, ett gammalt hamnområde som har fått ett uppsving på senare år.

– Där såg vi bland annat nybyggda, trekantiga lägenhetshus och internationella modebutiker i gamla hangarer med fem meters takhöjd. Väldigt fascinerande, säger Håkon Svenson.

På Papirøen byggs det både nytt och vågat.
På Papirøen byggs det både nytt och vågat. Foto: Annika Goldhammer

Nu har vännerna pausat mittemot Det Kongelige Bibliotek, eller ”Den sorte diamant” som det kallas på grund av fasadens glansiga, svarta granit. Byggnaden invigdes 1999 och blev då ett omtalat tillskott på den danska arkitekturkartan.

– Det är kanske den arkitektoniskt viktigaste av alla nya byggnader i hamnen, den som visade att dansk arkitektur kunde vara så mycket mer än 90-gradiga vinklar, säger arkitekturprofilen Mark Isitt, känd från bland annat TV4-programmet ”Grand designs Sverige”.

Han bor sedan tre år i centrala Köpenhamn, i samma 1800-talshus som Schønnemann, en av Köpenhamns äldsta smörrebrödsrestauranger. På torget utanför finns en annorlunda lekplats, Hauser Plads, som Mark Isitt lyfter fram som ett bra exempel på Köpenhamns nya cityarkitektur.

– Det är en underbar liten lekpark, med tallar och ett runt formspråk som påminner om Alvar Aaltos vaser.

Trädgården Kongens Have omger Rosenborgs slott och ligger i centrala Köpenhamn.
Trädgården Kongens Have omger Rosenborgs slott och ligger i centrala Köpenhamn. Foto: Kim Wyon

Bredvid lekparken ligger det före detta stadsbiblioteket, en brutalistisk betongklump som har stått tom sedan 2019, men som nu renoveras och kläs i sandsten inför nyinvigningen senare i år.

Det är en av alla byggnader som lär hamna i internationellt rampljus, eftersom Köpenhamn har utsetts till världens arkitekturhuvudstad 2023. Temat för året är ”Copenhagen in common” och centrum för huvudstadsåret är Dansk Arkitektur Center (DAC) som kommer att arrangera utställningar, evenemang och guidningar.

Den nyinstiftade titeln delas ut av FN-organet Unesco och enligt Mark Isitt är Köpenhamn en välförtjänt mottagare:

– Det finns en enorm förståelse för arkitektur här, samtidigt som det är väldigt tillåtande och högt i tak. Det smittar ofta av sig på de enskilda byggnaderna, som har ett mervärde för medborgarna, säger han och fortsätter:

– Det kan till exempel handla om att det går att gå upp på taket eller att det finns restauranger eller butiker på bottenplan. Dessutom har Köpenhamn en stadsplanering som uppmuntrar till socialt umgänge.

Mark Isitt vill också lyfta fram Köpenhamns förarlösa tunnelbana, som han menar är både vacker och punktlig, och konstmuseet Ordrupgaard, som har fått en arkitektoniskt intressant tillbyggnad.

Carlsberg Byen är en stadsdel i förvandling. Här smälter historiska före detta bryggeribyggnader samman med moderna nybyggen.
Carlsberg Byen är en stadsdel i förvandling. Här smälter historiska före detta bryggeribyggnader samman med moderna nybyggen. Foto: Annika Goldhammer

Ett annat område som utvecklas är Carlsberg Byen, mellan stadsdelarna Vesterbro och Valby, där gamla bryggeribyggnader har fått nytt liv och skapat plats för ett nytt restaurangkluster. Ja, det finns många anledningar att göra en resa till det danska grannlandet med arkitekturglasögonen på.

Hotelltips för arkitekturintresserade

Hotel Astoria. Hotell från 1935 som nyligen har renoverats. Har en uppdaterad art déco-stil och nominerades till titeln ”stadens bästa arkitektur” i dagstidningen Berlingskes årliga tävling Stadens bästa 2022.

Zoku. Nyöppnat hotell i stadsdelen Amager, knappt tio minuters metroresa från centrala Köpenhamn. Här väntar smart designade rum med loftsäng. Granne med hotellet finns flera exempel på ny, spännande bostads- och kontorsarkitektur.

Radisson Collection Royal Hotel. Detta femstjärniga hotell från 1960 brukar kallas världens första designhotell och ritades av den danske arkitekten Arne Jacobsen. Han ligger även bakom en stor del av inredningen.

Artikeltaggar

ArkitekturCarlsbergDansk Arkitektur CenterDesignFNHotellKongens HaveKöpenhamnOrdrupgaardResorTV4Utställningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.